Duurzaam bouwen: Twaalf vragen om te komen tot een goede bestektekst

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” admin_toggled=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”3_5″ layout=”3_5″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Hoe kunnen we met verbeterde bestekteksten een impuls geven aan duurzaam bouwen? Op die vraag zocht Geert Debel, directeur van de dienst ‘Architectuur en Vastgoed’ van de provincie Antwerpen, een antwoord. Zijn onderzoek leidde tot 12 concrete aanbevelingen. Een must read voor beleidsmakers!

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Geert Debel coördineert een veertigtal medewerkers binnen de dienst ‘Architectuur en Vastgoed’ van de provincie Antwerpen. Samen staan ze in voor het ontwerpen van gebouwen, de realisatie van bouwprojecten en het beheer van de vastgoedportefeuille. Omdat de provincie Antwerpen tegen 2020 een klimaatneutrale organisatie wil worden, en omdat zijn dienst hier uiteraard een belangrijke rol in speelt, besloot Debel om zijn kennis over duurzaam bouwen te verdiepen. Hij tekende in voor het postgraduaat bio-ecologisch bouwen aan de Odisee Hogeschool en schreef in het kader van zijn studie een uiterst interessante paper.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Met zijn paper wilde hij vooral te weten komen hoe zijn team via aangepaste en verbeterde lastenboeken duurzamere bouw- en renovatieprojecten kan realiseren. De provincie Antwerpen beschikt over een patrimonium met een vloeroppervlakte van maar liefst 560.000 m2. Dat betekent enerzijds een belangrijke belasting op het milieu maar anderzijds houdt het ook een enorm verbeterpotentieel in zich. Terwijl de provincie al grote inspanningen doet op het vlak van energie- en waterbesparing, is er volgens Debel vooral rond de inzet van duurzame bouwmaterialen en de verwerking van bouwafval nog heel wat progressie mogelijk.

Tijdens zijn onderzoek bekeek hij hoe andere organisaties omgaan met deze uitdagingen en analyseerde hij enkele voorbeeldprojecten. Als eindresultaat formuleerde hij 12 concrete aanbevelingen. Om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen over het duurzaam karakter van de inschrijvers zou elke bestektekst moeten worden onderworpen aan enkele belangrijke vragen:

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

12 vragen om te komen tot een goede bestektekst:

