De band tussen mens en natuur is niet te onderschatten. Biofiel design wil de voordelen van die band versterken. Het is een onderbouwde ontwerpfilosofie die de natuur bij ons binnen wil brengen, met als doel welzijn, productiviteit en duurzaamheid te verbeteren. Unilin interviewde onze communicatieverantwoordelijke Laurens Marysse over de voordelen van ontwerpen en bouwen met de natuur.
De term ‘biofilie’ betekent letterlijk liefde voor de natuur. Bij biofiel design integreer je natuurlijke elementen en principes in de binnen- en buitenruimte. En met reden: dat de natuur ons goed doet, is intussen uitvoerig onderzocht. De stress reduction theory toont bijvoorbeeld aan dat een natuurlijk landschap positieve emoties opwekt en stress reduceert. “Zelfs beelden van natuur in wachtkamers hebben een rustgevend effect,” zegt Laurens.
Natuur als inspiratiebron
Planten in het interieur, natuurlijke materialen, zicht op groen of water, organische vormen – elk van deze ingrepen draagt bij aan ons welzijn. “We hebben 95 procent van onze evolutionaire tijd in de natuur doorgebracht. Pas recent zijn we in huizen gaan wonen. Het is dus logisch dat we ons het best voelen in omgevingen die de natuur weerspiegelen,” aldus Laurens.
Biofiel design = win-win-win
In werk- en leeromgevingen leidt biofiel design tot hogere concentratie, creativiteit en tevredenheid. “Mensen voelen zich gelukkiger, worden productiever en het ziekteverzuim daalt. En dat is niet alleen menselijke winst, maar ook economisch interessant: personeelskosten maken 90 procent van de totale kosten van een bedrijf uit. Voor elke euro die je investeert in biofiel design, krijg je 2,7 euro terug.”
Ook in de zorgsector en het onderwijs zijn de voordelen tastbaar: patiënten herstellen sneller, kinderen leren beter, en er is minder pestgedrag. Biofiel design zou zelfs een positieve impact hebben op typisch westerse ziektes als obesitas en burn-out. En in de toeristische sector? “Mensen zijn bereid tot 20 procent meer te betalen voor een verblijf in de natuur,” merkt Laurens op.
Van planten tot plaatselijke ecologie
Biofiel design kan je indelen in drie grote pijlers:

Direct contact met natuur: planten, daglicht, waterelementen, uitzicht op groen. “Zelfs in verstedelijkte omgevingen groeit het bewustzijn hierover,” zegt Laurens. Denk aan groennormen zoals de 3-30-300-regel: zicht op 3 bomen, 30% groen in de buurt, en toegang tot natuur op 300 meter.

Indirect contact: natuurlijke materialen zoals hout, texturen, kleuren en zelfs natuurbeelden. “Met hout als materiaal scoor je altijd goed.”

Ruimtelijke ervaring: open ruimtes, beschutting, en ontwerpen met organische vormen zoals honingraatstructuur. “Steve Jobs koos niet alleen voor ronde hoeken op de iPhone omdat het hip was, maar omdat het natuurlijker aanvoelt en dus meer mensen aantrekt,” verklapt Laurens.