Houten wolkenkrabber

PLP Architecture en Cambridge University hebben hun plannen onthuld voor de eerste houten Londense wolkenkrabber in de Barbican Estate. Als hij effectief gebouwd wordt, zou het 300-meter  hoge gebouw het hoogste houten gebouw ter wereld zijn en het  tweede hoogste gebouw in Londen.  Naast het gebruik van hernieuwbare materialen kan de wolkenkrabber ook 50.000 ton kooldioxide per jaar opnemen.  Dat staat gelijk aan de jaarlijkse koolstofuitstoot van 5000 Londenaren.

Gelegen in het centrum van Londen,  zou de toren een totale oppervlakte hebben van meer dan  300.000m² en plaats bieden aan meer dan 1.000 nieuwe woningen.   Architecten en onderzoekers zijn geïnteresseerd in het gebruik van hout in hoogbouw omwille van de hernieuwbare voordelen, maar  ze zien ook  mogelijkheden om de constructiekosten te verlagen en de bouwtijd te verkorten. Studies tonen ook aan dat houtbouw een positief effect kan hebben op de stedelijke omgeving en de gezondheid van bewoners.

In de bouw zou  ongeveer 65.000m³  hout worden gebruikt. Het hout zou afkomstig zijn van PEFC of FSC-gecertificeerde bossen. Het voorstel werd onlangs gepresenteerd aan de burgemeester van Londen Boris Johnson.

(Artikel De Wijk van Morgen)

Wil je meer inspirerend nieuws?