Expeditie biofiel ontwerpen: Biofilie – definities en toepassingen

In de expeditie biofiel ontwerpen ontdek je op een praktijk- en ervaringsgerichte manier hoe je de connectie met de natuur versterkt in je bouwprojecten. Een belangrijk aandachtspunt want studies tonen aan dat de natuur voordelen biedt voor onze fysieke en mentale gezondheid.

Tijdens deze tweede bijeenkomst van de expeditie biofiel ontwerpen kom je meer te weten over de definities van biofilie en de toepassing in biofiele architectuur. Biofilie is een ruim begrip en betekent “houden van het leven”. Sinds het ontstaan van de mensheid speelt de natuur een oneindig belangrijke rol in het leven. Iedere mens is dus op zijn of haar manier biofiel. De natuur heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mens. We voelen ons aangetrokken tot natuurlijke elementen.

Biofiele architectuur is een ontwerpaanpak die streeft naar een sterke verbinding en harmonie tussen de mens en de natuurlijke omgeving. Architectuur kan onze verbinding met de natuur bevorderen. Dit kan o.a. door de integratie van natuurlijke elementen, daglicht en uitzicht, organische vormen en materialen, elementen die de zintuigen stimuleren… Zowel in het verleden als het heden vinden we inspirerende bouwprojecten die de principes van biofiel ontwerpen toepassen.

Architect Gijs Bruggink van ORGA architect neemt je mee op sleeptouw. ORGA architect ontving dit jaar de Europese én internationale Stephen R. Kellert Biophilic Design Award voor het project De Verwondering, een biofiele school in het Nederlandse Almere.

Tijdens de expeditie biofiel ontwerpen komen we vier keer tezamen tijdens interactieve sessies. Dit op 7 november 2023, 5 december 2023, 5 maart 2024 en 16 april 2024.

Spreker

Gijs Bruggink werkt bij ORGA architect als chef de bureau en doet onderzoek naar biofilisch ontwerpen en natuurlijk bouwen. Vanuit zijn achtergrond als historicus legt hij graag verbanden tussen de duurzame ontwikkelingen in grote lijn en de innovatieve bouwprojecten waar hij dagelijks mee in contact komt. ORGA architect sleepte de Stephen R. Kellert Biophilic Design Award in de wacht met het project De Verwondering.

Voor wie?

Architecten, landschapsarchitecten, interieurarchitecten, ontwikkelaars van kantoorgebouwen en zorginfrastructuur, scholengroepen, productontwikkelaars, en alle andere mensen die interesse hebben in biofiel ontwerpen.

Praktische gegevens

Datum
Dinsdag 5 december 2023, 9u30-16u30

Locatie
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Boutersem (Google Maps) – onder voorbehoud

Deelnameprijs

Wil je deel uitmaken van de expeditie biofiel ontwerpen? Dan kan je je inschrijven via de onderstaande knop. De deelnameprijs voor deze expeditie is €1200,- (excl. BTW). Deze prijs is inclusief catering.

Met de kmo-portefeuille geniet je 20 tot 30% steun op jouw deelname. Ons erkenningsnummer is DV.O246594.

  • Date : 5/12/2023
  • Time : 09:30 - 16:30 (Europe/Brussels)
  • Venue : De Broeikas, Boutersem

Related Events