Op 23 mei troffen een dertigtal professionals uit de ecologisch bouwwereld elkaar in Hostel ‘De Blauwput in Leuven ter gelegenheid van het tweede Eco*Bouwforum van dit jaar. Tijdens deze editie lag de focus op ‘het isoleren van vloeren’ en ‘slim renoveren’. Vier razend interessante sprekers uit het VIBE-netwerk stelden er hun belangrijkste nieuwtjes voor en sloten af met een inspirerend panelgesprek en een discussieronde over de hindernissen voor wie in België wil renoveren. Een verslag!
Schelpen, dé ideale isolatie voor kruipruimtes of andere vloertoepassingen
Teun De Preeuw van Ecoverbo beet de spits af met een presentatie over de verrassende voordelen van schelpenisolatie. Schelpen kennen niet alleen een succesvolle toepassing bij het isoleren van (vochtige) kruipkelders maar worden ook gebruikt als verharding voor buiten, als fundering, als middel tegen slakken of voor het materialiseren van wadi’s (bufferings- en infiltratievoorzieningen die hemelwater capteren). De lambda-waarde van materialen wordt standaard geëvalueerd bij een dikte van 10 centimeter maar voor schelpen is het beter om dikkere pakketten te evalueren. De standaard lambda-waarde van schelpen bedraagt 0.155 W/mK. Bij een laag van 30 centimeter verbetert de lambdawaarde tot 0.145 W/mK. Voor meer informatie over schelpenisolatie kan je een e-mail sturen naar Teun Depreeuw of surfen naar de website http://www.ecoschelp.be/
Kurkisolatie met schelpenisolatie: een sterke combinatie
Vervolgens hoorden we Geert Bogaert aan het woord over de unieke eigenschappen van Recycork. Het Recycork kurkgranulaat is afkomstig van gerecycleerde kurk en wordt geproduceerd in de sociale werkplaats De Vlaspit. In de bouwsector wordt het gebruikt als thermische en akoestische isolatie. De lambda-waarde van het kurkgranulaat bedraagt 0.043 W/mK. Het kan ook worden ingezet om oneffen vloeren te nivelleren. In combinatie met kalk kan kurkgranulaat als chape worden gebruikt. In combinatie met schelpen is het bovendien mogelijk om een perfect droge vloer op volle grond te bekomen (volledig demonteerbaar en hernieuwbaar). Voor een houten vloeropbouw dient er eerst een dikke laag schelpen gelegd te worden om het vocht tegen te houden en ervoor te zorgen dat de lasten verspreid afgedragen worden. Daarover wordt een isolerende laag kurk gelegd en daarboven volgt een standaard houten vloeropbouw. Voor meer informatie over de mogelijkheden van kurkgranulaat kan je een e-mail sturen naar Geert Bogaert of surfen naar de website www.recycork.be.
Premies voor wie wil renoveren
We nodigden ook Patrick Steurbaut van Eandis uit op het Eco*Bouwforum om ons een overzicht te geven van alle huidige premies voor renovatiewerken. Om te beginnen stipte hij aan dat het vervangen van een oude CV-ketel en het plaatsen van ledverlichting gemiddelde besparingen kunnen opleveren van respectievelijk 1400 euro per gezin en 210 euro per gezin per jaar. Wie bovendien grondige renovatiewerken uitvoert, kan rekenen op steun van de overheid. Om recht te hebben op de BENOvatiepremie zijn de belangrijkste voorwaarden dat je de hulp inroept van een erkende BENOvatiecoach en de werken laat uitvoeren door een aannemer. Voor wie minstens drie ingrepen doet, bestaat er ook een totale renovatiebonus. Daarnaast bestaat er een burenpremie voor mensen die samen met hun buren de handen in elkaar slaan. De belangrijkste voorwaarden daarbij zijn dat er minstens negen woningen tezamen worden aanpakt en het proces door een BENOvatiecoach wordt gevolgd. Tenslotte bestaat er een premie voor eigenaars die verhuren aan kwetsbare doelgroepen en investeren in hoogrendementsglas, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Dat is de SEEP-premie.
Inspirerende groepsdiscussie rond de hindernissen bij het renoveren.
Als afsluiter kaartte Alexander Mijts van VIBE vzw enkele hindernissen aan bij het renoveren in België. Hij wilde vooral te weten komen wat de mogelijke oplossingen zijn en nodigde het panel en het publiek hiertoe uit tot een debat. Daaruit kwamen sterke meningen naar voor. Zo meent men dat het huidige premiestelsel niet voldoet waardoor er te weinig wordt gerenoveerd. De huidige premies zouden bijvoorbeeld geen rekening houden met het totale energieplaatje van een gebouw. Men doelde onder andere op het feit dat de luchtdichtheid van een gebouw niet in rekening wordt gebracht, terwijl dat een primaire vereiste is om geen energie verloren te laten gaan.
Verder hoorden we sterke kritiek op de premies voor spouwmuurisolatie. Dergelijke vorm van isolatie zal niet volstaan indien we tot een energieneutraal patrimonium willen komen, zo klonk het. Men gaf ook aan dat spouwmuurisolatie op termijn nog enkele andere problemen zou kunnen geven. Bij afbraakwerken kleven de meeste spouwmuurisolatiematerialen bijvoorbeeld aan de draagstructuur en de gevelafwerking wat de recyclage ervan aanzienlijk zou bemoeilijken. Daarnaast meent men dat de premies niet hoog genoeg liggen, waardoor de stimulans om aan het renoveren te gaan voor veel eigenaars te beperkt is.
Een andere mogelijke hindernis die werd genoemd, is het feit dat een gemeente kan weigeren om een gebouw langs de buitenzijde te isoleren omdat het gebouw dan met enkele centimeters de stoep inpalmt. Ook werd vermeld dat de EPC-certificatie tot nu toe voor weinig mentaliteitsverandering heeft gezorgd bij de kopers en verkopers. Ter aanvulling vestigde men de aandacht op het verschil tussen makelaars in Nederland en België. Nederlandse makelaars zouden een grondigere, objectievere check van het gebouw doen dan makelaars in België die eigenlijk vooral zouden fungeren als verkopers en daardoor vaker dingen zouden durven verzwijgen of verbloemen.
Maar er werd niet alleen geklaagd. Er werden ook enkele oplossingen aangereikt. Zo ziet men heil in het koppelen van kwaliteitsvoorwaarden aan de premies. Ook vindt men dat het geld dat nu wordt besteed aan EPC-attesten en aan de BENOvatiecoach beter kan worden samengelegd om zo tot een sterkere oplossing te komen.
Stel jouw bouwinnovaties voor op een volgende bijeenkomst!
Momenteel werkt VIBE vzw aan de programma’s voor volgende bijeenkomsten. Ben je actief in de ecologische bouwsector en heb je interessante nieuwtjes, innovatieve producten, diensten of technieken, grijp dan zeker de kans om deze aan collega-ondernemers voor te stellen.