[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
Op één dag nieuwe inspiratie en inzichten over de ruimtelijke ordening van de toekomst. Dat is wat het unieke VIBE-congres op 10 november 2017 bood aan meer dan honderd stedenbouwkundigen, milieu- en bouwprofessionals. Een bijzondere dag waarin de pijnpunten in onze ruimtelijke ordening duidelijk naar voor kwamen en waar we de ongezouten mening en suggesties van vooraanstaande experts hoorden over hoe onze woonomgeving kan evolueren naar een meer leefbare plek waar er opnieuw ruimte is voor groen.
“We leven in uitdagende tijden. We hebben als maatschappij de voorbije 200 jaar keuzes gemaakt die we moeten durven in vraag stellen.” Met die woorden gaf VIBE-voorzitter Bruno Deraedt het startschot van het VIBE-congres vorige week vrijdag. “We zien nu de gevolgen van een maatschappij waarin individueel wonen werd gestimuleerd als één van de hoogste doelen”, vervolgde hij en daarbij verwees hij naar de immense impact die onze verspreide bebouwing heeft op ons leefmilieu. Het verenigen van burgers, ondernemers en overheden rond de ambitie om de duurzaamheid, sociale veerkracht en levenskwaliteit van onze steden te versterken. Dat is de ambitie van VIBE vzw en dat was meteen ook de inzet van het congres. Talrijke experten, ondernemers en overheden verzamelden zich in het historische gebouw ‘Den Bell’ in Antwerpen en lieten er hun ideeën, opmerkingen en bekommernissen horen over de uitdagingen waar zij voor staan.
Als er één man is die Vlaanderen het afgelopen jaar aan het denken heeft gezet op het vlak van de ruimtelijke ordening van de toekomst, dan is dat wel Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. In onze toekomstige ruimtelijke ordening moeten we compacter bouwen en wonen en plaats maken voor open ruimte, zo luidt zijn advies. Deze visie werd door Nic Balthazar ingeblikt in de pas uitgekomen documentaire ‘Plannen voor plaats’. De deelnemers van het congres konden in premiére deze film aanschouwen waarin ze werden meegenomen op een tocht langs Vlaamse wegen, dorpen en steden, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. Want hoe vertrouwd of waardevol die Vlaamse (stads)landschappen ook ogen, de pijnpunten zijn ons evenzeer bekend: door de verkavelingswoede en de oprukkende lintbebouwing worden groen en open ruimte alsmaar schaarser, we rijden ons vast in de file en er zijn problemen met de waterhuishouding. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en gesprekken met deskundigen en vernieuwers laat de film zien hoe het beter kan. Door de juiste inzet van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp kan een nieuw ruimtelijk model worden ontwikkeld dat winsten oplevert voor iedereen.
Maar hoe gaan we nu aan de slag met die uitdaging? Hoe kunnen we het woonaanbod verbreden, meer voorzieningen bieden en toch voldoende ruimte vrijhouden voor groen? Zeer interessante topics waarover tijdens het congres uitgebreid werd gedebatteerd door vier experten. Dagmoderator Nic Balthazar vuurde vakkundig vragen af op Alex Verhoeven van VVSG, internationaal transitie-expert Jean-Paul Close, Gents bouwmeester Peter Vanden Abeele en architect Luc Eeckhout. Het gehele debat werd een pleidooi voor een samenleving waarin systematisch de veiligheid en gezondheid van mensen voorop wordt gesteld. Elk nieuw project, zowel op micro- als op macroniveau, kan bijdragen tot kernverdichting. Zo zullen er steden ontstaan waar we in harmonie samen leven, waar we lokaal instaan voor voeding en energie, waar wonen, werken en winkelen samen gaan, waar er parken zijn met spelende kinderen en gezonde lucht en waar de auto plaats maakt voor wandelaars en fietsers. Afgaand op de talrijke succesverhalen die volgens de experten vandaag al worden gerealiseerd, lijkt het alsof een stadskern of dorpskern waar iedereen zich goed voelt in theorie perfect mogelijk is. Het draagvlak voor nieuwe woonmodellen wordt steeds groter en er ontstaat een grote bereidheid om alle registers open te gooien.
