Erkend dienstverlener van de kmo-portefeuille

Wat is de kmo-portefeuille?

De kmo-portefeuille is een steunmaatregel van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Met de kmo-portefeuille krijg je als onderneming financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Dit zijn opleidingen en adviezen.

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, middelgrote ondernemingen 20%. Je kan maximaal €7500 steun per jaar krijgen.

Om voor deze steunmaatregel in aanmerking te komen, moet je onderneming aan enkele voorwaarden voldoen.

VIBE is erkend dienstverlener

VIBE is geregistreerd als dienstverlener in de databank van VLAIO. Onze opleidingen en adviezen komen dus in aanmerking voor subsidiëring.

Onze erkenningsnummers zijn DV.O246594 voor opleidingen en DV.A246593 voor adviezen.

Opleidingen (DV.O246594)

De opleidingen van VIBE zijn subsidieerbaar. Het thema en het subthema van de opleiding vind je terug op onze website, op het inschrijvingsformulier en op het inschrijvingsbewijs.

Stappenplan opleidingen

 • Maak je voor het eerst gebruik van de kmo-portefeuille? Dan moet je je registreren. Hier vind je meer informatie daarover.
 • Ben je al geregistreerd op de website van de kmo-portefeuille? En wil je deze graag gebruiken voor een opleiding die VIBE organiseert? Dan kan je een subsidieaanvraag indienen volgens deze stappen:
  1. Je schrijft je in voor een van onze opleidingen en geeft aan dat je wenst te betalen met behulp van de kmo-portefeuille.
  2. Je dient een subsidieaanvraag in via de website kmo-portefeuille.be, goed voor een bijdrage van 30% in de deelnameprijs voor kleine ondernemingen of 20% van de deelnameprijs voor middelgrote ondernemingen (prijzen excl. btw). Daarbij vermeld je het aantal opleidingsuren. Hierbij maak je gebruik van ons erkenningsnummer DV.O246594. Je doet dit ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding.
  3. VIBE bevestigt je inschrijving. Je ontvangt eveneens een factuur die de deelnameprijs van de opleiding vermeldt, met een opsplitsing tussen subsidieerbare en niet-subsidieerbare kosten. Na de opleiding of de eerste opleidingdag in het geval van meerdaagse opleidingen ontvang je de factuur van ons.
  4. Je betaalt rechtstreeks aan VIBE de btw die op de opleiding van toepassing is, en de cateringkosten boven €25.
  5. Je betaalt het gedeelte ten laste van de deelnemer. Je doet dit via een storting op de rekening van Sodexo, die op haar beurt je bijdrage in je elektronische portefeuille stort. Je doet dit ten laatste 30 kalenderdagen na de bevestiging van de aanvraag, die je van VIBE ontvangt (zie stap 3).
  6. De Vlaamse overheid stort hun subsidie in je elektronische portefeuille.
  7. Je elektronische portefeuille bevat nu het volledige bedrag. Via de betaalknop van de kmo-portefeuille betaal je hiermee het overgebleven verschuldigde bedrag aan VIBE. Bij betaling heb je de mogelijkheid om het factuurnummer en de mededeling te vermelden, die terug te vinden zijn op de factuur.

Praktisch voorbeeld

 1. Je schrijft je in voor een van onze opleidingen en geeft aan dat je die wenst te betalen met behulp van de kmo-portefeuille. De deelnameprijs van de opleiding bedraagt €164,46 exclusief btw of €199 inclusief btw.
 2. Via de website www.kmo-portefeuille.be dien je een subsidieaanvraag in, en dit voor een bijdrage van 30% in de deelnameprijs van €164,46. Je vermeldt het aantal opleidingsuren en het thema en het subthema van de opleiding. Hierbij maak je gebruik van ons erkenningsnummer DV.O246594.
 3. VIBE bevestigt je inschrijving, alsook de aanvraag die je via de website www.kmo-portefeuille.be hebt ingediend. Je ontvangt eveneens een factuur ter waarde van €164,46 exclusief btw, of €199 inclusief btw.
 4. Je betaalt rechtstreeks aan VIBE de btw die op de opleiding van toepassing is, namelijk €27,59.
 5. Je stort €115,12 (70% van de deelnameprijs, excl. btw) op de rekening van Sodexo, die dit bedrag op haar beurt in je elektronische portefeuille stort.
 6. De Vlaamse overheid stort eveneens €49,34 in je elektronische portefeuille.
 7. Je elektronische portefeuille bevat nu €164,46  of 100% van de deelnameprijs (excl. btw). Via de betaalknop van de kmo-portefeuille betaal je hiermee het overgebleven verschuldigde bedrag aan VIBE. Je vermeldt het factuurnummer en de mededeling, terug te vinden op de factuur.

