Beleidsplan 2017-2021

Bij de VIBE-dag op donderdag 10 november in het BEL-gebouw op Tour&Taxis werd het nieuwe beleidsplan van VIBE voorgesteld.

De missie van VIBE

… wordt voortaan het verenigen van burgers, ondernemers, organisaties en overheden rond de ambitie om de duurzaamheid, sociale veerkracht en levenskwaliteit van onze steden te versterken. Samen bouwen we aan aantrekkelijke steden waar mens en milieu centraal staan.

 

De eeuw van de steden

Alle globale uitdagingen van vandaag komen bijeen in onze steden. Het aantal stadsbewoners groeit. Onze bevolking verkleurt én vergrijst. De welvaartskloof wordt niet kleiner, maar groter.

Het metabolisme van de stad, en de ecologische voetafdruk van haar inwoners, zijn groter dan de planeet kan dragen. Het lineaire model van productie en consumptie loopt tegen zijn grenzen aan en legt een enorme druk op het milieu.

Dat wil echter ook zeggen dat de sleutel van de 21e eeuw bij de steden ligt. Omdat het moet, en omdat het kan.

 

Een nieuwe agenda voor de stad

De manier waarop we onze steden plannen, bouwen, beheren en herwaarderen, heeft een enorme impact. En net daar zullen we de komende jaren fascinerende transities zien.

De oplossingen die we formuleren op de sociale, ecologische en economische uitdagingen van vandaag, worden de bouwstenen van een nieuw model. Een stad die ten dienste staat van mens, maatschappij en milieu.

Een stad waar een boeiende lokale economie leeft, een rijk aanbod van cultuur en ontspanning heerst, waar we op wandelafstand natuur kunnen beleven, waar je makkelijk met het openbaar vervoer op de belangrijkste plaatsen kan geraken.

Een stad die leeft en bruist, maar ook rust- en stilteplekken heeft. Een stad waar je rustig kan flaneren, zonder zorgen. Een stad met een gemeenschapsgevoel, waar stadsbewoners mee kunnen beslissen en verantwoordelijkheid opnemen voor hun verbruik van natuurlijke rijkdommen.

Dat is onze nieuwe agenda voor de stad. Een gezonde en circulaire stad waar het goed is om te wonen. Een stad voor mensen.

 

Een samenvatting van het nieuwe VIBE-beleidsplan vindt u via deze link:

Samenvatting van het beleidsplan

Wil je meer inspirerend nieuws?