Italiaanse gemeente krijgt 3D-geprinte huizen uit modder

Italiaanse ontwerpers bouwen met een 3D-printer van 12 meter lang huizen uit een mengsel van modder en riet. De Italiaanse plaats Massa Lombarda krijgt de primeur van het duurzame huis uit de 3D-printer.

In het World’s Advanced Saving Project (Wasp) ontwikkelen de ontwerpers 3D-printers die duurzame materialen gebruiken om bijvoorbeeld huizen of bouwelementen te realiseren. Hiervoor gebruiken de initiatiefnemers de Big Delta, een 3D-printer van 12 meter lang, die bijna kosteloos huizen bouwt uit een mengsel van modder en riet.

De Big Delta wordt ondersteund door een stevig metalen frame en is voorzien van een draaiend mondstuk dat materialen als klei, modder of cement mixt om de bouwconstructies te printen.

3D-printtechnologie voor duurzaamheid

De ontwikkelaars van Wasp bouwen het eerste huis met de 3D-printtechniek in de gemeente Massa Lombarda in de Italiaanse provincie Ravenna. Bij de bouw van het duurzame huis betrekken de ontwerpers lokale bewoners. Volgens de Italiaanse ontwikkelaars moet de gemeente transformeren tot een hub waarin 3D-printtechnologie wordt ingezet in onder meer de bouwsector, maar ook in de voeding- en zorgsector.

In 2015 hebben de ontwerpers de Big Delta tentoongesteld in de Italiaanse provincie Rieti. Een gemeente in Sardinie zou ook interesse hebben getoond om huizen te bouwen met de 3D-printer. Daarnaast ziet Wasp kansen om met de Big Delta ook huizen te bouwen in ontwikkelingsgebieden.

Artikel van www.duurzaambedrijfsleven.nl

Wil je meer inspirerend nieuws?