Oude en Nieuwe Dokken, Thema ‘Sluiten van water- & energiekringlopen’

09u15-10u00: Lezing ‘De oude dokken’ door Agnieszka Zajac, sogent

Het project De Nieuwe Dokken situeert zich aan de Schipperskaai in Gent, vlak bij het station Dampoort. De site is onderdeel van een voormalig industrieel havengebied (De Oude Dokken), dat onder coördinatie van stadsontwikkelingsbedrijf sogent een heuse metamorfose ondergaat. Voor de realisatie van het private programma in De Nieuwe Dokken schreef sogent een PPS-wedstrijd uit. Schipperskaai Development (bestaande uit Caaap en Van Roey Vastgoed) werd geselecteerd als private partner.

Op termijn zullen hier ongeveer 400 woningen gebouwd worden, zowel vrijemarkt als budget- en sociale woningen, in de vorm van appartementen, grondgebonden woningen en collectieve woonvormen zoals cohousing. Dat wordt gecombineerd met publieke voorzieningen (zoals een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool Melopee met wijksporthal), lokale buurtwinkels, cafés, een restaurant en kantoren.

Het ontwerp is opgezet volgens integrale duurzame principes, met een score van 93,7 op de duurzaamheidsmeter ‘stadsprojecten’ van stad Gent en een BREEAMscore van ‘excellent’ (alvast voor de ontwerpfase) voor een aantal gebouwen, zoals onder meer de woontoren de ‘Rode Faar’.

Agnieszka Zajac is master projectleider bij sogent en volgt al sinds de start het stadsontwikkelingsproject de Oude Dokken op.

10u00 – 11u30: Lezing ‘Gesloten kringlopen in woonproject de Nieuwe Dokken’ door Philippe Teughels, Van Roey en Lieven Demolder, DuCoop

Nooit eerder werden de principes van de circulaire economie in ons land op dergelijke schaal toegepast in een woonproject als in De Nieuwe Dokken (Gent). Dit is een verhaal over energie, maar ook over mobiliteit, woonkwaliteit, afval- en watergebruik.

DuCoop is de “duurzame coöperatieve” die werd opgericht voor installatie en beheer van de Zawent – het systeem van gesloten kringlopen in het project. Philippe gaat in deze presentatie dieper in op het systeem van gesloten kringlopen (technisch, beheer, financieel…). DuCoop draagt bij aan de klimaatambities van de stad Gent door kringlopen te sluiten: energie (verwarming, elektriciteit en mobiliteit ), water en grondstoffen (afvalbehandeling).
Philippe Teughels, werkt als procesmanager bij Van Roey. Hij stuurt teams aan om nieuwe bijzondere woonbuurten te ontwikkelen waar mensen zich onmiddellijk thuis voelen. Philippe heeft jaren ervaring in de ontwikkeling van complexe stadsprojecten vanuit de overheid. Bij hem staat de leefbaarheid en de toekomstwaarde van de projecten centraal.

DuCoop is een coöperatie die duurzaamheidsdiensten levert aan de bewoners van De Nieuwe Dokken. DuCoop levert duurzame warmte via een warmtenet, maar er worden nog heel wat andere milieuvriendelijke technieken toegepast. Lieven Demolder is initiatiefnemer van Clean Energy Innovative Projects die samen met 5 andere investeerders en bewoner-coöperanten DuCoop heeft opgericht.

11u30-12u30: Rondleiding De nieuwe dokken

O.l.v. Philippe Teughels en Lieven Demolder

Praktische informatie

Deelnameprijs
De deelnameprijs bedraagt 180 euro, 80 euro voor oud-studenten van het postgraduaat Circulair Bouwen

Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt. Wil je graag mee, schrijf snel in.

Heb je vragen? Contacteer Hannelore Goens

  • Date : 24-11-2023
  • Time : 09:00 - 13:30 (Europe/Brussels)
  • Venue : Gent

Related Events