Circomat promoot circulaire bouwverhaal

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Onze VIBE-bouwpartner Ecomat opent tijdens de zomer zijn nieuwe divisie Circomat te Antwerpen. De naam geeft het al grotendeels prijs: Circomat moet anticiperen op het circulaire bouwverhaal. Toch staat de band met milieuverantwoorde en gezonde materialen nog steeds centraal.

Net zoals Ecomat levert Circomat bouwproducten en -diensten volgens het verhaal dat VIBE promoot. “Nochtans liggen de accenten anders, want Circomat steunt op een nieuw business model. De bouwmaterialen en -componenten worden namelijk niet enkel via koop- en verhuurdiensten aangeboden maar ook als products-as-a-service. Dit sluit aan bij het circulaire verhaal dat inzet op het maximale hergebruik van materialen. We mikken niet enkel particulieren en professionals, maar ook op winkels, musea en event-organisaties”, zegt Rein De Pooter.

Door de toepassing van uiteenlopende business modellen kan Circomat inspelen op de vraag van de klant. “Aangezien onze circulaire producten in laagjes demonteerbaar zijn, kunnen klanten hun eigen smaken en voorkeuren naleven. Er kan gekozen worden voor een bepaalde technische performantie, maar ook het afwerklaagje kan bijvoorbeeld makkelijk vervangen worden om zo tegemoet te komen aan veranderende trends en looks. Ze kunnen de materialen ook doorverkopen als ze iets compleet nieuws willen of ze voor een bepaalde periode huren.” De products-as-a-service optie biedt de bouwproducten aan als een dienst waar de klant voor betaalt. Circomat installeert ze in samenwerking met zijn partners. De gebouwelementen worden onderhouden en opgefrist tijdens de gebruiksfase en als de klant ze niet meer nodig heeft, haalt de circulaire speler ze weer op. Daarna worden ze refurbished of gereproduceerd en weer als nieuw aangeboden aan een volgende klant.

Circulaire pion

Op die manier wil Circomat als centrale pion functioneren binnen de natuurlijke en circulaire materiaalstromen. Naast het circulaire verdienmodel gaat de divisie ook partnerships aan met ecologische spelers en richt ze workshops en hersteldiensten op. “Om de producten zo milieuverantwoord mogelijk te houden, maken we ook gebruik van urban mining. Hieronder begrijpen we zowel het hergebruik van oude bouwmaterialen als de zoektocht naar nieuwe grondstoffen in de stad zoals klei en leemproducten of hout van gerooide bomen. De ecologische voetafdruk van het vervoer reduceren we door alternatieve transportdiensten zoals gedeeld vrachtwagengebruik, binnenvaartverkeer en fietscargotrailers.”

Momenteel experimenteert Circomat met Fformatt. “We toverden een garage in Brussel om tot een culturele venue. We leverden er akoestische wanden die het geluid binnen de garage moeten houden. Eens het project is afgelopen, nemen wij de wanden terug weg. Een tweede project met onze Circowalls is Citygate te Anderlecht waar we een tijdelijke bar voor een periode van drie jaar inrichten in een oude fabriek.”

Circomat
Engelselei 256-257
2140 Antwerpen-Borgerhout

[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”2″ column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/06/fformatt2-1024×768.jpg” image_id=”6563|large” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/06/fformatt3-1024×768.jpg” image_id=”6564|large” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/06/fformatt13.jpg” image_id=”6565|large” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/06/studiocitygate1-1024×768.jpg” image_id=”6566|large” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/06/studiocitygate5-1024×768.jpg” image_id=”6567|large” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/06/studiocitygate8-1024×768.jpg” image_id=”6568|large” link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Wil je meer inspirerend nieuws?