Opleidingreeks: Materiaalkeuze voor bouwen met een positieve impact – Dag 3: Biobased en natuurlijk bouwen

In de transitie naar een bouwsector met een positieve impact op planeet en samenleving vormt de keuze van bouwmethodes en -materialen een cruciaal aandachtspunt.

Met deze opleidingenreeks in 4 lesdagen scheppen we duidelijkheid in de veelheid aan definities en begrippen over diverse bouwmaterialen. We gidsen je doorheen de do’s en don’ts van duurzame bouwmaterialen en -methodes. Je ontdekt welke alternatieven er op de markt zijn en hoe je die toepast binnen jouw projecten. Uiteraard kom je ook te weten welke technische aandachtspunten en valkuilen er zijn. We combineren elke lesdag theorie met praktijk op een andere inspirerende locatie.

Biobased bouwmaterialen hebben vanuit milieutechnisch en economisch perspectief een groot potentieel. Het zijn materialen gebaseerd op (nagroeibare) biomassa: planten, bomen of dieren. Ze kunnen afkomstig zijn uit reststromen van de landbouw, voedingssector, kledingindustrie of natuurbeheer. Ze kunnen fysisch, chemisch of biologisch behandeld zijn om te gebruiken als bouwmateriaal. Tijdens deze dag kom je van verschillende deskundigen meer te weten over hun eigenschappen, bouwmethodes en aandachtspunten bij toepassing.

Programma 

9u – 9u30: Ontvangst

9u30 – 9u45: Introductie: de positieve impact van biobased en natuurlijk bouwen – Jolien Paeleman (Pixii)

In veel gevallen zijn biobased materialen een goede keuze op weg naar een koolstofneutraal gebouw. In deze korte introductie schetst Jolien Paeleman, lesgever koolstofbewust bouwen bij Pixii, in grote lijnen het potentieel en de aandachtspunten van biobased bouwen.

9u45 – 11u: Biobased bouwmaterialen, vandaag en in de (nabije) toekomst – Liselotte De Ligne (Woodlab, Bio-ingenieurswetenschappen UGent)

Liselotte De Ligne, materiaalexperte en onderzoeker bij Woodlab aan de UGent, is gespecialiseerd in hout en bio-gebaseerde bouwmaterialen. In deze sessie leidt ze je langs een uitgebreid overzicht van biobased materialen die vandaag op de markt zijn, en welke innovatieve bouwmethodes en materialen we in de (nabije) toekomst mogen verwachten.

11u – 11u15: Pauze

11u15 – 12u30: Detailleren met natuurlijke materialen: aandachtspunten bij ontwerp en uitvoering – Wim Huntjens (Vakgroep Strobouw)

Natuurlijke materialen kennen een lange geschiedenis, maar komen binnen de circulaire bouweconomie meer expliciet in beeld. Het gaat dan uiteraard niet enkel over hout, maar ook over snelle groeiers zoals stro en hennep. Materialen die biologisch afbreekbaar zijn sluiten bovendien volledig de kringloop en leveren als voedingsstoffen zelfs een positieve impact bij hun “levenseinde”. Hoewel deze materialen al een hele tijd meegaan, heersen nog veel twijfels over de kwaliteit ervan. Dat is voornamelijk te wijten aan het gebrek aan concrete kennis, goede praktijken en een kader voor de goede toepassing ervan. Architect Wim Huntjens bespreekt de toepassing van biologisch afbreekbare materialen en de richtlijnen in binnen- en buitenland aan de hand van onderzoek dat werd gevoerd binnen het Interreg project Bâti C2. Hij bespreekt de voordelen, uitdagingen en toont aandachtspunten aan de hand van voorbeelden en uitgewerkte bouwdetails.

12u30 – 13u30: Middagpauze

13u30 – 14u45: Bouwen en renoveren met hout: een aannemer aan het woord – Claire Dewispelaere en Ive Jacobs (Sidati)

“Een houten woning is een unieke beleving en staat borg voor een gezonde manier van wonen omdat er steeds een prettig woonklimaat heerst.” Dat is de visie van Sidati en projectcoördinatoren Claire Dewispelaere en Ive Jacobs. Vanuit de blik van de aannemer nemen ze je mee doorheen hun realisaties. Ze geven je praktische tips en aandachtspunten mee over bouwen met hout en tonen aan welke positieve impact hout kan hebben.

14u45 – 15u30: Praktische tips & open gesprek met deelnemers – Jolien Paeleman (Pixii)

Waar vind je partners, tools en extra informatie om zelf aan de slag te gaan? In deze korte sessie geeft Jolien je een overzicht dat je op weg kan helpen om vaker te kiezen voor biobased en natuurlijke materialen. In een afsluitend open gesprek wisselen we extra kennis en ervaringen met elkaar uit.

15u30 – 15u45: Pauze

15u45 – 16u45: Rondleiding in De Broeikas

Cohousing en co-workplek De Broeikas in Boutersem is een bio-ecologisch verbouwde vierkantshoeve waar resoluut gekozen is voor natuurlijke afwerkingen, wat het geheel een unieke en warme uitstraling geeft: stampleem, stro en kalkhennep zijn toegepast met respect voor de oorspronkelijke structuur van het geklasseerde gebouw. Je krijgt een rondleiding van één van de bewoners, die nauw betrokken was bij de uitvoering van het project.

Datum en locatie

Maandag 21 oktober 2024
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Boutersem

Kostprijs

Basis: €339 (excl. btw) – Volledige opleidingreeks: €999 (excl. btw)
VIBE vzw / Pixii-leden: €259 (excl. btw) – Volledige opleidingreeks: €777 (excl. btw)
AiNB-leden: €300 (excl. btw) – Volledige opleidingreeks: €900 (excl. btw)

Voor wie?

Architecten, ontwerpers, aannemers, ingenieurs, studiebureaus en geïnteresseerde particulieren.

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel
Word vandaag nog lid van Pixii en/of VIBE en geniet niet alleen van een stevige korting op deze opleiding maar ook van tal van andere ledenvoordelen.

kmo-portefeuille
Geniet 20 tot 30% korting op de deelnameprijs via de kmo-portefeuille.

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

  • Date : 21-10-2024
  • Time : 09:00 - 17:00 (Europe/Berlin)
  • Venue : Boutersem

Related Events