Opleiding: Natuurinclusief ontwerpen en een gezond binnenklimaat

Over het belang van een gezonde eet- en levensstijl is iedereen overtuigd. Maar een gezonde, kwalitatieve binnenomgeving is minstens even belangrijk. Ondertussen zijn we mee met de voordelen van mechanische ventilatie maar welke stappen kan je nog nemen?

Geniet nu €100,- korting op jouw deelnameprijs!

In deze dagopleiding van VIBE en Kamp C kom je te weten welke stappen je moet nemen om een gezond binnenklimaat in je bouwprojecten te garanderen. Een goede mechanische ventilatie is ondertussen gemeengoed, maar er zijn nog heel wat andere principes die je in je projecten kan toepassen. We spenderen 80 tot 90 procent van onze tijd binnen dus het belang van een gezonde binnenomgeving mogen we niet onderschatten.

Topsprekers uit het academische en professionele veld delen tijdens deze dagopleiding hun belangrijkste inzichten met je. Wat is een gezond binnenklimaat en op welke manier kan jouw project bijdragen aan de gezondheid van de eindgebruiker? Met welke bouwmaterialen en -producten ga je aan de slag? Wat is het belang van licht en lucht in een gezonde woon- en werkomgeving? Hoe creëer je een gezond binnenklimaat zonder al te dure technieken? En hoe trek je de natuur binnen in je project? Een gezond gebouw zorgt namelijk dat er voldoende interacties zijn met natuurlijke elementen.

Je krijgt ook de mogelijkheid om de demowoning The Exploded View Beyond Building te bezoeken op de terreinen van Kamp C. In deze woning ervaar je hoe je gezonde natuurlijke materialen toepast in je bouwprojecten.

Na deze opleiding:

✅ weet je wat een gezond binnenklimaat is en welke maatregelen je kan nemen.
✅ weet je welke gezonde bouwmaterialen en -technieken er op de markt beschikbaar zijn.
✅ weet je wat het belang is van licht en lucht en het effect hiervan op de gebouwgebruiker.
✅ weet je hoe je natuurlijke elementen en principes verwerkt in je bouwprojecten.

Programma

9uVerwelkomingYara Helsen
9u05Algemeen kader: uitdagingen, oorzaken, link tussen gezondheid en natuurYara Helsen
9u30One Health en de link met gebouwen en binnenmilieuRoeland Samson
10u30Pauze
10u45Biofilie en interacties tussen de mens en de natuurYara Helsen
11u45Lunch
12u30Bezoek aan The Exploded View Beyond Building
13u30Natuurinclusief ontwerpenDirk Avonts
14u30Natuurlijk welzijn: interieurarchitectuur die de gezondheid bevordertKatrien De Keyser
15u30Pauze
15u45Het belang van licht en lucht (daglicht, uitzicht en ventilatie)Joost Declercq
16u55ConclusieYara Helsen
17uEinde

Download de programmabrochure

Sprekers

🌿 Yara Helsen, VIBE

Yara Helsen is ingenieur-architect van opleiding. Na een stageperiode was ze tot 2022 aan de slag als architect bij het Mechelse bureau DG architecten. Ze is gebeten door duurzaamheid, de klimaatproblematiek en circulair bouwen. Bij VIBE zette ze de stap naar regeneratieve ontwikkeling en ‘living systems thinking’. Als facilitator regeneratieve ontwikkeling wil ze bij VIBE haar kennis delen met anderen.

🌿 Prof. dr. Roeland Samson, Universiteit Antwerpen

Roeland Samson is bio-ingenieur en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Hij leidt er het Laboratorium voor Milieu-ecologie en Stadsecologie. Zijn onderzoek spitst zich toe op het meten van de luchtkwaliteit met planten en op ecosystemen van stedelijk groen.

🌿 Prof. dr. Dirk Avonts, Universiteit Antwerpen

Dirk Avonts heeft jarenlang ervaring als huisarts en is hoofdredacteur van ‘Huisarts Nu’, het wetenschappelijk tijdschrift van Domus Medica voor huisartsen in Vlaanderen en Brussel. Hij is één van de schrijvers van het boek ‘Natuur op doktersvoorschrift’ waarin beschreven wordt hoe het bewust opzoeken van natuurelementen onze gezondheid verbetert.

🌿 Katrien De Keyser, Studio Kompas

Katrien De Keyser noemt zichzelf levensgenieter, bezige bij en gek op boeken. Als eerste job maakte ze inschattingen voor risico’s bij ondernemingen bij een bank. Ze stapte daarna over naar strategie en beleid voor het ondernemingssegment om uiteindelijk als projectmanager transformatieprojecten uit te werken en op te volgen. Na een nieuwe studie Interieurontwerp & design bij Thomas More wil ze nu al deze knowhow combineren in duurzame interieurs. Met haar bureau Studio Kompas wil ze bijdragen aan een duurzame toekomst door in te zetten op regeneratief interieurontwerp.

🌿 Joost Declercq, Archipelago Architects

Joost Declercq is ingenieur-architect en stedelijk planner. Hij is uitvoerend partner en sustainability manager bij Archipelago, een bureau dat zowel actief is in de praktijk als in het onderzoeksgebied. Ze focussen zich op wonen, (ver)zorgen, leren en werken en beschouwen duurzaamheid als één van hun vier belangrijkste pijlers. Ook zijn ze nauw betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten over gezond en duurzaam bouwen. Hij legt uit hoe Archipelago met deze thema’s aan de slag gaat en hoe ze evolueren door de projecten.

Voor wie?

Architecten, ingenieurs technieken, publieke opdrachtgevers (zoals projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen, scholengroepen…) en deelnemers aan de Green Deal Duurzame Zorg.

Praktische gegevens

Datum
Dinsdag 3 oktober 2023, 9u-17u

Locatie
Kamp C, Britselaan 20, 2260 Westerlo (Google Maps)

Deelnameprijs (excl. BTW)

De deelnameprijs voor deze opleiding is €250,- (excl. BTW).

We zijn in een goede bui en geven je daarom graag €100,- korting als je (1) deze opleiding deelt via je persoonlijke of professionele communicatiekanalen en (2) daarbij aangeeft waarom je deze opleiding volgt.

Claim je korting en schrijf in voor €150,- (excl. BTW) in plaats van €250,- (excl. BTW).

De prijs is inclusief catering en een rondleiding in The Exploded View.

Via de kmo-portefeuille geniet je 20 tot 30 procent steun op je deelnameprijs. Het erkenningsnummer van VIBE is DV.O246594. Je kan op het inschrijvingsformulier aangeven of je al dan niet met de kmo-portefeuille wil betalen.

  • Date : 03-10-2023
  • Time : 09:00 - 17:00 (Europe/Brussels)
  • Venue : Kamp C

Related Events