Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

De financiële impact en de milieu-impact van bouwmaterialen evalueren, hoe doe je dat?

Op 30 september brengt VIBE voor de derde keer dit jaar de ecologische bouwwereld samen tijdens het Eco*Bouwforum. We wijken deze keer af van de gewoonlijke productlanceringen en bouwinnovaties en zetten enkele actuele thema’s op de agenda zoals de nieuwe wetgeving rond greenwashing en de financiële impact en milieu-impact van bouwmaterialen. Bovendien genieten we van een speciale omkadering want we treffen elkaar op EcoWonen, een beursluik van de Biolicious beurs over ecologisch bouwen en wonen.  (Klik hier als je meer informatie wil over EcoWonen) Aansluitend op het Eco*Bouwforum kan je een bezoekje brengen aan de beurs. Er is een uitgebreid programma van demo’s, workshops en lezingen voorzien waar we ook enkele VIBE-bouwpartners aan het woord horen over hun aanbod en oplossingen.

 

PROGRAMMA ECO*BOUWFORUM:

10u: Openen van de deuren (gelijktijdig met de opening van de Biolicious beurs)
10u – 10u30: Drank en netwerkmomentje
10u30 – 12u30: Presentaties
12u30-18.00: Einde Eco*Bouwforum en vrij bezoek aan de beurs en/of deelname aan andere presentaties

 

SPREKERS:

  1. Ingenieur-architecte Mieke Vandenbroucke van VIBE vzw vertelt hoe je aan de hand van een levenscyclusanalyse (LCA) een goed beeld krijgt van de milieu-impact van materialen en gebouwen. Vanaf de winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik tot de afvalverwerking wordt in dergelijke analyse de impact op het milieu nauwkeurig becijferd. Benieuwd wat een levenscyclusanalyse inhoudt en wat dit voor jou kan betekenen? Je hoort er alles over tijdens deze presentatie!
  1. Anne Paduart van VUB is experte in Life Cycle Costing (LCC). Zij vertelt ons hoe je met deze methodiek de financiële kosten over de hele levensloop van een product kan in kaart brengen, zoals bijvoorbeeld investeringskosten, beheerskosten, onderhoudskosten en sloopkosten. Zo kan je beter vergelijken, de juiste keuzes maken en geld besparen.
  1. Dieter De Lathauwer van de FOD Volksgezondheid gaat dan weer dieper in op de verstrengde wetgeving rond greenwashing. De overheid wil paal en perk stellen aan bedrijven die zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Elke producent die op zijn product een milieuboodschap wil aanbrengen is bijvoorbeeld verplicht om een levenscyclusanalyse (LCA) te laten uitvoeren en deze te registreren in een publiek toegankelijke databank. Na deze presentatie weet je wat deze nieuwe wetgeving exact inhoudt en waar je als producent moet voor zorgen ermee in regel te zijn.
  1. Evi Rossi van OVAM geeft tekst en uitleg over de MMG-tool, een hanteerbaar gebruiksinstrument voor architecten, bouwheren en producenten ontwikkeld om de materiaalprestaties van gebouwelementen te bepalen. Dankzij de MMG-tool is het onder meer mogelijk om de milieu-impact van elementvarianten te vergelijken, zoals wand-, dak- en vloerconstructies. Deze materialenmethodiek kan op termijn de basis vormen om de milieu-impact bij het (ver)bouwen van gebouwen, infrastructuur en wegen te verminderen door de juiste materiaalkeuze.

 

TICKETS BESTELLEN?

Wil je deelnemen aan dit netwerkevent? Schrijf je dan via onderstaande link en bestel een beursticket voor Biolicious. Je ontvangt van ons na je inschrijving voor Eco*Bouwforum een kortingscode waarmee je voordelig beurstickets kan bestellen. Met jouw beursticket heb je dus gratis toegang tot het Eco*Bouwforum maar je moet je wel vooraf inschrijven. Dat kan via onderstaande knop.

Schrijf je in

GRATIS VOOR VIBE-BOUWPARTNERS!!

Ben je VIBE-bouwpartner? Dan heb je recht op een gratis duoticket voor de Biolicious beurs. Schrijf je in voor het Eco*Bouwforum via deze link. Je ontvangt van ons een code waarmee je de twee tickets gratis kan aanvragen op de website van de beurs.