Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Hoe kunnen we de symbiose tussen stad en rand versterken? Ontwerpbureau OMGEVING onderzocht de toekomstmogelijkheden voor de stadsrand van Gent en kwam tot enkele fascinerende recepten. Dit onderzoek mondde uit in een tentoonstelling in het STAM Gent en er is ook het boek: ‘Over de rand’. VIBE nodigt je uit voor een lezing door auteur Peter Swyngedauw op 17 februari in het EcoHuis te Antwerpen.

De rand van een stad is vaak een onaantrekkelijke en chaotische plek is met een lage dichtheid, weinig publieke ruimte en een mobiliteit die bijna uitsluitend gericht is op de auto. Toch heeft de rand een groot potentieel! Om de rand opnieuw een symbiotische relatie te laten aangaan met de stad, is er nood aan een radicale transformatie: Sommige ruimteverslindende verkavelingswijken of lintbebouwingen zullen moeten verdwijnen, andere plekken zullen nog meer moeten verdichten en verstedelijken. Op die manier komt ruimte vrij voor natuur, landbouw en recreatie, en kan het landschap als groene vingers tot diep in de stad binnendringen. De auto is niet langer koning. Stad en rand worden teruggeven aan voetgangers, fietsers, e-bikes, trams en cargoboten. Het radicale toekomstbeeld vraagt om een grondige mentaliteitswijziging. Zo zullen we de beschikbare ruimte meer moeten delen en collectief gebruiken en zullen we de transitie moeten maken naar een duurzame, circulaire economie die de symbiose van stad en rand meer zelfvoorzienend maakt.

Peter Swyngedauw illustreert zijn lezing uitvoerig met gedetailleerde tekeningen en plannen. Die geven een duidelijk beeld van hoe een alternatieve en meer duurzame toekomst van de rand er zou kunnen uitzien. Daarnaast maakte fotograaf Stijn Bollaert in opdracht van Omgeving een intrigerend portret van de Gentse stadsrand.

Wil je de lezing van Peter Swyngedauw in het EcoHuis te Antwerpen bijwonen? Het is een aanrader! Niet alleen voor wie met duurzame stadsontwikkeling bezig is maar voor iedereen die een duurzame toekomst voor onze steden belangrijk vindt. Graag tot dan!

Praktisch:
De deuren gaan open vanaf 18u30
De lezing start stipt om 19u
Inschrijven is verplicht
Kostprijs: 5€, te betalen aan de kassa

Schrijf je nu in