We moeten allemaal erkennen dat de Vlaamse Bouwmeester ons heeft wakker gemaakt. Maar een visie is één zaak! De uitvoering is een andere. Een huis bouw je voor het leven. Een stad voor vele generaties. Hoe breng je nu een samenleving in beweging zodanig dat we tijdig en zo vlot mogelijk deze veranderingen kunnen bewerkstelligen? Onze ruimtelijke ordening werkt zeer traag. Het vergt beslissingskracht, moed en doorzettingsvermogen van lokale bestuurders en alle andere betrokken actoren om met kleine acties die grote wending te maken. Om deze kolossale veranderingen in goede banen te leiden, heeft de Bond Beter Leefmilieu (BBL) een 30-tal recepten voor kernversterking ontwikkeld en samengevat in een inspiratieboek. Aan de hand van goede voorbeelden uit binnen- en buitenland geven de recepten tekst en uitleg bij instrumenten die gemeenten kunnen inzetten voor een klimaatvriendelijke ruimtelijke ordening. Erik Grietens gaf tijdens het congres toelichting bij drie belangrijke hefbomen die in het boek uitvoerig omschreven staan, namelijk een goed locatiebeleid waarbij voorzieningen en openbaar vervoer centraal staan, het aansturen van kernversterking en het overschakelen naar hernieuwbare energie om tot klimaatvriendelijke woonwijken te komen. Met het inspiratieboek wil de BBL gemeentebesturen aanzetten om sterker in te zetten op duurzame kernversterking, om zo mee de basis te leggen voor de gemeenten van de toekomst.
Afsluitend konden de deelnemers, opgedeeld in kleinere gespreksgroepen, al hun vragen afvuren op eerder genoemde experten, alsook op Peter Swynegedauw van Omgeving en milieuactivist Steven Vromman. Naar verluid werden heel wat bijzondere voorstellen genoteerd die als munitie kunnen dienen voor VIBE’s toekomstige activiteiten en publicaties.
Burgers, overheden en ondernemers samenbrengen, dat voornemen zette VIBE vzw tijdens het congres alvast in de praktijk om. Het lijdt geen twijfel dat iedereen geïnspireerd naar huis is gegaan, vastberaden om de woon- en klimaatuitdagingen op een positieve manier aan te pakken met een slim en goed doordacht beleid, in co-creatie met alle actoren om zo een transitie te maken naar die leefbare plek waar we allemaal van dromen.
[/fusion_text][fusion_text]
Bedankt aan alle aanwezigen omdat jullie erbij waren en veel succes in alles wat jullie ondernemen!
Bedankt aan de BBL, Nic Balthazar en de aanwezige experten om van dit congres een succes te maken! En dankjewel aan allen om samen met ons het verschil te willen maken!Het VIBE-team
[/fusion_text][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”1″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””]
Foto’s
[/fusion_title][fusion_gallery image_ids=”4390,4391,4392,4393,4394,4395,4396,4397,4398,4399,4400,4401″ layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”10″ hover_type=”” lightbox=”” lightbox_content=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”10″ bottom_margin=”10″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”1″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””]
Interessante links
[/fusion_title][fusion_text]
De experten van VIBE vzw hebben ervaring in de begeleiding van stedenbouwkundige projecten. VIBE kan bijvoorbeeld instaan voor de coördinatie en inhoudelijke uitwerking van co-creatiesessies met de belangrijkste actoren. Wil je meer informatie over dit aanbod? Stuur ons dan een e-mail! Stuur ons dan een e-mail!
Wil je het inspiratieboek van de BBL downloaden? Dat kan via deze link
Wie de documentaire van Nic Balthazar wil bekijken of vertonen -trouwens een zeer handig wapen om discussies tijdens infoavonden, debatten en vergaderingen te laten starten vanuit het juiste perspectief- kan deze verkrijgen via het Team Vlaams Bouwmeester.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]