1. Is het duurzaam karakter van de opdracht van meet af aan duidelijk?
Neem enerzijds in de titel van de overheidsopdracht en anderzijds in het voorwerp van de opdracht duidelijk het duurzaam karakter op.
2. Wordt er gevraagd naar het milieumanagement- of milieubeheersysteem van de inschrijver?
Wanneer het een overheidsopdracht betreft van een grote omvang waarbij duurzaamheid van hoog belang is, kan je in de gunningscriteria een deel van de score toekennen aan het feit of de inschrijver over een milieumanagement- of milieubeheerssysteem beschikt zoals EMAS of ISO 14001 of gelijkwaardig.
3. Wordt er gevraagd over welke ervaring de projectmanager beschikt inzake duurzaam bouwen?
Overweeg om binnen de kwalitatieve selectie de referenties en de CV op te vragen voor de projectmanager.
4. Is het duidelijk aan welke duurzame voorwaarden de referenties moeten voldoen?
Wanneer referenties worden gevraagd in het kader van de kwalitatieve selectie, beperk dit dan niet tot het opvragen van een attest van goede uitvoering. Geef de elementen op waaraan deze referenties moeten voldoen en hoe het bewijs daarvoor moet geleverd worden.
5. Is de opdracht toegankelijk voor kmo’s en sociale ondernemingen?
Maak de omzendbrief van 16 mei 2014 ook voor de bouwprojecten van de provincie van toepassing. De omzendbrief heeft tot doel een duurzaam aankoopbeleid te implementeren bij de federale overheid, de integratie van sociale clausules te bevorderen en overheidsopdrachten die door federale aanbestedende instanties worden geplaatst, toegankelijker te maken voor kleine en middelgrote ondernemingen
6. Telt duurzaamheid voor minstens 15% mee in je beoordeling?
Laat duurzaamheid volgens het project voor 15 tot 20 % in de beoordeling meetellen. Zorg daarbij dat ‘duurzaamheid’ ten opzichte van het gunningscriterium ‘prijs’ effectief wordt gestimuleerd: de extra kost voor een extra punt duurzaamheid moet minder dan een punt verlies op kost betekenen.
7. Wordt er een duurzaamheidsmeetinstrument gebruikt?
Maak bij een Design en Built, een vorm van projectrealisatie waarbij de aannemer instaat voor zowel het ontwerp als de uitvoering, of bij andere geïntegreerde bouworganisatievormen gebruik van een duurzaamheidsmeetinstrument zoals Breeam om de technische specificaties te bepalen, waarbij de minimumeisen niet te hoog mogen worden gelegd. Beoordeel vervolgens het duurzaamheidscriterium aan de hand van datzelfde meetinstrument. Inschrijvers die extra’s aanbieden kunnen dan een hogere score krijgen. De offerte moet dan wel een ver uitgewerkt schetsontwerp of voorontwerp bevatten. Hiervoor kan je de inschrijvers een vergoeding geven.
8. Is de visie van de ontwerper op de thema’s duurzaamheid duidelijk omschreven?
Geef voldoende gedetailleerd aan wat een inschrijver voor een ontwerpopdracht in zijn visienota aan bod moet laten komen. Inspiratie kan geput worden uit een duurzaamheidsmeetinstrument zoals Breeam. En ook uit de vraagstukken: ‘How to keep it cool’ tijdens de warme en tussenperiode, ‘how to keep it warm’ tijdens de koude periode, en voor daglicht en kunstlicht: ‘how to turn off the light’.
9. Is er overwogen om life cycle costing (LCC) te gebruiken als gunningscriterium?
Life cycle costing is een methodiek waarmee je de financiële kosten over de hele levensloop van een product in kaart kan brengen, zoals bijvoorbeeld investeringskosten, beheerskosten, onderhoudskosten en sloopkosten. Zo kan je beter vergelijken, de juiste keuzes maken en geld besparen. Overweeg om samen met een externe consultant een aanbesteding te voeren met de LCC als gunningscriterium. Wend deze case, samen met de inbreng van de externe consultant aan om aan kennisopbouw binnen de organisatie te doen.
10. Zijn de functionele eisen duidelijk geformuleerd?
Pas maximaal functionele eisen toe bij de technische specificaties met als doel de expertise van de inschrijvers maximaal aan te wenden. Bereid je voor op een andere manier van opvolgen en controleren van de ontwerper of aannemer: er zal minder houvast zijn en de benodigde expertise zal anders zijn.
11. Is er voldoende mogelijkheid voorzien om te onderhandelen?
Gebruik de mogelijkheid tot onderhandelen binnen de voorziene aanbestedingsprocedures ook om de duurzaamheidskwaliteit op te drijven. Stimuleer inschrijvers met de wetenschap dat een hogere duurzaamheid zal renderen in de totaalscore.
12. Is het project groot genoeg voor duurzaamheidscertificatie?
Duurzaamheidscertificatie is een zware belasting, zowel voor de aannemer als voor de opdrachtgever. Zo is er een grotere administratieve last, kan het leiden het tot een hogere kostprijs en is er meer ervaring benodigd. Langs de ander kant biedt het wel het voordeel dat er tijdens het bouwproces blijvend aandacht is voor de initieel gestelde doelen. Een gediversifieerde aanpak is dus aan te raden. Bij grotere bouwprojecten is een certificatie gerechtvaardigd. Bij kleinere projecten zal een belastend traject met certificatie meestal minder gepast zijn.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”2_5″ layout=”2_5″ spacing=”” center_content=”no” link=”https://www.odisee.be/nl/permanente-vorming/opleiding/32657″ target=”_blank” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_image_id=”” background_color=”#92c73d” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

