Toekomstbestendig bouwen en wonen: studiebezoek aan Ronse

In het verlengde van het Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen starten we met de organisatie van een reeks inspirerende studiebezoeken waarbij we op zoek gaan naar de laatste trends en ontwikkelingen in duurzaam bouwen en wonen. Als eerste bezoeken we inspirerende, innovatieve projecten in de stad Ronse.

Vanuit VIBE, PUC – KU Leuven Continue en de provincie Oost-Vlaanderen organiseren we op dinsdag 15 oktober 2024 een studiebezoek aan de stad Ronse. We verkennen daar verschillende projecten en de bijhorende boeiende evoluties op vlak van duurzaam bouwen en wonen. Zo willen we traditionele bouwers in contact brengen met innovatieve bouwactoren en hun projecten, nieuwe samenwerkingen aanmoedigen en geïnteresseerden helpen om een volgende stap te zetten op het boeiende pad van duurzaam bouwen en wonen.

Het programma

08:00 – 10:15 Ontbijt- en netwerksessie Be Factory

Deze aannemer en projectontwikkelaar uit Ronse is gastheer van de Week van de Duurzame Bouwinnovatie voor Oost-Vlaanderen. Dit inspirerende project werd opgezet door Isabelle Dossche (oud-studente van het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen) en Carlo Rathé. Zij zetten als eerste projectontwikkelaar een compleet nieuw concept van projectontwikkeling in de markt. De deelnemers maken hier kennis met Be Factory en de lokale actoren in de sector van duurzaam bouwen en wonen.

10:30 – 12:00 Bezoek De Noordboom

Dit bedrijf is een van de pioniers van duurzaam bouwen in Vlaanderen. De Noordboom groeide uit van een algemeen schrijnwerkbedrijf naar een innovatieve speler in de houtbouw. Met haar geautomatiseerde productie en het gezond, circulair en aanpasbaar woonconcept Woodular behoort De Noordboom tot de top in Vlaanderen. Toelichting en rondleiding door Stefan Boonaert, een oud-student van het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen.

12:00 – 13:00 Netwerklunch in De Passage

13:00 – 14:30 Bezoek Eurabo

Eurabo groeide uit tot een flinke groothandel en kenniscentrum van bio-ecologische bouwmaterialen. Peter Suys, voormalig partner van De Noordboom, richtte Eurabo in de jaren ’90 op als producent van houten vloeren. De deelnemers maken bij Eurabo kennis met verschillende bio-ecologische bouwmaterialen en hun toepassingen. Toelichting en rondleiding door Dries Hubrechts (Eurabo) en Simon Suys (Woema), een oud-student van het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen.

15:00 – 16:30 projectbezoek De Vrijheid

De Vrijheid is het historisch stadsdeel rond de Sint-Hermeskerk met onder meer de Kleine Markt, het Bruulpark en de Oude Sint-Martinuskerk. Het stadsbestuur heeft de voorbije jaren werk gemaakt van de historische herwaardering van dit stadsdeel. Een enorm project met heel wat mogelijkheden en gevolgen. Kristof Meerschaut (stad Ronse) geeft een toelichting over de aanpak van deze duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling. Eva Heuts (VIBE) die in haar vorige functie als stedenbouwkundig ontwerper bij Stramien mee aan het masterplan van de Vrijheid werkte, vult aan vanuit haar ervaring.

De programmabrochure kan je hier downloaden.

Voor wie?

Dit studiebezoek richt zich tot architecten, ontwerpers, ingenieurs, aannemers, bouwheren, projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen, overheidsmedewerkers, medewerkers van intercommunales en nutsbedrijven, landmeters, makelaars en onderzoekers gericht op de bouwsector en de ruimtelijke ordening.

Praktische details

Deelname is gratis, maar registratie vooraf verplicht.

Je kan online registreren voor 8 oktober 2024.

  • Date : 15 October 2024
  • Time : 08:00 - 16:30 (Europe/Berlin)
  • Venue : Ronse