Het slotevenement van het Europese ISOBIO-project lokte 70 geïnteresseerden naar het Brusselse Thon Hotel. Met het onderzoeksproject ging Horizon 2020 op zoek naar nieuwe natuurlijke materialen voor de Europese bouwmarkt.
De bouwsector in Europa was én is namelijk nog steeds een gigantische energieverbruiker en producent van broeikasgassen. Om te voldoen aan de doelstellingen die het klimaatakkoord van Parijs vooropstelt, zoekt Europa naar bouwmaterialen die een gezonde impact hebben op het milieu en de mens. Het ISOBIO-project onderzocht, zoals de naam verraadt, de mogelijkheden en innovaties op het gebied van isolatiematerialen.
Drie nieuwe materialen
Dr. Mike Lawrence (University of Bath) introduceerde de projectdoelstelling: ‘Within the ISOBIO project we have developed new and improved insulation solutions, suitable for adoption in largescale mass housing projects, housing and industrial retrofit as well as small scale individual projects. These improvements can help bio-based materials move from a niche to a mainstream solution.’ Het project resulteerde in drie nieuwe materialen met een lage milieu- en energie-impact:
Het ISOBI-paneel: een isolatiepaneel op basis van hennep
Isolerende kalkmethode met hennep als aggregaat
Isolerende leemstuc met vochtregulerende eigenschappen
Op het vlak van energieverbruik reduceren deze drie materialen de warmtevraag met 45%, wat resulteert in een jaarlijkse besparing van €2,42 per m². Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van €500 voor een woning van 200 vierkante meter. NBIO-onderzoeker Callum Hill onderzocht de milieu-impact van de ISOBIO-materialen. Volgens de statistieken ligt de gemiddelde CO2-uitstoot van een ISOBIO-paneel op 27,5 kg CO2 per m². Reken daarbij ook de hoeveelheden koolstof die door de materialen zelf worden opgenomen en opgeslagen. Een kanttekening is dat de transportkosten 15,3 kg CO2 bedragen, aangezien de materialen uit Spanje en Frankrijk moeten vervoerd worden.
En het beleid?
Nu de materialen ontwikkeld zijn, staan beleidsmakers al een stapje dichter bij de klimaatdoelstellingen. Tijdens het evenement overliepen enkele gastsprekers de maatregelen die in hun thuisland worden toegepast. Nicolas Dutreix (Nomadéis) verwees naar het E+C- label dat mikt op hoge energieprestaties en een lage CO-afdruk. In Frankrijk lijkt het systeem alvast te werken om natuurlijke bouwmaterialen op de markt te promoten en toegankelijker te maken voor de consument. Aan de andere kant van de plas wordt in Groot-Brittannië de overstap naar milieuverantwoorde bouwmaterialen momenteel door de ontwikkelaars en lokale besturen getrokken. In Groot-Brittannië staat de bouwwereld namelijk in voor 11% van de jaarlijkse nationale CO2-uitstoot. Een interessant gegeven dat dr. Jannik Giesekam (University of Leeds) bemerkt, is de toename van het houtgebruik binnen de Britse bouwsector. Tot slot formuleerde Lia De Simon verschillende mogelijkheden om het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen op de Europese markt te promoten. Enerzijds moeten de nationale als internationale overheden het voortouw nemen, anderzijds kan sensibilisering op lokaal niveau ook soelaas bieden.
De gebouwen in de Moensstraat waar tot twee jaar geleden, voor de verhuis naar het gerenoveerde Predikherenklooster,...
Via onze nieuwsbrief blijf je één keer per maand op de hoogte van onze inspirerende nieuwtjes, onze diensten en onze activiteiten. Zo vergroot jij ongetwfijeld jouw positieve impact. Mis onze vibes niet!
VIBE heeft de door jou verstrekte contactgegevens nodig om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe je je kan uitschrijven en hoe we ons inzetten om jouw privacy te beschermen.
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.