Opleidingreeks: Materiaalkeuze voor bouwen met een positieve impact – Dag 4: Praktische workshop bouwen met aarde, kalk en kalkhennep

In de transitie naar een bouwsector met een positieve impact op planeet en samenleving vormt de keuze van bouwmethodes en -materialen een cruciaal aandachtspunt.

Met deze opleidingenreeks in 4 lesdagen scheppen we duidelijkheid in de veelheid aan definities en begrippen over diverse bouwmaterialen. We gidsen je doorheen de do’s en don’ts van duurzame bouwmaterialen en -methodes. Je ontdekt welke alternatieven er op de markt zijn en hoe je die toepast binnen jouw projecten. Uiteraard kom je ook te weten welke technische aandachtspunten en valkuilen er zijn. We combineren elke lesdag theorie met praktijk op een andere inspirerende locatie.

Tijdens de laatste dag van onze reeks verdiepen we ons in de mogelijkheden van bouwen met aarde, kalk en kalkhennep. We bezoeken de site van BC materials in Brussel, waar we ons begeleid door materiaalexperten onderdompelen in een mix van theorie en praktische workshops, om voeling te krijgen met de materialen en hun specifieke toepassing.

Programma

9u00: Ontvangst

9u30 – 11u: Rondleiding productiesite en showroom BC materials

Een medewerker van BC materials leidt ons rond op de productiesite, waardoor je een goed overzicht krijgt van de gebruikte materialen. Je krijgt ook een stapsgewijze uiteenzetting van het productieproces, van ruwe grondstof tot bouwmateriaal.

11u – 12u30 Atelier A: workshop kalk en kalkhennep (Hilde Vanwildemeersch, Woonder)

Kalk is al duizenden jaren een constant en essentieel materiaal in bouwwerken, dat in de toekomst opnieuw een belangrijke rol kan vervullen binnen nieuwbouw en renovatie. In deze workshop gaan we aan de slag met enkele bouwmaterialen op basis van kalk: kalkhennep, kalei en kalkmortel.

12u30-13u30: Middagpauze

13u30-15u: Atelier B: workshop ongebakken aarde (BC materials)

Om voeling te krijgen met de materialen van deze site, creëren we onder begeleiding van een medewerker van BC Materials samples van leem en aangestampte aarde.

15u-16u: Lezing: eigenschappen van kalk en kalkhennep (Hilde Vanwildemeersch, Woonder)

Met kalkhennep kan je natuurlijk bouwen, maar het materiaal toont zijn uitzonderlijke kwaliteiten voornamelijk bij renovatie, zelfs van monumenten, met veel respect voor het oude gebouw. Hoe dan? Dat legt Hilde van Woonder je uit. We vertellen over kalk, over fysica van oude gebouwen en over comfort.

16u – 17u: Lezing: Ongebakken aarde als hedendaags bouwmateriaal (BC materials)

We sluiten af met een laatste presentatie door een medewerker van BC materials, waarin je meer te weten komt over de eigenschappen van kleiachtige bouwmaterialen. Bouwen met ongebakken aarde is een eeuwenoude techniek die we vandaag volop herontdekken: zowel historische voorbeelden als hedendaagse projecten komen aan bod.

Datum en locatie

Maandag 4 november 2024
BC materials

Kostprijs (vrijgesteld van btw)

Basis: €189 – Volledige opleidingsreeks: €999
VIBE vzw / Pixii-leden: €149 – Volledige opleidingsreeks: €777
AiNB-leden: €170 – Volledige opleidingsreeks: €900

Voor wie?

Architecten, ontwerpers, aannemers, ingenieurs, studiebureaus en geïnteresseerde particulieren.

Verlaag je deelnameprijs

Ledenvoordeel
Word vandaag nog lid van Pixii en/of VIBE en geniet niet alleen van een stevige korting op deze opleiding maar ook van tal van andere ledenvoordelen.

kmo-portefeuille
Geniet 20 tot 30% korting op de deelnameprijs via de kmo-portefeuille.

Premie vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.

  • Date : 04-11-2024
  • Time : 09:00 - 17:00 (Europe/Berlin)
  • Venue : Brussel

Related Events