Opleidingreeks: Materiaalkeuze voor bouwen met een positieve impact – Dag 2: Bouwen met hergebruik van ruimtes en materialen

In de transitie naar een bouwsector met een positieve impact op planeet en samenleving vormt de keuze van bouwmethodes en -materialen een cruciaal aandachtspunt.

Met deze opleidingenreeks in 4 lesdagen scheppen we duidelijkheid in de veelheid aan definities en begrippen over diverse bouwmaterialen. We gidsen je doorheen de do’s en don’ts van duurzame bouwmaterialen en -methodes. Je ontdekt welke alternatieven er op de markt zijn en hoe je die toepast binnen jouw projecten. Uiteraard kom je ook te weten welke technische aandachtspunten en valkuilen er zijn. We combineren elke lesdag theorie met praktijk op een andere inspirerende locatie.

Hergebruik van bouwmaterialen en gebruikmaken van bestaande gebouwen en ruimtes: het is een belangrijke strategie om de vraag naar nieuwe materialen te beperken en zo de negatieve impact van de bouwsector te verlagen. Zo geef je een site met karakter en kwaliteitsvolle materialen een tweede leven en krijgt je project bovendien meer identiteit. Leer tijdens deze dag bij van verschillende experten in hergebruik.

Programma

9u – 9u30: Ontvangst

9u30 – 9u45: Introductie: de positieve impact van hergebruik van ruimtes en materialen – Yara Helsen (VIBE)

Wat is hergebruik juist en op welke manieren kan je het toepassen in projecten? In dit korte overzicht krijg je van Yara Helsen van VIBE enkele basisprincipes over hergebruik om de dag mee te starten.

9u45 – 11u: spreker nog niet bevestigd

11u – 11u15: Pauze

11u15 – 12u30: Hergebruik van materialen en herbestemming in kleine en middelgrote projecten – architect Nathalie De Leeuw

Brussels architecte Nathalie De Leeuw is een gepassioneerd voorloper van maximaal behoud van bestaande ruimtes en materialen. Tijdens deze sessie neemt ze je mee in haar ruime praktijkervaring met kleine en middelgrote projecten, ingebed in het circulaire gedachtegoed met een sterke focus op hergebruik van on- en off-site materialen.

12u30 – 13u30: Middagpauze

13u30 – 14u45: Recuperatie van materialen: technische aspecten en aandachtspunten bij nieuwbouw- en renovatieprojecten – Nikolaj De Meulder (Atelier Rofu)

Atelier rofu werkt aan romantisch functionele architectuur waar hergebruik, herbestemming en herwaardering centraal staan. Architect Nikolaj De Meulder leert je aan de hand van cases hoe zij op een duurzame en zorgvuldige manier omgaan met ruimte, materialen en arbeid en geeft je tips om hier zelf mee aan de slag te gaan.

14u45 – 15u30: Praktische tips & open gesprek met deelnemers – Yara Helsen (VIBE)

Kort reflecteren we op deze module: Waar vind je partners, tools en extra informatie om zelf aan de slag te gaan? Wat heb je nog nodig of wat houdt je tegen? We delen tips met elkaar en verwijzen door naar bestaande websites en brochures.

15u30 – 15u45: Pauze

15u45 – 16u45: Rondleiding in UR zone – Bruno Deraedt (BAST architects & engineers)

UR.zone in Gent is een regeneratief bedrijvencentrum waar je kan coworken, vergaderen of kantoorruimtes huren. ‘You are(UR)’ is een plek voor verbinding tussen mens en natuur. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten, versterken en met elkaar samenwerken aan een positieve toekomst voor onze planeet. Bruno Deraedt leidt ons rond in de bestaande gebouwen die gerestaureerd en gerenoveerd werden tot deze fijne werkplek. Hij laat zien hoe ze hergebruikte materialen hebben toegepast in dit project.

Datum en locatie

Donderdag 17 oktober 2024
UR.zone, De Pintelaan 347, 9000 Gent

Kostprijs (vrijgesteld van btw)

Basis: €339 – Volledige opleidingreeks: €999
VIBE vzw / Pixii-leden: €259 – Volledige opleidingreeks: €777
AiNB-leden: €300 – Volledige opleidingreeks: €900

Voor wie?

Architecten, ontwerpers, aannemers, ingenieurs, studiebureaus en geïnteresseerde particulieren.

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel
Word vandaag nog lid van Pixii en/of VIBE en geniet niet alleen van een stevige korting op deze opleiding maar ook van tal van andere ledenvoordelen.

kmo-portefeuille
Geniet 20 tot 30% korting op de deelnameprijs via de kmo-portefeuille.

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

  • Date : 17-10-2024
  • Time : 09:00 - 17:00 (Europe/Berlin)
  • Venue : Gent

Related Events