Expeditie biofiel ontwerpen
In de expeditie biofiel ontwerpen ontdek je op een praktijk- en ervaringsgerichte manier hoe je de connectie met de natuur versterkt in je bouwprojecten. Een belangrijke aandachtspunt want studies tonen aan dat de natuur voordelen biedt voor onze fysieke en mentale gezondheid.
In deze expeditie ontdek je hoe belangrijk de natuur is voor ons algemeen welzijn, wat biofilie is en hoe je biofiele principes toepast in je projecten. Iedereen heeft toch het recht om gezond te bouwen en te wonen? Via deze expeditie creëer jij een gezonde en veerkrachtige leef- en werkomgeving. Goed voor de planeet, de natuur én de mens dus.
Samen met andere professionals leer je bij op een ervaringsgerichte en interactieve manier. Zo ervaar je de kracht van de natuur.
Aan de hand van praktische oefeningen (zowel binnen als buiten), tips van experten en rondleidingen pas je de inzichten onmiddellijk toe binnen je eigen werkveld. Je trekt met een rugzak vol inspiratie huiswaarts.
Deze expeditie is de ideale opstap om projecten neer te zetten die ons als mens opnieuw verbinden met de natuur. Wil jij ook het verschil maken met gezonde en natuurrijke projecten? Dan is deze expeditie zeker iets voor jou.
Wat mag je verwachten?
✅ Een lidmaatschap van een uniek netwerk in België
✅ Toolbox hoe je ontwerpt vanuit de biofiele principes
✅ Versterking van de relatie tussen de mens en de natuur
✅ Concrete hands-on kennis over biofiel ontwerpen
✅ Uitwisseling van ervaringen en knowhow
✅ Unieke manier om klimaatuitdagingen te counteren
✅Opstap om gezonde, natuurrijke projecten te realiseren
✅ Een duidelijke maatschappelijke meerwaarde
Programma
07/11/2023 | Waarom is biofilie belangrijk? Wat zijn de voordelen in de verbinding van mens en natuur?
De eerste bijeenkomst van de expeditie biofiel ontwerpen biedt je een algemene introductie op het concept biofilie. We bouwen voor mensen, maar de natuur en de mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een gezonde natuur en planeet gaan hand in hand met onze eigen gezondheid als mens. Dit idee vormt een belangrijke basis voor biofiele architectuur. Na een kennismakingsrondje doen we een deep dive in het theoretische kader achter biofilie en de voordelen voor de planeet, de natuur en de mens.
Voordat we van start gaan op projectniveau bekijken we hoe de mens een deel is van de natuur, wat de voordelen zijn van de natuur voor onze gezondheid en hoe onze eigen waarden en ons eigen gedrag kunnen bijdragen aan een gezonde omgeving. Deze dag wordt interactief waarbij we zowel binnen als buiten oefeningen doen. We doen ook een wandeling om onze eigen connectie met de natuur te versterken.
Spreker
Ann Sterckx (EarthWise Education)
Ann Sterckx is psycholoog van opleiding en verdiept zich in ecopsychologie en de relatie tussen de mens en de natuur. Ze ontwikkelde de Koraalwaaier: een denkmodel om onze verbinding met de natuur te herstellen op basis van 9 natuurbelevingslagen. Ann is oprichter en eigenaar van verschillende organisaties zoals EarthWise Education.
Datum en locatie
- Dinsdag 7 november 2023, 9u30-16u30
- Plantentuin Meise, Nieuwelaan 38, 1860 Meise (Google Maps)
05/12/2023 | Biofilie: definities en toepassingen
Tijdens deze tweede bijeenkomst van de expeditie biofiel ontwerpen kom je meer te weten over de definities van biofilie en de toepassing in biofiele architectuur. Biofilie is een ruim begrip en betekent “houden van het leven”. Sinds het ontstaan van de mensheid speelt de natuur een oneindig belangrijke rol in het leven. Iedere mens is op zijn of haar manier biofiel. De natuur heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mens. We voelen ons aangetrokken tot natuurlijke elementen.
Biofiele architectuur is een ontwerpaanpak die streeft naar een sterke verbinding en harmonie tussen de mens en de natuurlijke omgeving. Architectuur kan onze verbinding met de natuur bevorderen. Dit kan o.a. door de integratie van natuurlijke elementen, daglicht en uitzicht, organische vormen en materialen, elementen die de zintuigen stimuleren… Zowel in het verleden als het heden vinden we inspirerende bouwprojecten die de principes van biofiel ontwerpen toepassen.
Architect Gijs Bruggink van ORGA architect neemt je mee op sleeptouw. ORGA architect ontving dit jaar de Europese én internationale Stephen R. Kellert Biophilic Design Award voor het project De Verwondering, een biofiele school in het Nederlandse Almere.
