VIBE, VITO en natureplus bundelen de krachten voor een vlottere en voordeligere labeling van bouwmaterialen.

Het is officieel! VIBE vzw en de ‘Unit Milieurisico en Gezondheid’ van VITO bundelen de krachten in het kader van de uitreiking van het natureplus-label, een label voor ecologische bouwmaterialen. Deze samenwerking zorgt er voor dat het evaluatieproces in de toekomst vlotter zal verlopen én biedt financiële voordelen voor producenten van bouwmaterialen doordat er nu ook voordeelpakketten kunnen worden aangeboden voor de toekenning van verschillende labels.

Het natureplus-label, de garantie op een gezond en milieuvriendelijk product
Het natureplus-label wordt beheerd door natureplus, een internationale associatie die streeft naar duurzaam bouwen en wonen, en is het strengste label op de markt voor de evaluatie van bouwmaterialen. Het garandeert dat een product een goede score behaalt op het vlak van de milieu-impact. Deze impact wordt berekend via een levenscyclusanalyse. Bovendien test natureplus de emissies die uit een bouwmateriaal komen. Op die manier ontvangt een producent van ecologische bouwmaterialen zowel op het vlak van milieu-impact als op het vlak van gezondheid een erkenning voor zijn product en kan de consument zich een duurzaam product aanschaffen.

Met gebundelde krachten naar een betere leefwereld
VIBE vzw en VITO vullen elkaar perfect aan op het vlak van kennis en ervaring voor het uitreiken van het natureplus-label. De ‘Unit Milieurisico en Gezondheid’ van VITO bouwde de afgelopen jaren een grote expertise op inzake binnenluchtkwaliteit en productemissietesten. De expertise van VIBE situeert zich dan weer op het vlak van het bepalen van de milieu-impact van bouwmaterialen. In hun streeftocht naar een betere leefwereld vormen beide organisaties samen met natureplus dus een perfect bondgenootschap.

Dr. ir. arch. Mieke Vandenbroucke, medewerker van VIBE en deskundige op het vlak van het bepalen van de milieu-impact van bouwmaterialen, zal instaan voor de levenscyclusanalyses (LCA’s). Tijdens een inspectie in de fabriekshal worden zowel het productieproces als de ingrediënten van het product gecontroleerd. Er wordt ook een staal van een niet verpakt product afgenomen . Dit staal wordt vervolgens opgestuurd naar VITO. Onder leiding van Marc Lor, verantwoordelijk voor productemissietesten via het “Product emission testing competence center”, zal bij VITO vervolgens de uitstoot van het product worden getest conform nationale en internationale regelgeving.

Natureplus heeft verschillende criteriacommissies waarin door internationale experten de criteria worden vastgelegd waaraan een product moet voldoen. VITO volgt de criteriacommissies in verband met emissies op en VIBE volgt de criteriacommissies op voor het LCA-luik. VIBE staat daarnaast in voor de algemene coördinatie van het hele labelingsproces. Zo heeft de producent gedurende het volledige evaluatieproces van zijn product altijd dezelfde contactpersoon.

Voordeelpakketten voor producenten
De samenwerking tussen de drie organisaties zorgt er niet enkel voor dat het evaluatieproces vlotter verloopt, maar biedt ook financiële opportuniteiten voor de betrokken producenten. VITO en VIBE kunnen producenten namelijk voordeelpakketten aanbieden, zoals gelijktijdig een EPD uitvoeren of gelijktijdig andere labels aanvragen waaronder ‘Blaue Engel’, GUT, M1, Emicode, Floorscore en vele andere (https://productemissiontesting.vito.be/).

VIBE vzw werkte in het verleden al vaak samen met VITO maar sinds kort staat de samenwerking structureel omschreven in een partnership agreement die werd ondertekend door VIBE-voorzitter Bruno Deraedt en Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder van VITO.

Wil je meer informatie over het behalen van dit unieke label?

[fusion_button link=”Mailto:mieke@vibe.be” title=”” target=”_self” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Stuur een e-mail naar Mieke Vandenbroucke[/fusion_button]

 

Wil je meer inspirerend nieuws?