Duurzaam bouwen doe je zo – Module 2: Duurzame en circulaire materiaalkeuzes

De groeiende vraag naar duurzaamheid heeft ook voor bouwondernemingen verregaande gevolgen. Continu evoluerende wetgeving, kritische vragen van klanten en de nood aan nieuwe vaardigheden op de werf: de impact van deze transitie laat zich op verschillende vlakken voelen. Ben je op zoek naar een manier om jouw onderneming futureproof te maken en tegelijk in te zetten op duurzaam bouwen?

In de vierdelige opleiding van SURA Impact, Embuild Vlaanderen en VIBE ga je dieper in op de tools en instrumenten om de positieve impact van jouw bouwprojecten te vergroten. Je wisselt kennis uit en je wordt uitgedaagd om duurzame en circulaire keuzes te maken doorheen het bouwtraject. Aan de hand van verschillende afwegingskaders leer je om de juiste beslissingen te nemen en vertaal je dit naar jouw concrete business case.

Op een no nonsens-manier krijg je de praktische handvatten om duurzaamheid en circulariteit in de werking van jouw bouwonderneming te implementeren. Met een grotere kennis en ervaring ga je zelfzeker aan de slag.

Inhoud van deze module

Om je duurzaamheidsambities te bereiken, moet je duurzame ontwerpkeuzes maken. In deze module focussen we op de keuze van bouwmaterialen op basis van milieu-impact, circulariteit en gezondheid. Verschillende alternatieve materialen passeren de revue zoals biogebaseerde en natuurlijke materialen, hoogwaardige gerecycleerde materialen en de mogelijkheden om bouwmaterialen te hergebruiken. Met praktijkvoorbeelden illustreren we hoe je deze materialen toepast, rekening houdend met de levensduur van het bouwwerk en van de materialen, met de lokale keten, met de oriëntatie, enz. Je ontdekt tools die je helpen om zelf de juiste keuzes te maken voor jouw project. Enkele experts lichten toe hoe zij keuzes maken die de ecologische voetafdruk van hun projecten verkleinen.

Lesgevers: Charlotte Cambier (Embuild Vlaanderen) en Yara Helsen (VIBE)

Voor wie?

Deze opleiding is voor ondernemers en managers van kleine tot middelgrote ondernemingen uit de bouwsector die willen inzetten op duurzaamheid en circulariteit. Je bent architect, aannemer of projectontwikkelaar.

Praktisch

De prijs voor dit traject is 620 euro, exclusief 21% btw. De lessen gaan telkens door op donderdagnamiddag van 13u tot 17u in regio Kortrijk.​

  • 24 oktober 2024, 13u-17u, Kortrijk 
  • 7 november 2024, 13u-17u, Gent 
  • 21 november 2024, 13u-17u, Kortrijk 
  • 5 december 2024, 13u-17u, Kortrijk 

In het voorjaar van 2025 organiseren we een tweede editie van deze opleidingsreeks die zal doorgaan in de kantoren van Embuild in Brussel. Je kan via de link doorgeven of je later meer informatie wil ontvangen over deze editie.

Inschrijven

Inschrijven kan vanaf maandag 1 juli 2024.

Let op: het aantal deelnemers is beperkt. Op die manier bevorderen we de kennisdeling kunnen we het traject afstemmen op maat van jullie praktische bedrijfscase.  
Je kan je inschrijven op de wachtlijst via onderstaand formulier.  

  • Date : 07-11-2024
  • Time : 13:00 - 17:00 (Europe/Brussels)
  • Venue : Kortrijk

Related Events