Adviezen (DV.A246593)

De adviezen van VIBE zijn subsidieerbaar. Het thema en het subthema van de adviesverlening vind je terug op de adviesovereenkomst die je van ons ontvangt.

Stappenplan opleidingen

 • Maak je voor het eerst gebruik van de kmo-portefeuille? Dan moet je je registreren. Hier vind je meer informatie daarover.
 • Ben je al geregistreerd op de website van de kmo-portefeuille? En wil je deze gebruiken voor een adviesverlening van VIBE? Dan kan je een subsidieaanvraag indienen volgens deze stappen:
  1. Je ondertekent de adviesovereenkomst die je van ons ontvangt en geeft aan dat je die wenst te betalen met behulp van de kmo-portefeuille.
  2. Je dient een subsidieaanvraag in via de website kmo-portefeuille.be, goed voor een bijdrage van 30% in de deelnameprijs voor kleine ondernemingen of 20% van de deelnameprijs voor middelgrote ondernemingen (prijzen excl. btw). Hierbij maak je gebruik van ons erkenningsnummer DV.A246593. Je doet dit ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de adviesverlening.
  3. VIBE bevestigt je aanvraag. Je ontvangt eveneens een factuur die de prijs van de adviesverlening vermeldt, met een opsplitsing tussen subsidieerbare en niet-subsidieerbare kosten. Na de adviesverlening ontvang je deze factuur van ons.
  4. Je betaalt rechtstreeks aan VIBE de btw die op de adviesverlening van toepassing is.
  5. Je betaalt het gedeelte ten laste van de koper. Je doet dit via een storting op de rekening van Sodexo, die op haar beurt je bijdrage in je elektronische portefeuille stort. Je doet dit taag, die je van VIBE ontvangt (zie stap 3).
  6. De Vlaamse overheid stort hun subsidie in je elektronische portefeuille.

Praktisch voorbeeld

 1. Je ondertekent de adviesovereenkomst en geeft aan dat je die wenst te betalen met behulp van de kmo-portefeuille. De prijs voor het advies bedraagt €1652,89 exclusief btw, of €2000 inclusief btw.
 2. Via de website www.kmo-portefeuille.be dien je een subsidieaanvraag in, en dit voor een bijdrage van 30% in de deelnameprijs van €1652,89. Je vermeldt het thema en het subthema van de adviesverlening. Hierbij maak je gebruik van ons erkenningsnummer DV.A246593. Je doet dit ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de adviesverlening.
 3. VIBE bevestigt je aanvraag die je via de website www.kmo-portefeuille.be hebt ingediend. Je ontvangt eveneens een factuur ter waarde van €1652,89 exclusief btw, of €2000 inclusief btw.
 4. Je betaalt rechtstreeks aan VIBE de btw die op de adviesverlening van toepassing is, namelijk €347,11.
 5. Je stort €1157,02 (70% van de prijs voor de adviesverlening, excl. btw) op de rekening van Sodexo, die dit bedrag op haar beurt in je elektronische portefeuille stort.
 6. De Vlaamse overheid stort eveneens €495,87 in je elektronische portefeuille.
 7. Je elektronische portefeuille bevat nu €1652,89 of 100 % van de prijs voor de adviesverlening (excl. btw). Via de betaalknop van de kmo-portefeuille betaal je hiermee het overgebleven verschuldigde bedrag aan VIBE. Je vermeldt het factuurnummer en de mededeling, terug te vinden op de factuur.