Innovatieve muurtuin voorgesteld in Gent

Geveltuinen zijn er in alle vormen en maten. De muurtuin Total Value Wall biedt niet enkel bouwtechnische en milieuvoordelen. De innovatieve verticale tuin filtert ook grijs water tot water voor laagwaardige toepassingen. VIBE-bouwpartner Teun Depreeuw stelde afgelopen vrijdag zijn proefproject in Gent voor.

Dat gevelgroen en muurtuinen aan belang winnen, hoeven we je heus niet meer te vertellen. Het straatbeeld in menig Belgische stad wordt namelijk opgesierd door tuintjes op de huisgevels. De Total Value Wall van VIBE-bouwpartner Teun Depreeuw tilt het concept ‘muurtuin’ naar een hoger niveau. Als extra bouwschil zorgt de volledige gevelbekleding voor bouwtechnische voordelen zoals thermische isolatie en een lager brandrisico. En natuurlijk zijn er ook de milieuvoordelen. Groene gevels capteren fijnstof en zorgen voor een toename van de stedelijke biodiversiteit. De ecosysteemdiensten die planten bieden, zorgen tijdens hitteperiodes voor extra afkoeling.

Functioneel groen

“De meeste mensen kennen horizontaal groen onder de vorm van groendaken”, zegt Teun Depreeuw van Muurtuin BVBA. “Ook verticaal groen biedt een rist aan voordelen. Muurtuinen brengen de natuur letterlijk terug naar het straatbeeld. Zeker in steden waar mensen steeds compacter en dichter opeen wonen, wint de integratie van groen terug aan belang.” Toch vervullen muurtuinen niet louter een esthetische functie. “Muurtuinen zijn ook functioneel groen. Ze bieden een oplossing voor het stedelijke hitte-eilandeffect en de toenemende problematiek van waterbeschikbaarheid. Vergeet niet dat we stadswoningen moeilijk kunnen wapenen tegen droogteperiodes.”

Waterbeschikbaarheid

De Total Value Wall die Depreeuw samen met Universiteit Gent en Vlaams Kenniscentrum Water ontwikkelde, zet in op de toename van waterbeschikbaarheid. “Het prototype van de Vlaamse stadswoning heeft een compact dak en een koertje. De inzet van hemelwater als alternatief voor leidingwater is in de stedelijke omgeving beperkt. Zeker in vergelijking met het buitengebied en het platteland. Onze Total Value Wall zorgt dat bewoners voor laagwaardige toepassingen kunnen afstappen van leidingwater.” De testcase in Gent is volgens Depreeuw alvast veelbelovend. “Het douche- en keukenafvalwater van deze particuliere woning wordt door de muurtuin gezuiverd en kunnen we inzetten als toiletspoelwater. Het gezuiverde water is geurloos maar de kleur optimaliseren we nog doorheen het proces.”

Meer informatie

Wie meer informatie wenst over het project kan een kijkje nemen op www.totalvaluewall.be. Geïnteresseerden kunnen aan de gevel een QR-code inscannen om actuele data op te vragen over temperatuur, fijnstof, CO2 en waterzuivering.

Uitgelichte foto: © Radio 2

Wil je meer inspirerend nieuws?