Aannemer HOTA erkend als onze ambassadeur

We zagen het aankomen: HOTA uit Gent zou aansluiten als ambassadeur bij VIBE. Vennoten Willem Deboeverie en Thomas De Maeseneer stelden de onderneming aan onze intakecommissie voor. En duidelijk met succes!

Ook onze vrienden van HOTA houden we boven de ambassadeursvont. Houtskeletbouw vormt de core business van deze Gentse coöperatieve vennootschap. De baseline ‘Samen bio-ecologisch (ver)bouwen met hout’ vat de visie en de missie van de onderneming volledig samen. De relatie met de bouwheer, het gebruik van hernieuwbare bouwmaterialen en een serieus maatschappelijk engagement zijn de stenen waarop HOTA zijn projecten en bedrijfsvoering bouwt.

Core business

HOTA is een pionier van het eerste uur. Het bedrijf streeft met zijn bouw- en verbouwprojecten naar een mens- en milieuvriendelijke bouwsector. Opgericht door nestor Willem Deboeverie in 2004 telt de onderneming vandaag twaalf vennoten. Houtbouw is hun core business. “Hout is voor ons het hernieuwbare materiaal bij uitstek. Het is in al onze projecten prominent aanwezig. Natuurlijk appreciëren we ook circulaire bouwmethodes zoals kalkhennep- en strobouw”, vertellen Willem en Thomas. Onder het motto ‘practice what you preach’ dompelt het team zich volledig onder in het circulaire verhaal.

Maatschappelijk geëngageerd

Op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen toont HOTA een sterk engagement. Het bedrijf startte als een coöperatieve vennootschap van zelfstandigen en blijft trouw aan deze formule. De fameuze 30-30-regel (projecten situeren zich op 30 minuten rijden en 30 kilometer van Gentbrugge) zorgt voor een minimale ecologische voetafdruk. “We zorgen dat er jaarlijks een budget vrijkomt waarmee de vennoten opleidingen en bijscholingen kunnen volgen. Zo specialiseren ze zich volledig in hun werkgebied”, stelt Thomas.

200% overtuiging

Dat HOTA sterk betrokken is bij de projecten die het uitvoert, staat buiten kijf. “De relatie met onze klanten en collega-ondernemingen is cruciaal. We laten de bouwheer graag meehelpen tijdens de werffase”, verduidelijkt Willem. Potentiële klanten met projecten die niet matchen met de missie en visie worden aangemoedigd om hun keuzes te herzien. “Wij geloven 200% in ons verhaal. Als de bouwheer zijn ambities niet scherpstelt, dan passen we vriendelijk voor het project.” HOTA beoordeelt de projectaanvragen ook op locatie. Zo wil de onderneming kernversterking en -verdichting stimuleren.

Jong bloed

De jongere generaties zijn voor HOTA belangrijk. Thomas: “We nemen jaarlijks stagiaires houtbewerking onder de vleugels uit de Gentse middelbare scholen zoals Don Bosco en de Steinerschool. Zo willen we onze kennis en kunde delen met de bouwers van de toekomst. Het zou zonde zijn om alle kennis over mens- en milieuvriendelijk bouwen voor onszelf te houden.”

En nu?

Met het ambassadeurschap bestendigt HOTA zijn engagement voor VIBE. Deze wederzijdse samenwerking zal de positie van beide organisaties in de Vlaamse bouwwereld versterken.

Wij ontkurken een flesje Dom Pérignon om deze nieuwe stap in ons pioniersverhaal te beklinken.

Cheers, HOTA! 🍾

Wil je meer inspirerend nieuws?