Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

VIBE en Pixii organiseren een opleiding circulair bouwen. Je leert er alles over de stand van zaken van dit vernieuwende principe. Deze opleiding is momenteel volzet. Wegens succes organiseren we op 29 november 2019 een extra sessie te Zwijnaarde. Klik hier voor meer informatie.

Nu energie-efficiënte gebouwen een wijdverspreid gedachtegoed zijn, maakt de bouwsector zich op voor de volgende (r)evolutie: circulair bouwen gaat uit van het principe dat een gebouw tijdens zijn levensduur gemakkelijk aanpasbaar is en uiteindelijk ook eenvoudig te demonteren, zodat we integrale onderdelen kunnen hergebruiken. Bij deze processen kunnen we niet alleen op energie, maar ook op kostbare materialen en grondstoffen flink besparen.

Deze opleiding bestaat uit twee delen: 

In de voormiddag krijg je een breed overzicht over wat circulair bouwen allemaal kan betekenen, doorspekt met voorbeelden en oplossingen. Materiaalpaspoorten, circulariteitsindex, circulaire businessmodellen, open source bouwen zijn maar een kleine greep uit het veelvoud aan onderwerpen.

In de namiddag verneem je meer over scenarioplanning, en vervolgens ga je zelf aan de slag in een workshop. Tijdens deze workshop kan je een eigen gekozen project kritisch onder de loep nemen en optimaliseren. Dat kan een opgeleverd gebouw zijn, maar mag ook nog in een voorontwerpfase zitten. Het meebrengen van afgedrukte plannen van het project op A4 of A3 is alvast een meerwaarde. Deelnemers mogen zich hiervoor groeperen in teams van maximaal vijf personen, die rond hetzelfde project werken. Indien je zelf geen project hebt, kan je aansluiten bij een ander team.

Begeleiding van de workshop wordt verzorgd door VIBE-medewerker prof. dr. ir. arch. Mieke Vandenbroucke en Pixii-medewerker Bart Humbeeck.

 

                             

Doelpubliek

Architecten, ingenieurs, energiedeskundigen, EPB-verslaggevers en iedereen die meer wil weten over circulair bouwen.

Lesgevers

Mieke Vandenbroucke is ingenieur-architecte van opleiding en behaalde haar doctoraatstitel met een onderzoek naar circulair bouwen. Sinds begin 2017 werkt ze bij VIBE verder op het thema. Daarnaast is ze gastprofessor aan de UHasselt.

Bart Humbeeck is technisch adviseur bij Pixii, gespecialiseerd in bouwfysica, bouwdetails, energiezuinige bouwen en verbouwen. Met zijn studiebureau heeft Bart een uitgebreide ervaring opgebouwd in het begeleiden van energiezuinige bouw- en verbouwprojecten.

Permanente vorming

Erkenning voor deze opleiding als vrije permanente vorming voor EPB-verslaggevers werd goedgekeurd voor een totaal van 6u30. Indien je enkel in de voor-of namiddag inschrijft is het 3u15.  Meer info. Vul bij je inschrijving zeker je rijksregisternummer in als EPB-verslaggever! Architecten vullen hun rijksregisternummer en hun stamnummer bij de Orde van Architecten in. Ben je dat vergeten, bezorg ons die gegevens dan zeker voor de opleiding via  opleidingen@pixii.be !

Praktisch

Datum en tijdstip
Vrijdag 18 oktober 2019, 9u00-17u00

Locatie
Ecohuis Antwerpen, Groot Auditorium, Turnhoutsebaan 139, 2140 Antwerpen – routeplanner

Inschrijven

Kostprijs (vrijgesteld van btw)
VIBE-leden: € 224
niet-leden: € 280

Kmo-portefeuille
Geniet 30 tot 40% korting op de opleidingsprijs via de kmo-portefeuille.

Vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

Onderwijs
Elke leerkracht van de afdeling Hout/Bouw van de derde graad kan zich gratis via Constructiv inschrijven.

Cursusvoorwaarden
Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden

Extra info
Voor het voormiddaggedeelte breng je best een eigen laptop mee. Je ontvangt de presentatie op voorhand.
Voor het namiddaggedeelte kan je afgedrukte plannen van een project naar jouw keuze meebrengen, naast een laptop.

Indien het je niet lukt om een hele dag aanwezig te zijn, bieden we de mogelijkheid om ofwel enkel de voormiddag ofwel enkel de namiddag te volgen. In dat geval bedraagt de inschrijvingsprijs € 124 voor leden, € 155 voor niet-leden, en zal het aantal uren permanente vorming voor EPB-verslaggevers 3u15 bedragen. Je kan wel nog steeds gebruik maken van de KMO-portefeuille. Let goed op dat je bij inschrijving kiest voor de corresponderende inschrijvingsmodule! 

Foto: architect Kieran Timberlake – fotograaf Peter Aaron