Tijdelijke bijgebouwen als antwoord op de nood aan verdichting

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Onze bevolking groeit gestaag, waardoor ook de nood toeneemt om zowel verplaatsingen als de ecologische footprint van gebouwen te beperken. In plaats van steeds meer nieuwe gronden aan te snijden, kan de verdichting verdubbeld worden binnen de reeds bestaande gebouwde omgeving. Hoe? Arno Raspoet en Jarno Sanders zochten het uit, in het kader van hun postgraduaatopleiding ‘Bio-ecologisch bouwen’.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”2_3″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Vlaamse verkaveling

Binnen de typische Vlaamse verkaveling – denk aan een vrijstaande woning met tuin – kunnen bijgebouwen binnen het huidig wetgevend kader meteen ingezet worden.  Door een veelvoud van functies meteen aan te sluiten aan de woonzones, kunnen onnodige verplaatsingen vermeden worden.

Zo kan je bijvoorbeeld werken in iemands tuin, kan een grootouder bij de kinderen in een tuinwoning verblijven of kan er een zorgunit gekoppeld worden aan een bestaande woning. Op die manier hoef je niet in te boeten aan privacy en kan levenslang wonen werkelijkheid worden, zonder al te grote aanpassingen. Bij grotere percelen kan er plaats gemaakt worden voor een kinderopvang, een infopunt, een pop-up concept of zelfs een uitbreiding voor een school.

Ook in een stedelijke context, waarbij de vrije restruimte beperkt is, wordt er vandaag reeds verdicht. Denk maar aan het optoppen van een bestaand gebouw met een bijgebouw voor urban farming, of om studenten te huisvesten.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_imageframe image_id=”5088″ max_width=”350″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2018/07/perceelniveau-300×269.jpg[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Tijdelijk

De permanente huisvesting die we vandaag kennen, biedt weinig ruimte voor verandering en brengt een enorme afvalstroom met zich mee bij aanpassingen in indeling, functie of afbraak. Tijdelijke bijgebouwen die geen afval genereren na gebruik, die heringezet kunnen worden en aangepast kunnen worden aan de noden van de (nieuwe) gebruiker, zijn het antwoord op die nood aan flexibele oplossingen. Dergelijke bijgebouwen kunnen verschillende functies doorheen de tijd bevatten, indien de bouwmethodiek dit toelaat.

Bouwsysteem

Arno Raspoet, architect bij a154 architecten, en Jarno Sanders, architect bij Hogt architecten, zochten daarom naar een bouwsysteem voor bijgebouwen, binnen het kader van hun postgraduaatopleiding ‘Bio-ecologisch bouwen’. Ze gingen uit van enkele centrale principes, zoals circulair bouwen, demonteerbaarheid, verplaatsbaarheid en verschaalbaarheid en hielden ook rekening met tal van andere duurzame aspecten.

Bij de ontwikkeling van het bouwsysteem vertrekken ze vanuit een basismodule, waardoor er verscheidene configuraties mogelijk zijn: een vrijstaande constructie, een uitbreiding aan een bestaand gebouw, een aaneenschakeling van modules, enz.  Zo’n module wordt geprefabriceerd op basis van standaardafmetingen, afgestemd op de afmetingen van standaard afwerkingsplaten. Op deze manier wordt snijverlies vermeden.

De modules kunnen ook veranderen in de tijd, door de ontkoppeling van levensduurlagen. Zo worden bijvoorbeeld de technieken niet ingegoten in een betonnen vloerplaat of worden er geen dragende wanden gebruikt die een vrije indeling belemmeren.

Materialen

De modules worden verplaatsbaar door te werken met een lichte houten skeletstructuur. Een houten wandelement, geschroefd tussen de houten kolommen met EPDM luchtdichtingsstrips, zorgt ervoor dat de wanden onderling verwisselbaar en eenvoudig aanpasbaar zijn. Een leidingenspouw tussen de gevelschil en de ruimte zorgen ervoor dat de technieken in de toekomst eenvoudig aangepast kunnen worden.

Door te kiezen voor inblaasisolatie – zoals cellulose of houtwol – kunnen tevens thermische onderbrekingen bij bruuske verplaatsingen voorkomen worden.

Voor de keuze van de andere materialen gaat de voorkeur uit naar hernieuwbare materialen, zoals een geperste houtvezelplaat als uitstijving van het frame, kastanje houtenshingles als dak- en gevelafwerking en linoleum als vloerafwerking. Geen Vlaamse koterij 2.0, maar een hedendaagse vormgeving maken het geheel aantrekkelijk.

Fundering

Maar hoe zorg je ervoor dat zo’n module geen permanente voetafdruk nalaat? Raspoet en Sanders stellen voor om schroefpalen in de grond te schroeven, die boven het maaiveld voor een vlakke ondergrond voor de module zorgen. Zo krijg je een geventileerde onderzijde en creëer je de mogelijkheid tot infiltratie van hemelwater. Wanneer de module achteraf verplaatst wordt, kunnen ook de schroefpalen perfect worden uitgeschroefd en elders worden ingezet.

Indien het terrein voldoende draagkrachtig is – door bijvoorbeeld een bestaande verharding – kunnen betondallen de schroefpalen vervangen. In dit geval blijft er na gebruik zelfs geen enkel spoor meer zichtbaar van de constructie.

[/fusion_text][fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1″ bordercolor=”” highlightposition=”left” content_alignment=”left” link=”https://www.vibe.be/vibe/opleiding-bio-ecologisch-bouwen/” button=”Bezoek de opleidingspagina” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”Heeft dit onderzoek je geïnspireerd?
Volg dan zelf de opleiding postgraduaat Bio-ecologisch bouwen! ” description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Meer info over de paper kan je verkrijgen bij Arno Raspoet en Jarno Sanders.

[/fusion_tagline_box][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Wil je meer inspirerend nieuws?