Slimme bakstenen om gebouwen zelfvoorzienend te maken

Wetenschappers van de Britse University of the West of England (UWE Bristol) hebben naar eigen zeggen slimme bakstenen ontwikkeld, die woningen, kantoorgebouwen en openbare ruimtes zelfvoorzienend kunnen maken in water en elektriciteit. De bakstenen die bestaan uit biobrandstofcellen en algen zijn volgens de onderzoekers in staat om zelf stroom op te wekken en regenwater te zuiveren.

De slimme bakstenen bestaan uit een bioreactor die met biobrandstofcellen en algen is gevuld. Deze cellen bevatten micro-organismen die water zuiveren, fosfaat terugwinnen en elektriciteit opwekken door de afbraak van organische materialen.

De bioreactor kan worden geprogrammeerd om verschillende bronnen te verwerken zoals grijswater, algen en bacteriën, koolstofdioxide uit de atmosfeer en verschillende soorten voedingsstoffen. Vervolgens levert het systeem onder andere zuiver water, kunstmest, fosfaat, zuurstof, bio-afbreekbare wasmiddelen, elektriciteit en herbruikbare biomassa op.

Volgens de wetenschappers werken de bakstenen als een elektrische analoge computer die verschillende functies kan uitvoeren. Een gebouw van bioreactoren zal een grootschalig levend organisme worden dat volledig zelfvoorzienend is in alle milieu -en energiebehoeften van zijn bewoners. De muren gemaakt van de slimme bakstenen moeten ook in staat zijn om de temperatuur in binnenruimtes te beheren rekening houdend met de buitentemperatuur.

In het zogeheten Living Architecture (LIAR) project werkt de UWE Bristol samen met onder andere de Newcastle University. Dit onderzoeksproject, dat gefinancierd wordt door het onderzoeksprogramma 2020 van de Europese Unie, heeft een budget van € 3,2 miljoen. Het doel van het onderzoek is om milieuproblemen in de gebouwde omgeving aan te pakken door natuurlijke bronnen te combineren met technologische innovaties.

Artikel van De wijk van morgen

Gerelateerde blogartikels

VIBE maandelijks in je mailbox?