De ene slimme woning is de andere niet

Het fossiele tijdperk sleept zich naar zijn einde. Steeds vaker maken onze woningen gebruik van zonne- en windenergie om in hun energiebehoefte te voorzien. Om het energienet niet te overbelasten, worden onze woningen daarbij almaar slimmer. Wat is een slimme woning? In het beste geval oefenen ze een balancerende invloed uit op het net, door hun eigen energievraag en -aanbod te sturen en/of door energie op slaan.

Toekomstmuziek? Helemaal niet. Bij Ecobouwers bezochten ze twee eigenaars die slim bouwen nu al in de praktijk hebben gebracht. Ontdek twee totaal verschillende visies in onderstaand artikel, dat verscheen in het novembernummer van ‘Ik Ga Bouwen’.

De woning van Leen Peeters, burgerlijk bouwkundig ingenieur en energie-experte, is een levend lab. Alle technieken en strategieën voor de energiehuishouding van de toekomst worden er uitgetest: batterijen, slimme sturingen, een buffervat voor warmteopslag, hoogperformante PVT-panelen, enz.  Weliswaar met vallen en opstaan: “Bij elke foutmelding klinkt hier gejuich in huis. Weer een nieuwe kans om stappen vooruit te zetten.” Zo werkt Leen aan een lokaal energienetwerk met haar buurt, een ware energiegemeenshap.

Ingenieur Ludwig Van Wonterghem maakte zijn woning zelfbedruipend en sneed zich van het net af. Volledig zelfbedruipend zijn in je energievoorzieningen: het klinkt alvast aanlokkelijk. Maar is het dat ook in de praktijk? Je leest het antwoord in het interview met Ludwig in het artikel dat verscheen in het novembernummer van IGB.

[fusion_button link=”https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/01/415_VIBE.pdf” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lees het artikel[/fusion_button]

© Bieke Claessens / Stroomop

Wil je meer inspirerend nieuws?