In de artikelreeks ‘Een bredere kijk op duurzaam bouwen’ nemen we enkele papers onder de loep uit het postgraduaat bio-ecologisch bouwen aan de Odisee Hogeschool. Jaarlijks dompelen een twintigtal studenten zich tijdens deze opleiding onder in thema’s zoals energiezuinigheid, gezonde en milieuverantwoorde materialen, technieken, gebouwen en het bredere kader voor een transitie.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Lees ook de andere artikels uit deze reeks:

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”3_5″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_image_id=”” background_color=”#ffffff” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”#ffffff” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”3_5″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Tot slot wijst Debel er in zijn paper op dat er enkele belangrijke consequenties zijn voor organisaties die met deze aanbevelingen aan de slag willen gaan. Zo zal de kennis van de verantwoordelijke die instaat voor de opmaak of de uitvoering van het project moeten worden uitgebreid. Life cycle costing (LCC), onderhandelingsvaardigheden en sociale overwegingen zijn daarbij de belangrijkste topics. Daarnaast zal er ook een culturele omslag nodig zijn. Men zal meer gebruik moeten maken van geïntegreerde organisatievormen, zoals Design and Built, in de plaats van de traditionele bouworganisatie. Hierdoor zal een andere soort opvolging nodig zijn.

Debel getuigt zelf heel tevreden te zijn over de opgedane kennis tijdens het postgraduaat bio-ecologisch bouwen. Hij meent nu beter gefundeerde strategische beslissingen te kunnen nemen en teamleden beter te kunnen coachen. Tot slot wist hij ons mee te delen dat zijn aanbevelingen door collega-experts aanvaardbaar en werkbaar werden bevonden. Hij is er bovendien van overtuigd dat deze aanbevelingen niet alleen nuttig zijn voor de provincie Antwerpen maar ook door andere (overheids)organisaties kunnen worden gebruikt.

Bij VIBE hopen we alvast dat zijn aanbevelingen een bron van inspiratie mogen zijn voor andere lokale en provinciale overheden. En we wensen Geert Debel en zijn team uiteraard veel succes met de implementatie ervan in de provincie Antwerpen.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”30″ bottom_margin=”30″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”#ffe1a5″ background_image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2018/07/foto-Odisee-2018-resized.jpg” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”https://www.odisee.be/nl/permanente-vorming/opleiding/32657″ target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_image_id=”” background_color=”rgba(255,255,255,0.82)” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”#ffffff” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”15″ bottom_margin=”15″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_title hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” content_align=”left” size=”1″ font_size=”” line_height=”” letter_spacing=”” margin_top=”” margin_bottom=”” text_color=”” style_type=”default” sep_color=””]

Interesse in het postgraduaat bio-ecologisch bouwen?

[/fusion_title][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Tijdens deze opleiding ontwikkel je een brede visie op ontwerp, uitvoeringsdetails en meet– en beheersystemen van duurzame gebouwen. We focussen niet alleen op energiezuinigheid, maar je maakt ook kennis met thema’s zoals gezonde en milieuverantwoorde materialen, technieken en constructies, duurzame wijken… De opleiding richt zich tot architecten, ontwerpers, studiebureaus, aannemers, bestekschrijvers, overheidsinstanties, financieel deskundigen en onderzoekers in alle sectoren van de bouwwereld en de ruimtelijke ordening.

Bouwen met natuurlijke materialen is in opmars! Grijp je kans om je hierin te onderscheiden en schrijf je in!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ layout=”1_5″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ layout=”1_5″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_imageframe image_id=”3717|medium” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2017/06/odisee-logo-300×107.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ layout=”1_5″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_imageframe image_id=”3718|medium” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2017/06/KU-Leuven-300×107.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ layout=”1_5″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_imageframe image_id=”1918|full” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2016/05/VIBE_logo_zonder_tekst_extra_witruimte-1.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_5″ layout=”1_5″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Misschien ook interessant voor je?