Opleiding circulair bouwen

Circulair bouwen

Kom in deze opleiding te weten wat circulair bouwen allemaal inhoudt, waarom het de volgende bouw(r)evolutie is en hoe je zelf circulair kan gaan ontwerpen en bouwen.

Energie-efficiënte gebouwen zijn reeds een wijdverspreid gedachtegoed. Maar nu maakt de bouwsector zich op voor de volgende (r)evolutie: circulair bouwen.

Bij circulair bouwen gaat men uit van het principe dat een gebouw tijdens zijn levensduur gemakkelijk aanpasbaar is en uiteindelijk ook eenvoudig te demonteren. Zo kunnen we de integrale onderdelen makkelijk hergebruiken. Bij deze processen kunnen we niet alleen flink besparen op energie, maar ook op kostbare materialen en grondstoffen.

In samenwerking met Pixii organiseert VIBE een tweedelige dagopleiding met in de voormiddag een theoretisch deel en in de namiddag een interactieve workshop. Je kan kiezen om de hele dag te volgen of een dagdeel naar keuze.

Studieprogramma

Deel 1: theorie (voormiddag)

In deel 1 krijg je een breed overzicht over wat circulair bouwen allemaal kan betekenen, doorspekt met voorbeelden en oplossingen. Materiaalpaspoorten, circulariteitsindex, circulaire businessmodellen, open source bouwen zijn maar een kleine greep uit het veelvoud aan onderwerpen.

Deel 2: scenarioplanning en workshop (namiddag)

In deel 2 verneem je meer over scenarioplanning, en vervolgens ga je zelf aan de slag in een workshop. Tijdens deze workshop kan je een eigen project kritisch onder de loep nemen en optimaliseren. Dat kan een opgeleverd gebouw of een gebouw in voorontwerpfase zijn. Afgedrukte plannen van het project meebrengen op A4 of A3 is alvast een meerwaarde. Deelnemers mogen zich hiervoor groeperen in teams van maximaal vijf personen, die rond hetzelfde project werken. Indien je zelf geen project hebt, kan je aansluiten bij een ander team.

Voor wie?

Architecten, ingenieurs, energiedeskundigen, EPB-verslaggevers en iedereen die meer wil weten over circulair bouwen.

Door wie?

Yara Helsen is ingenieur-architecte van opleiding. Ze is gebeten door duurzaamheid, de klimaatproblematiek en circulair bouwen. Ze volgde de verdiepende postgraduaatopleiding aan Howest Hogeschool om haar kennis over het topic uit te breiden. Tot 2022 was ze aan de slag als architect bij DG architecten. Bij VIBE heeft ze de stap gezet naar regeneratieve ontwikkeling en ‘living systems thinking’ en deelt ze als facilitator haar kennis met anderen.

Kostprijs

Je kan kiezen om beide dagdelen te volgen of een dagdeel naar keuze.

Deel 1 (voormiddag) OF deel 2 (namiddag)

Pixii-leden: € 149 (excl. btw)
Niet-leden: € 189 (excl. btw)
AiNB-leden: €170,- (excl. btw)

Deel 1 + Deel 2 (Hele dag)

Pixii-leden: € 259 (excl. btw)
Niet-leden: € 339 (excl. btw)
AiNB-leden: €300,- (excl. btw)

  • Date : 28-11-2024
  • Time : 09:00 - 17:00 (Europe/Brussels)
  • Venue : Mundo-a, Antwerpen

Related Events