Rotor DC promoot het hergebruik van materialen

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

In het kader van het C-Bouwersproject volgde VIBE een lezing van het Brusselse bedrijf Rotor DC. Hun missie? Het hergebruik van bouwmaterialen en -elementen faciliteren.

Nog geen eeuw geleden was demontage en hergebruik een hot item onder bouwprofessionals. Vandaag al lang niet meer. Gezien de steeds toenemende druk is dat op zich niet verwonderlijk. Vroeger was er namelijk meer tijd om een gebouw volledig te demonteren in plaats van de sloopkogel er doorheen te jagen. Uit tijdsnood kiezen bouwprofessionals vandaag meestal voor de tweede optie. Rotor DC, een bedrijf uit Anderlecht, specialiseert zich in de ontmanteling van gebouwen om bouwmaterialen en -elementen te kunnen recupereren. Via een vast netwerk van aannemers slaagt Rotor erin om deze missie te volbrengen. De opbrengst van de ontmantelde materialen wordt verdeeld onder de aannemers en Rotor zelf. Maar dat vertaalt zich doorgaans niet in de verkoopsprijs aangezien particulieren en professionals dezelfde prijs betalen. Vaak worden materialen die nog op de markt verkrijgbaar zijn aan een goedkope prijs verkocht. Het demontagebedrijf selecteert wel op voorhand zorgvuldig de zaken die het doorverkoopt. Zo kunnen oudere designstukken, die nauwelijks nog te vinden zijn, de voorrang krijgen op nieuwigheden.

Toepassingen van hergebruik

Er zijn twee manieren waarop Rotor de gedemonteerde materialen inzet voor hergebruik. Een eerste is het in situ hergebruik waarbij het oorspronkelijke gebouw als bron dient voor het nieuwe gebouw. Rotor maakt een gedetailleerde materiaalinventaris op van het authentieke gebouw, ook van de materialen die niet kunnen hergebruikt worden. Vervolgens stelt het bedrijf een uitvoerige bestektekst op. Deze beschrijft het demontage- en herwerkingsproces. Een voorbeeld is de restauratie van de Gentse boekentoren waar Rotor de demontage en de stockage van metalen rekken voor zijn rekening nam. Aan de hand van een handleiding konden de rekken nadien teruggeplaatst worden. Een tweede manier om de materialen te hergebruiken, is de gedemonteerde zaken terug op de markt te brengen. Hierbij focust Rotor voornamelijk op afwerkingsmaterialen.

Projecten van Rotor

Een overzicht van de projecten die het bedrijf realiseerde, kan je terugvinden op deze website. Momenteel ontmantelt Rotor de vloeren in Kinderdorp Molenberg. De cementtegels zijn er afkomstig van Impermo (Sint-Truiden), een bedrijf dat in de jaren vijftig zijn opgang kende. In Mundo-a, het milieuverantwoord kantoorgebouw waar VIBE momenteel resideert, zijn de kantoorwanden en -deuren ook afkomstig van Rotor.

[/fusion_text][fusion_images picture_size=”auto” hover_type=”none” autoplay=”no” columns=”1″ column_spacing=”13″ scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” border=”yes” lightbox=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/05/DSC06877-min-300×169.jpg” image_id=”6424|medium” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/05/DSC06878-min-300×169.jpg” image_id=”6425|medium” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/05/DSC06881-min-300×169.jpg” image_id=”6426|medium” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/05/DSC06884-min-300×169.jpg” image_id=”6427|medium” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/05/DSC06888-min-300×169.jpg” image_id=”6428|medium” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/05/DSC06893-min-300×169.jpg” image_id=”6429|medium” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][/fusion_images][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Wil je meer inspirerend nieuws?