Labelinfo.be: eerste hulp bij duurzame labels

Drie kwart van de Vlamingen tussen 18 en 64 jaar kiest af en toe voor een product met een duurzaamheidslabel.* De kans is dus groot dat jij één van die mensen bent. Maar weet je waar het duurzame label op een verpakking precies voor staat? Labelinfo.be kan je daarbij helpen!

Wat is Labelinfo?

Labelinfo is een website die de bewuste consument door het land van duurzame labels gidst. Al sinds 2007 kan je er, dankzij het Netwerk Bewust Verbruiken, terecht voor informatie over duurzaamheidslabels. Je vindt er niet alleen informatie over de verschillende labels die bestaan, maar ook over enkele producenten die daarop inzetten. Sinds 2016 wordt de databank up to date gehouden door EOS Wetenschap, wat meteen de objectiviteit van de inhoud garandeert. 

Overzicht en indeling van labels

De 98 beschikbare labels worden ingedeeld volgens verschillende rubrieken:

  • biologische landbouw & fair trade
  • voeding
  • verpakkingen
  • papier
  • onderhoudsproducten
  • lifestyle
  • bouwen
  • elektrische toestellen

Elk label heeft een eigen pagina, waarop vermeld wordt welke garanties het label biedt en welke eisen er worden gesteld op milieu- en sociaal vlak, vooraleer een product het label mag dragen.

Bv. om het label ‘Blauwe Engel’ te kunnen behalen mag het product een reeks van schadelijke stoffen niet bevatten en worden er nog bijkomende milieucriteria vereist. Bij ‘Goodweave’ ligt dan weer de nadruk op het sociale aspect: het sluit kinderarbeid uit.

Bedrijven leveren soms veel inspanningen om rekening te houden met duurzaamheid en zo een label voor hun producten te behalen en ook te behouden. Daarom is het belangrijk om onafhankelijk gecontroleerde inspanningen te onderscheiden van bv. bedrijven die hun eigen label creëren. Labelinfo gaat dan ook per label dieper in op wie de eisen controleert: wordt dit door een onafhankelijke organisatie uitgevoerd of niet? Er staat ook steeds een verwijzing naar het lastenboek bij, met alle criteria die het label in kwestie hanteert. Indien het niet publiekelijk beschikbaar is, wordt dat ook vermeld.

Hoe werkt het?

Op de startpagina kan je alle labels terugvinden en er zo eentje aanklikken, of je kan een bepaald label opzoeken. Je komt meteen op de infopagina terecht, waar je alles over het label kan terugvinden.

Je kan dankzij het handige menu aan de linkerzijde ook labels opzoeken per productgroep. Dat bij natureplus niet enkel hout, tapijten en vloerbekleding, verven en vernissen, maar ook isolatiematerialen, gevelafwerkingen, etc. het label kunnen dragen zien we graag door de vingers. 😉

Maar de leukste feature van deze website, zijn toch de vergelijkingstabellen. Je ziet in een oogopslag aan welke criteria producten moeten of kunnen voldoen en welke de verschillen zijn met gelijkaardige labels. Helaas werden nog niet alle productgroepen in een tabel opgenomen. Voor bouwproducten is er bijvoorbeeld enkel een vergelijkende tabel voor labels voor verven en vernissen beschikbaar.

Ter info: natureplus scoort – zoals verwacht – prima voor verven en vernissen. Producten met het natureplus-label, moeten voldoen aan het grootst aantal criteriagroepen.

Onze conclusie

Labelinfo vermeldt sinds kort voor welke productgroepen een label gebruikt kan worden. Naar specifieke producten wordt nog niet verwezen. Misschien iets voor in de toekomst? Zo zou de website een handige tool kunnen worden voor producenten die hun label dragende producten in de kijker willen zetten bij bewuste consumenten.

Deze nieuwe versie van Labelinfo.be werd recent gelanceerd en er wordt nog volop aan gewerkt. Heb je nog weet van een label dat niet vermeld staat, zit je nog met vragen of opmerkingen? Laat hen dan iets weten!

Wij zijn alvast fan, want het leven van de duurzame consument wordt zo stukken eenvoudiger.

Allen daarheen!

 

*bron: EOS Wetenschap – Uit een enquête met 542 respondenten die Eos Wetenschap afgelopen maand hield, blijkt immers dat 73 procent van de Vlamingen tussen 18 en 64 jaar minstens af en toe voor een product met een duurzaamheidslabel kiest.

Wil je meer inspirerend nieuws?