Introductie circulair bouwen

Het circulaire gedachtegoed zorgt voor (r)evoluties. Duurzaam en efficiënt bouwen betekent meer dan energiebesparing. Ook op materiaal- en ruimtegebruik kan je namelijk flink besparen. Weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Met een praktische opleiding maken we jou wegwijs in deze nieuwe manier van bouwen. 

In deze opleiding ontdek je de belangrijkste principes achter circulair bouwen. We starten met een overzicht van de belangrijkste basisideeën en -inzichten. Waarom moeten we ons bouw- en ruimteverhaal herschrijven? Wat zijn de uitdagingen? En belangrijker: wat zijn de oplossingen? De opleiding gaat in op de verschillende aspecten van circulair bouwen zoals hergebruik, veranderingsgericht bouwen en materiaalgebruik. Zo krijg je handvaten om zelf aan de slag te gaan. De inzichten kaderen we binnen een breder perspectief van circulaire wijkontwikkeling en efficiënt ruimtegebruik. De opleiding slaat de directe band tussen theorie en praktijk.  

Afwisselend met de theorie neem je een concrete case onder de loep. Zo vertaal je de theorie naar de praktijk. Deze workshop gaat dieper in op de opstelling van toekomstscenario’s, de bepaling van circulaire ambities en de uitwerking van ontwerpcriteria. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek aan de hand van de cases die ze zelf (kunnen) aanreiken. 

Na de opleiding circulair bouwen heb je inzicht in de belangrijkste principes achter circulair bouwen. De opleiding helpt je om de vertaalslag te maken van de theorie naar de praktijk. 

Deze opleiding wordt standaard georganiseerd op een volledige dag, maar het is ook mogelijk een beknopte versie van een halve dag aan te bieden. Een specifieke focus kan in onderling overleg worden vastgelegd, afhankelijk van het publiek en de eventuele voorkennis. 

Wat mag je verwachten?

 

Inzichten in de principes achter circulair bouwen. 

Objectieve en praktische voorbeelden.

Concrete vertaalslag van theorie naar praktijk. 

Op één dag ben je mee met circulair bouwen.

Aanpasbare opleiding naargelang de wensen en noden.

Door een persoonlijk gesprek in te plannen kunnen we sneller inspelen op
je voorkeuren en een voorstel op maat uitwerken.

Onze referenties

  • Opleiding Circulair Bouwen bij Ciril
  • Opleiding Circulair Bouwen op Broodje Kennis (Stad Gent)
  • Opleiding Circulair Bouwen op klantevent Kommerling
  • Opleiding Circulair Bouwen op opleidingsdag UGain (UGent)
  • Opleiding Circulair Bouwen op opleidingsdag Pixii / Passiefhuis Platform
  • Opleiding Circulair Bouwen op Expert Day Pixii / Passiefhuis Platform

Ook zij vonden de weg richting VIBE

Meer in ons aanbod ‘Circulair bouwen’

Ontwerp huis

Consultatie Circulair Bouwen

Begeleiding Circulair Bouwen

Begeleiding Circulair Bouwen