Opleidingreeks: Materiaalkeuze voor bouwen met een positieve impact – Dag 1: Impact van bouwmethodes en -materialen

In de transitie naar een bouwsector met een positieve impact op planeet en samenleving vormt de keuze van bouwmethodes en -materialen een cruciaal aandachtspunt.

Met deze opleidingenreeks in 4 lesdagen scheppen we duidelijkheid in de veelheid aan definities en begrippen over diverse bouwmaterialen. We gidsen je doorheen de do’s en don’ts van duurzame bouwmaterialen en -methodes. Je ontdekt welke alternatieven er op de markt zijn en hoe je die toepast binnen jouw projecten. Uiteraard kom je ook te weten welke technische aandachtspunten en valkuilen er zijn. We combineren elke lesdag theorie met praktijk op een andere inspirerende locatie.

Tijdens deze eerste dag krijg je een overzicht van de impact die bouwmaterialen hebben op gezondheid, lokale economie, milieu en natuur. Je krijgt inzicht in de verschillende definities van alternatieve materialen en hun toepassingen (regeneratief, circulair, biobased, natuurlijk, hernieuwbaar, composteerbaar, demonteerbaar en recycleerbaar). In de namiddag laat je je inspireren en informeren door concrete cases uit de ontwerp- en bouwpraktijk.

Programma

9u – 9u30 – Ontvangst

9u30 – 10u45: Impact van bouwmethodes en materialen over de levenscyclus van een gebouw – Jolien Paeleman (Pixii)

Jolien Paeleman, lesgever koolstofbewust bouwen bij Pixii, schetst in deze eerste sessie het bredere plaatje en biedt je een overzicht van de verschillende manieren waarop de bouwsector vandaag een impact heeft op mens, samenleving en planeet. Je komt ook te weten waarom levenscyclusanalyse steeds meer aan belang wint in de ontwerppraktijk en welke invloed materiaalkeuze heeft op de CO2-uitstoot van gebouwen.

10u45 – 11u: Pauze

11u – 12u15: Alternatieve bouwwijzen en materialen met een positieve impact – Yara Helsen (VIBE)

Yara Helsen, facilitator regeneratieve ontwikkeling bij VIBE, neemt je mee in de verschillende definities die er zijn zoals circulair, natuurlijk en biobased, hergebruik en recyclage, regeneratief, klimaatadaptief, natuurinclusief … Tijdens een interactieve sessie en met praktische voorbeelden leer je de uitdagingen en kansen kennen voor deze alternatieve bouwwijzen en materialen en leer je strategieën voor het niet-bouwen.

12u15 – 13u15: Middagpauze

13u15 – 14u30: Architectuur met een positieve impact: participatieve aanpak in een circulair proces – Kjell Keymolen (Karibu Architecture)

Hoe kan de missie van bouwen met een positieve impact in concrete projecten worden vertaald? Ingenieur-architect Kjell Keymolen biedt je tijdens deze sessie een inspirerende inkijk in de ontwerp- en bouwpraktijk van het in Brussel gevestigde Karibu Architecture. Hij deelt zijn ervaringen met circulaire bouwprocessen, waarin hergebruik van materialen en natuurlijk bouwen een belangrijke rol spelen.

14u30 – 15u45: Duurzame materiaalkeuzes maken en bewaken – Hannah Van Breen (Labland)

Duurzaam bouwen vraagt maatwerk. De meest geschikte materiaalkeuzes worden bepaald door heel wat projectspecifieke randvoorwaarden. Hannah Van Breen, ingenieur-architect, licht toe hoe LabLand bouwteams ondersteunt tijdens het ontwerp- en bouwproces. Aan de hand van praktijkcases krijg je inzicht in welke randvoorwaarden, criteria en tools je keuze kunnen bepalen en leer je hoe je de ambitie hoog blijft houden tijdens het proces.

15u45 – 16u: Pauze

16u – 17u: Rondleiding in Mundo Antwerpen – Yara Helsen (VIBE)

Mundo Antwerpen, sinds 2019 de thuisbasis van Pixii en VIBE in Borgerhout, is een bio-ecologisch en passief kantorencentrum voor sociale en duurzame organisaties. Het gebouw, ontworpen door B-architecten, is een toonbeeld van bouwen met een positieve impact dankzij het doordachte materiaalgebruik. Yara Helsen van VIBE verzorgt de rondleiding vanuit de ervaring van de gebruiker.

Datum en locatie

Donderdag 10 oktober 2024
Mundo Antwerpen, Turnhoutsebaan 139 A, 2140 Antwerpen

Kostprijs (vrijgesteld van btw)

Basis: €339 – Volledige opleidingreeks: €999
VIBE vzw / Pixii-leden: €259 – Volledige opleidingreeks: €777
AiNB-leden: €300 – Volledige opleidingreeks: €900

Voor wie?

Architecten, ontwerpers, aannemers, ingenieurs, studiebureaus en geïnteresseerde particulieren.

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel
Word vandaag nog lid van Pixii en/of VIBE en geniet niet alleen van een stevige korting op deze opleiding maar ook van tal van andere ledenvoordelen.

kmo-portefeuille
Geniet 20 tot 30% korting op de deelnameprijs via de kmo-portefeuille.

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

Gratis voor leerkrachten bouw
Ben je leerkracht in een bouwschool? Dan kan je via onze partner Constructiv gratis aan deze opleiding deelnemen.

  • Date : 10-10-2024
  • Time : 09:00 - 17:00 (Europe/Berlin)
  • Venue : Antwerpen

Related Events