Bouw van bio-ecologisch passiefkantoor van start

 U hebt er misschien al eerder over gehoord: in het najaar van 2017 zal in Antwerpen het centrum Mundo‑a open gaan, een gemeenschappelijk kantoorgebouw voor actoren werkzaam rond duurzaamheid, milieu,  sociale economie… Het komt in Borgerhout, bij het Ecohuis, op een perceel in erfpacht van de Stad Antwerpen. Vorige week werd een belangrijke stap gezet: de bouwaanvraag werd goedgekeurd. Het licht staat nu dus op groen voor de verwezenlijking van het ontwerp van B-architecten, dat het haalde in de architectuurwedstrijd.

Het idee voor Mundo‑a ontstond bij enkele Antwerpse vzw’s actief rond duurzaamheid, natuur en milieu. Zij wilden graag verschillende gelijkgezinde verenigingen onder één dak verenigen. Om dit project te verwezenlijken deden ze een beroep op de gespecialiseerde onderneming Ethical Property Europe, die al drie gelijkaardige centra (in Brussel en in Namen) opstartte en beheert. Mundo-centra bieden meer dan efficiënte kantoor- en vergaderruimtes. Ze vormen een omgeving om contacten te leggen en te onderhouden, en het gezamenlijk adres verhoogt de zichtbaarheid van de afzonderlijke bewoners. Door het delen van gemeenschappelijke ruimtes, materiaal en diensten ontstaat er een werkgemeenschap waar gemakkelijk nieuwe ideeën en inzichten ontstaan. Onder de initiatiefnemers van Mundo‑a zijn een aantal in Antwerpen gebaseerde organisaties gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Mede dankzij hun inbreng zal Mundo‑a een schoolvoorbeeld worden van bio-ecologische passiefbouw.

Tussen het Ecohuis en Mundo‑a komt een groen binnenplein dat ingericht zal worden in de sfeer van een open plek in het bos. Dit Ecoplein blijft plaats bieden aan het terras van het EcoCafé en lokale evenementen als BorgerRio en de jaarlijkse rommelmarkt. In de loop van de zomer zal een aannemer aangesteld worden. De werken zullen na de zomer van start gaan en één jaar duren. Daarna zal Borgerhout weer een extra troef rijk zijn in termen van tewerkstelling, uitstraling, activiteiten …

Misschien ook interessant voor je?