Verdeler ‘Argillatherm’ erkend als VIBE-bouwpartner

4Heritage uit Mol is erkend als VIBE-bouwpartner. Het bedrijf verdeelt het ecologische wandverwarmingssysteem ‘Argillatherm’ in de Benelux.

Het unieke aan het ArgillaTherm systeem is het feit dat de wandpanelen zijn opgebouwd uit leem, waterleidingen en ESB-platen. Als afwerking kan er gekozen worden voor leemverf. Het is een eenvoudig maar tegelijk ingenieus verwarmingssysteem dat werkt volgens het stralingswarmte-principe en het kan ook instaan voor koeling. Zaakvoerder Marc Smets van 4Heritage voert ArgillaTherm in vanuit Göttingen in Duitsland en verdeelt het in de Benelux. “VIBE-bouwpartner worden was voor mij een logische stap omdat dit product volledig thuis hoort in de wereld van circulair bouwen”, zo verklaarde hij. Het systeem kan zeker op het enthousiasme van onze experten rekenen want het is demonteerbaar, de leem wordt lokaal ontgonnen en kan op het einde van de levensfase gerecycleerd worden zonder kwaliteitsverlies. 4Heritage heeft de volledige erkenningsprocedure bij VIBE doorlopen en is sinds maart 2018 officieel VIBE-bouwpartner.

Bouwprofessionals die het VIBE-bouwpartnerschap aanvragen moeten kunnen aantonen dat ze ervaring hebben met bio-ecologisch bouwen. Zo moeten verdelers van technische installaties kunnen aantonen dat ze minstens één bio-ecologische technische installatie verdelen. In dit geval voldoet het afgiftesysteem (muurverwarming) omdat het geen elektrisch systeem is en omdat het basismateriaal bestaat uit minerale of hernieuwbare grondstoffen (minstens 85%). Verder moest 4Heritage aantonen dat het als handelaar voldoet aan de door VIBE vooropgestelde criteria. Zo moet het als verdeler beschikken over een dienst na verkoop, cursussen organiseren voor installateurs, handleidingen voorzien in de taal van de installateur en er de aandacht op vestigen dat er bij onvoldoende geïsoleerde muren extra moet worden geïsoleerd. 4Heritage moest ook minstens één referentie kunnen geven die volledig volgens het boekje is uitgevoerd. Het systeem werd onder meer toegepast in Vakantiewoning Aka Hotel te Neerpelt.

Samen met bouwpartners zoals 4Heritage timmert VIBE vzw aan de weg naar een milieuvriendelijke bouwsector. De volledige lijst van bedrijven die zich reeds bij VIBE aansloten en daarmee hun engagement voor bio-ecologisch bouwen uitspreken, staat gepubliceerd op onze website. Ook op de website van Ecobouwers als van Ecoplan staan de VIBE-bouwpartners vermeld.

Heb je interesse om het VIBE-bouwpartnerschap aan te vragen? Je leest er meer over op volgende webpagina: https://www.vibe.be/vibe/vibe-labeling/vibe-label/

Wil je meer inspirerend nieuws?