Bio-ecologische muurafwerking

Gezond, natuurlijk en goed voor het milieu

Tekst: Tim Janssens

Cijfers van de Environmental Protection Agency wijzen uit dat we goed 70 % van onze tijd doorbrengenin eigen huis. De materialen waaruit dat is opgetrokken, hebben dan ook een significante invloed op ons welzijn. Gelukkig bestaan er heel wat muurafwerkingen die gezond en natuurlijk zijn, en niet moeten onderdoen voor klassieke producten.

Laten we allereerst een veelgehoord misverstand rechtzetten: het gamma bio-ecologische afwerkingsmaterialen is veel ruimer dan enkel (natuur)verf. Van elke traditionele binnenmuurbekleding – verf, bepleistering en behang – bestaan verschillende bio-ecologische varianten. Daarnaast kun je eveneens kiezen voor specifieke afwerkingstechnieken zoals tadelakt of kalk-hennepbepleistering.
Het belangrijkste voordeel van al deze alternatieven is dat ze volledig of grotendeels uit natuurlijke bestanddelen bestaan en bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Maar los daarvan hebben ze elk hun eigen kenmerken en karakteristieken, wat ze meer of minder geschikt maakt voor toepassing in bepaalde ruimtes.

MUURAFWERKING_08

Foto Meister

Bewaren

Werkuren beïnvloeden de prijs

De meeste bio-ecologische pleisters zijn zeer goedkoop in aankoop (prijs/m²). Alleen kan de eindprijs wel eens flink verschillen. Die wordt immers bepaald door de hoeveelheid werk die een aannemer nodig heeft om ze te plaatsen. Zo is een vierkante meter geplaatst leempleister wel tien keer zo duur dan het materiaal bij aankoop. Tadelakt is op zich al duur, dus als je weet dat het ook nog eens een zeer arbeidsintensief materiaal is, dan begrijp je dat dit voornamelijk gebruikt wordt in kleinere ruimtes die iets speciaals kunnen gebruiken.

Product Prijs/m² product Prijs/m² geplaatst Uitleg ‘geplaatst’
Basisleem 15 mm € 3,5 € 35 3 tot 4 werkgangen en droogtijden tussenin
Basiskalk 15 mm € 7 € 45 twee werkgangen
Leemfinish 2 mm € 8 € 25 nasponzing na enkele dagen
Kalkfinish 2 mm € 2 € 25 moeilijkheidsgraad fijn werk
Tadelakt 3 mm € 50 € 250 polieren en handwerk
Kalk-henneppleister 40 mm € 7 € 55 eenlagig spuiten, maar wel mengen van componenten

IGB389-CoverMeer lezen?

VIBE schreef een artikel over hoe je vloerbekleding kan kiezen in het meinummer (2016) van Vlaanderens grootste bouwtijdschrift Ik Ga Bouwen & Renoveren. VIBE-leden kunnen het volledige artikel hieronder vinden.

Button Text

Geen lid van VIBE?

Kijk dan snel even naar al de voordelen die je als lid van VIBE geniet. Zo lees jij maandelijks als eerste onze artikels in Ik Ga Bouwen & Renoveren.

Lid worden?