Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Tijdens het Postgraduaat Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen leer je alles over duurzame ontwikkeling in de woon- en bouwsector volgens bio-ecologische principes

Bouwen met natuurlijke materialen is in opmars! Grijp je kans om je hierin te onderscheiden en schrijf je in voor deze opleiding! Gedurende één academiejaar ontwikkel je een brede visie op ontwerp, uitvoeringsdetails en meet– en beheersystemen van duurzame gebouwen. We focussen niet alleen op energiezuinigheid, maar je maakt ook kennis met thema’s zoals gezonde en milieuverantwoorde materialen, technieken en constructies, het gebouw in zijn omgeving en het bredere kader voor een transitie. 

Programma:

MODULE 1

 1. Duurzame ontwikkeling toegepast in de specifieke domeinen ‘bouwen en wonen’
  – Bouwen en wonen volgens duurzame principes
  – Duurzame ontwikkeling als prioriteit
 2. Een gebouw en zijn omgeving
  – Ruimtelijke ordening: kader, praktijk en duurzaam ruimtegebruik
  – Ecologische planning en groene stedenbouw; ontwerp voor buitengebied
  – Stedenbeleid en sociale planning
  – Ontwerpen voor diversiteit, gebouw en omgeving

  MODULE 2

 3. Een bio-ecologisch bouwproject ontleed
  – Welzijn en gezondheid
  – Gebouwen beheren en evalueren
  – Bio-ecologische materialen en bouwconstructies
  – Duurzame en rationele energieconcepten in de bouw
  – Water
  – Renoveren

Er staan ook bezoeken aan voorbeeldprojecten en workshops op de agenda en we gaan dieper in op hoe een gezond binnenmilieu kan worden bereikt, hoe de milieu-impact van een gebouw kan worden bepaald en welke houtlabels er voor handen zijn. Kortom: een zeer unieke en praktijkgerichte opleiding

Lesgevers:

Het team van lesgevers is een mix van wetenschappers, architecten en andere bouwprofessionals. Eén voor één experts binnen hun domein. We verwelkomen volgende docenten:
Dirk Andelhofs (Hogeschool PXL), Frank De Troyer (KU Leuven), Bruno Deraedt (BAST architects & engineers), Luc Eeckhout (evr-Architecten), Hubert Froyen (UHasselt), Wouter Hilderson (Pixii), Bart Holvoet (FSC Belgium), Els Huigens (Fris in het Landschap), Bart Humbeeck (Pixii), Hein Lapauw (Ieper), Trui Maes (VIBE), Erik Rombaut (KU Leuven), Guido Stegen (Space Syntax), Luc Stijnen (Zonnige Kempen), Liesbeth Temmerman (CERAA), Damien Trigaux (KU Leuven), Jan Van de Gracht (Tintelijn), Els Van De Moortel (KiEM), Philippe Van de Velde (OVAM), Wouter Vandersteede (Kind & Samenleving), Alexis Versele (KU Leuven), Hilde Wildemeersch (Woonder) en vele anderen.

Voor wie?

De opleiding richt zich tot architecten, ontwerpers, studiebureaus, aannemers, bestekschrijvers, bouwheren, ontwikkelaars, overheidsmedewerkers, medewerkers van intercommunales en nutsbedrijven, landmeters, makelaars, financieel deskundigen en onderzoekers in alle sectoren van de bouwwereld en de ruimtelijke ordening. De afgelopen jaren werden tijdens het postgraduaat Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen al meer dan 100 transitie-experten opgeleid. Op You Tube vind je een filmpje met getuigenissen van oud cursisten.

Praktisch:

Deze opleiding wordt georganiseerd door Odisee Hogeschool in samenwerking met VIBE vzw en de KU Leuven. De lessen starten op 3 oktober 2017 en de lessen zijn wekelijks op dinsdag van 13u15 tot 21u30. Je kan inschrijven voor de volledige opleiding of per module.

Schrijf je in via de website van Odisee Hogeschool

 

Zin in een voorsmaakje?

STUDIEDAG, 12 september om 13u

Odisee Hogeschool organiseert op dinsdag 12 september de studiedag ‘Op pad naar een klimaatbestendig Vlaanderen’. Experten Prof. Sybrand Tjallingii, Prof. Dr. Jonathan Holslag, Ass. Prof. Dr. Karen Allacker, Mathieu D’Anvers en Ass. Prof. em. Erik Rombaut zijn hier te gast. Meer info  (Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande link)

INFOMOMENT, 12 september om 19u

Aansluitend na de studiedag wordt het postgraduaat bio-ecologisch bouwen en wonen voorgesteld. Wil je meer weten over de opleiding? Kom dan zeker naar dit infomoment! Je maakt kennis met de verschillende opleidingsonderdelen en een oud-student getuigt over zijn ervaringen. (Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande link)

Schrijf je in voor de studiedag en/of het infomoment

 

(foto: Architectengroep Barchi)