Expert Day: Toekomstbestendig bouwen met biobased materialen

Biobased bouwmaterialen leggen in hun groeifase koolstof vast en spelen een cruciale rol om de voetafdruk van gebouwen naar beneden te halen. Bovendien vragen ze meestal minder energie om te produceren en zijn ze veelal ook circulair en hernieuwbaar.

Onderzoekers, producenten en aannemers doen almaar meer praktijkervaring op met biobased materialen, wat een toekomstbestendige gebouwde omgeving dichterbij brengt. 

Kennis uit Nederland en Vlaanderen 

Hoe gaan toonaangevende kennisinstellingen, bedrijven en specialisten uit Nederland en Vlaanderen aan de slag met biobased bouwen? Op deze internationale Expert Day delen we hun inzichten en ervaringen met een gespecialiseerd publiek.  

Interreg project CASCO 

CASCO, of Carbon Sink COnstruction, is een Interreg project gefinancierd door de Europese Unie. Deze Expert Day past in de grensoverschrijdende opzet van CASCO. Meer informatie over CASCO vind je hier: https://interregvlaned.eu/casco-carbon-sink-construction/over-ons

Inschrijven 

Schrijf je nu in en ontdek hoe embodied carbon en biobased materialen een brug slaan naar een futureproof gebouwde omgeving. Bovendien zorgen we er zoals altijd voor dat je ruim de tijd hebt om te netwerken en bij te praten met collega’s in een aangenaam en inspirerend kader. 

08:30 Onthaal

09:30 Introductie CASCO | Jolien Paeleman, Pixii (VL)

09:45 Ontwerpen met snel hernieuwbare materialen | Gie SteenputAvans MNEXT (NL)

Snel Hernieuwbare Materialen (SHM) halen tijdens hun groei CO2 uit de lucht. Bij hun toepassing in een appartement voor vier personen bespaar je gemiddeld 78 ton CO2 vergeleken met het gebruik van meer conventionele bouwmaterialen als beton, staal, aluminium en PUR-isolatie. Gie Steenput toont aan hoe hun toepassing een cruciale strategie is in low-carbon gebouwontwerp en hoe circulair bouwen hand in hand moet gaan met het opschalen van SHM in de bouwsector.

10:30 Bouwen met stro | Wim HuntjensVakgroep Strobouw (VL)

Wim geeft ons een bouwtechnisch kader over hoe te bouwen met biologisch afbreekbare materialen. Welke richtlijnen kunnen we gebruiken? Hoe bouw je een bouwdetail op?

11:15 Pauze

11:45 Wat kunnen we leren van de natuur over bouwen met natuurlijke materialen? | Lydia FraaijeFRAAi-architecten (NL)

Biomimicry is leren van de 3,8 miljard jaar R&D. De natuur heeft alles al een keer ontwikkeld en vaak veel beter dan wij. Hoe blijven we binnen de grenzen van ons ecosysteem? Dat kan door materialen toe te passen die als nutrient, een niet vervuilende voedingstof, weer eenvoudig kan worden opgenomen door de natuur. Daarnaast dienen we ervoor te zorgen dat ruimtelijke ontwikkeling ook bijdraagt aan de natuur. Bijvoorbeeld door het leveren van ecosysteemdiensten zoals het opslaan van CO2, het binden van stikstof, het stimuleren van biodiversiteit enzovoort.

12:30 Lunch met vegan en vegetarische opties

13:30 Earth, Plant & Fiber: de naturebased ketencoalitie | Rein DessersKiemkracht en Camille MommerNatura Mater (VL)

Earth, Plant & Fiber vzw is een nieuwe naturebased ketencoalitie. Gras kan dakisolatie worden, afvoergrond steen, mycelium leder. We organiseren de samenwerking tussen leveranciers van lokale reststromen en grondstoffen met lokale maakbedrijven, productontwikkelaars, onderzoekers, adviseurs, storytellers en eindgebruikers. Ontdek de strategie achter dit vernieuwende zakenmodel.

14:15 Bouwen met bamboe | Sven MoutonCRU! Architects (VL)

CRU! Architecten omarmt het gebruik van natuurlijke materialen zoals bamboe, steen, hout en aarde. Ecologie en duurzaamheid reiken echter verder dan alleen het gebruik van ecologische materialen. Het omvat ook verantwoord materiaalgebruik, hergebruik van bestaande bouwmaterialen en het integreren van waardevolle architecturale kwaliteiten die reeds aanwezig zijn. Sven Mouton toont de bijzondere mogelijkheden van bamboe.

15:00 Pauze 

15:30 Architectuur met een positieve impact: participatie voor de toekomst | Kjell KeymolenKaribu Architects (VL)

Om een duurzame transitie van de bouwsector te bekomen, kunnen we niet blindelings terugvallen op technologie. Laten we samen ook inzetten op ecologische laagtechnologische oplossingen. Deze kunnen we verder optimaliseren met behulp nieuwe technologieën. Lowtechoplossingen faciliteren biobased materialen, wat een participatief proces vergemakkelijkt. Daarnaast moeten we de traditionele materialen niet onmiddellijk volledig weren maar slim inzetten. Op een participatieve manier maken we de bouwsector circulair in samenwerking met aannemer, architect, ingenieur, producent, ontwikkelaar …

16:15  Afterdrink

Praktische informatie

Datum en tijdstip

Donderdag 14 november 2024

Locatie

KAVA Congres Centrum
Consciencestraat 41
2018 Antwerpen

Permanente vormingsuren VEKA

We hebben de gewoonte om voor onze Expert Days een aanvraag bij het VEKA als permanente vorming voor EPB-verslaggevers. Aangezien de aanvraag nog moet gebeuren voorlopig dus nog geen garantie op vormingsuren. We passen deze pagina aan van zodra er goedkeuring is.

Inschrijven

Kostprijs (vrijgesteld van btw)

Standaard: € 180
Studenten: € 10

  • Date : 14-11-2024
  • Time : 08:30 - 16:30 (Europe/Berlin)
  • Venue : Antwerpen