Gezonde woning met centrale ligging wint Ecobouwers Renovatie van het Jaar

Op donderdag 22 juni kwamen bij Eurabo in Gent meer dan 100 ecobouwers en eco-bouwprofessionals samen voor de bekendmaking van de winnaar van de Ecobouwers renovatie van het Jaar, een prijsuitreiking voor bouwheren die hun bouwgerelateerde voetafdruk tot het minimum hebben beperkt. 

In zijn openingsspeech bracht gastheer Peter Suys, gedelegeerd bestuurder van Eurabo, groothandel in bio-ecologische bouwmaterialen, alvast een beloftevolle boodschap: Er gaat steeds meer aandacht uit naar milieuvriendelijk bouwen. Nieuwe ideeën, concepten en materialen zorgen ervoor dat de vele actoren steeds betere projecten realiseren. Bruno Deraedt, voorzitter van VIBE en medezaakvoerder van Bast architects & engineers, vervolgde met een lezing over de veerkracht van de bio-ecologische bouwsector en over hoe nieuwe trends zoals veranderingsgericht bouwen, nieuwe materialen, nieuwe technieken en de algemeen stijgende aandacht voor gezondheid en leefmilieu ons een hoopvolle blik op de toekomst bieden. Centraal deze avond stonden natuurlijk de bouwheren en architecten die met hun project alvast een mooie bijdrage hebben geleverd aan het groeipad van bio-ecologisch bouwen. Yanti Ehrentraut van Ecobouwers presenteerde de verschillende kandidaten en maakte vervolgens de winnaars bekend. Maar liefst 1600 mensen brachten hun stem uit voor de publieksprijs en een professionele jury beoordeelde de inzendingen op de aspecten duurzaamheid, comfort en betaalbaarheid.

Winnaar: ‘Schelpen onder de vloer’

Als winnaar van de renovatie van het jaar kwam het project “Schelpen onder de vloer” uit Sint-Niklaas uit de bus. De jury prees daarbij de centrale ligging, het type woning, de uitgelezen materiaalkeuze en de complete energieaanpak van het project. Eigenaar Bart en architect Nikolaas van Martens Van Caimere Architecten lichtten toe hoe ze deze voormalige sociale woning omvormden tot een hedendaagse duurzame woning die hopelijk de andere eigenaars uit de wijk inspireert tot soortgelijke renovaties. De architect benadrukte dat vooral het ambitieniveau van de bouwheren in dit project een bepalende factor was.

Publieksprijs: Alle dagen vakantiegevoel

“Alle dagen vakantiegevoel” haalde één op de vier publieksstemmen binnen en won daarmee de publieksprijs. Deze moderne strobalenwoning in Zandhoven charmeerde het publiek met haar zomerse kleuren en vormgeving.

Eervolle vermelding voor cohousingproject De Okelaar

De jury had het duidelijk moeilijk om een keuze te maken uit het sterke aanbod en gaf een eervolle vermelding aan het co-housing project “Samen bereik je meer” van de Okelaar. Daar verbouwde een groep samen een oud klooster, een lagere school en een kleuterschool. Ze creëerden een samenhuisproject met 23 wooneenheden, 6 gastenkamers en een groot multifunctioneel paviljoen.

Proficiat aan de winnaars! En een dikke pluim voor alle deelnemers omdat ze ‘anders’ durfden te bouwen en anderen inspireren met hun frisse voorbeeld!

Meer info: https://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/artikels/stedelijke-en-groene-woning-wint-ecobouwers-renovatie-van-het-jaar-2017

Foto:  © Marble Moon

Wil je meer inspirerend nieuws?