Gespot op Batibouw: drie ecologische innovaties

Editie 2017 van Batibouw zit er intussen alweer op. Het bouwevenement lokte zo’n 297 000 geïnteresseerden naar het evenement en 1000 exposanten stelden hun producten tentoon. Daar zaten heel wat nieuwigheden tussen. VIBE ging op stap en liet haar oog vallen op drie markante producten waar innovatie, gezondheid én milieu samen komen!

1. Efficiënt verwarmen met een zo laag mogelijke fijnstofuitstoot

Fijnstof is tegenwoordig een hot item. Reden te meer om verwarmingsystemen met lage fijnstofuitstoot én hoog warmterendement in de schijnwerpers te zetten. Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling en het inademen van dit stof is schadelijk voor de gezondheid. De productie van fijnstof moet dus vermeden worden. Houtkachels worden hierbij vaak geviseerd als bron van fijnstof. Dit is deels terecht. Bijvoorbeeld open haarden hebben een zeer hoge fijnstofemissie ten opzichte van de geproduceerde warmte: 850 mg fijn stof per Megajoule energie en behoren daardoor tot de D-klasse van de verwarmingssystemen. Er zijn echter verschillende types van verwarmingssystemen op hout die nog nauwelijks fijnstof produceren én een hoog warmterendement genereren. De emissie van bijvoorbeeld pelletkachels kan dalen tot 5 mg/MJ, oftewel 1/170ste van de stofemissie van open haarden. De PELLEMATIC® Condens condensatieketel van ÖkoFEN is zo’n voorbeeld, doordat ze een zeer lage stofuitstoot koppelen aan een zeer hoog warmterendement. De PELLEMATIC® Condens condensatieketel haalt namelijk een toprendement van 107%! Ook finovens, tegelkachels en speksteenkachels zijn schitterende technologieën waar comfort én milieu hand in hand gaan! Deze kachels behoren tot de A+ klasse. Ook zij zijn de moeite waard om als hoofdverwarmingssysteem te overwegen!

2. Een keramisch alternatief voor cellenbeton

Een tweede innovatie die de aandacht verdient is de kimsteen PLS Lambda van Wienerberger, een keramisch alternatief voor cellenbeton. Door het perforatiebeeld te draaien heeft Wienerberger haar oorspronkelijke stenen een betere lambda- of isolatiewaarde (0,185 W/mK) gegeven zonder aan draagkracht in te boeten. De lambda-waarde is nog niet te vergelijken met cellenbeton, maar er is een grote stap gezet. Bovendien kan er dankzij de grotere lengte van 500 mm binnen dezelfde tijd meer werk verzet worden.

3. Energie met natuurleien

THERMOSLATE®, een product van Cupa Pizarras, combineert natuurleien en thermische zonnecollectoren in één systeem. De leien capteren zonnewarmte en geven het door aan de onderliggende collectoren. Deze energie kan ingezet worden voor warm huishoudelijk water. De THERMOSLATE®-collectoren zijn niet zichtbaar eens de installatie voltooid is. De thermische panelen kunnen op elk type dakbedekking of gevel geïntegreerd worden en zijn met elk accumulatie- en verdeelsysteem compatibel. Daarnaast is het een efficiënt systeem: een vierkante meter THERMOSLATE® kan tot 50 liter water verwarmen per dag. Leistenen laten geen water door, zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, gaan lang mee en kunnen warmte opslaan. Het zijn allemaal voordelen van leistenen die met THERMOSLATE® opnieuw worden uitgevonden om bij te dragen tot een natuurlijk gebruik van zonne-energie. Het vervaardigingsproces van leien is bovendien een eenvoudig proces waarvoor geen grote ovens noch chemische producten nodig zijn, in tegenstelling tot sommige alternatieven. Daardoor ligt de luchtvervuiling, het water- en energieverbruik bij het produceren van natuurleien vrij laag. Het systeem wordt bevestigd met schroeven of met haken, waardoor hergebruik wordt vereenvoudigd.

Welke ecologische innovaties heb jij gespot?

Ontdekte jij op Batibouw ook nieuwe bouwproducten of technieken waar innovatie, gezondheid én milieu samenkomen? Deel het met ons! Stuur ons een mail met jouw suggestie of deel het nieuwtje via onze Facebookpagina. Samen informeren we elkaar!

Stuur ons een e-mail
2017-03-10T09:43:10+00:00 maart 2nd, 2017|0 Comments