Spreker
Gijs Bruggink (ORGA architect)
Gijs Bruggink werkt bij ORGA architect als chef de bureau en doet onderzoek naar biofilisch ontwerpen en natuurlijk bouwen. Vanuit zijn achtergrond als historicus legt hij graag verbanden tussen de duurzame ontwikkelingen in grote lijn en de innovatieve bouwprojecten waar hij dagelijks mee in contact komt. ORGA architect sleepte de Stephen R. Kellert Biophilic Design Award in de wacht met het project De Verwondering.
Datum en locatie
- Dinsdag 5 december 2023, 9u30-16u30
- De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Boutersem (Google Maps) – onder voorbehoud
05/03/2024 | Biofiel ontwerpen toepassen
Na een winterpauze waarin we ruimte laten tot reflectie passen we in deze derde bijeenkomst de principes van biofiel ontwerpen toe op een concrete case. Het is belangrijk om met je project in te spelen op de context dus voeren we eerst een korte analyse uit. Zo kunnen we als groep aan de slag met een deel van het project. Op het einde van deze dag hebben we een eerste visie en concept uitgewerkt voor een biofiel ontwerp.
- eerste praktijkervaring
- theorie omzetten naar praktijk
- inspelen op de context: geschiedenis, omliggende natuur, cultuur, samenleving…
Spreker
Liesbeth Reekmans (VK architects+engineers)
Liesbeth Reekmans is project engineer sustainable design bij VK architects+engineers en werkt mee aan de integratie van natuur in de gebouwde omgeving. Natuur verhoogt niet alleen het welzijn van de mens, het versterkt de biodiversiteit en is een bron van inspiratie voor innovatieve oplossingen om de uitdagingen van vandaag aan te gaan.
Datum en locatie
- Dinsdag 5 maart 2024, 9u30-16u30
- locatie wordt later bevestigd
16/04/2024 | Samen met anderen pionieren in bouwen met de natuur
Circulair bouwen en duurzaam bouwen zijn in opmars. Daar biofiel ontwerpen en natuur aan toevoegen is nog erg nieuw. Nochtans kan verwacht worden dat deze trend zich zal doorzetten: mensen willen meer natuur in hun directe omgeving. Een huis of gebouw is geen eiland in een landschap. Men zoekt integratie. Omwille van het nieuwe is het nog niet evident om dit luik te integreren in het aanbod. Ben je zo’n pionier dan vraag je je af hoe je het verkocht krijgt en hoe je in de volgende jaren op deze trend succesvol kunt inspelen. Misschien wil je wel de keuze maken, maar je weet niet hoe je dat een betere plek kunt geven.
In deze dag zal Rudy Vandamme, psycholoog activist, methoden aanreiken hoe je in de pionierszone kunt floreren en hoe je mensen kunt inspireren en overtuigen om met je mee te stappen in dit verhaal. Verwacht in de trainingsdag concrete werkvormen en een stuk persoonlijke coaching en advies op het vlak van je ondernemerschap.
Spreker
Rudy Vandamme – Deep Evolvement
Datum en locatie
- Dinsdag 16 april 2024, 9u30-16u30
- UR.zone, De Pintelaan 347, 9000 Gent (Google Maps) – onder voorbehoud
Data
We komen 4 keer tezamen tijdens interactieve sessies. Deze vinden telkens plaats van 9u30 tot 16u30.
De data zijn:
- 07/11/2023 – Waarom is biofilie belangrijk? Wat zijn de voordelen in de verbinding van mens en natuur?
- 05/12/2023 – Biofilie: definities en toepassingen
- 05/03/2024 – Biofiel ontwerpen toepassen
- 16/04/2024 – Samen met anderen pionieren in bouwen met de natuur
Sprekers
- Yara Helsen (VIBE)
- Ann Sterckx (EarthWise Education)
- Gijs Bruggink (ORGA architect)
- Liesbeth Reekmans (VK architects+engineers)
- Rudy Vandamme (Deep Evolvement)
Doelgroep
Architecten, landschapsarchitecten, interieurarchitecten, ontwikkelaars van kantoorgebouwen en zorginfrastructuur, scholengroepen, productontwikkelaars, en alle andere mensen die interesse hebben in biofiel ontwerpen.
Inschrijven
Wil je deel uitmaken van de expeditie biofiel ontwerpen? Dan kan je je inschrijven via de onderstaande knop.
De deelnameprijs voor deze expeditie is €1200,- (excl. BTW). Deze prijs is inclusief catering.
Met de kmo-portefeuille geniet je 20 tot 30% steun op jouw deelname. Ons erkenningsnummer is DV.O246594.

