Architectuur met een positieve impact

Ben je op zoek naar een architectuurbureau dat inclusiviteit, circulariteit en innovatie hoog in het vaandel draagt? Dan is Karibu Architecture uit Brussel jouw partner. Maak kennis met dit frisse architectencollectief.

Het jonge Karibu Architecture uit Sint-Jans-Molenbeek streeft naar architectuur met een positieve impact op de natuur en de mens. Architectuur is voor dit collectief geen eindproduct, maar net de katalysator voor een positief proces. Het bouwtraject stopt dus niet bij de oplevering van het gebouw. Zaakvoerder Kjell Keymolen gelooft dat architectuur veel kan betekenen en bijdragen voor de eindgebruiker. Karibu Architecture hanteert daarom inclusiviteit als uitgangspunt en ontwerpt voor iedereen. Voor de taalaficionado: ‘karibu’ betekent in Swahili ‘welkom’. Inclusiviteit zit dus vervat in het DNA van dit bureau.

Gebruiker krijgt actieve rol

Kjell volgde de postgraduaatopleiding Building Beyond Borders aan UHasselt. Hij leerde er niet enkel met lokale materialen zoals leem en aarde bouwen. Ook het belang en de (meer)waarde van gebruikersparticipatie werden tijdens deze opleiding duidelijk. In de projecten van Karibu Architecture wordt de gebruiker mee in bad getrokken. Kjell brengt de noden en de wensen van de eindgebruiker duidelijk in kaart om een haalbaarheidsstudie op te maken. Waar het mogelijk is, stroppen de gebruikers zelf de mouwen op om een gevoel van verbondenheid met het project te creëren. Om de opdrachtgever volledig te informeren over de milieu-impact van de materialen gebruikt Kjell TOTEM. Dit garandeert dat er bewuste keuzes worden gemaakt.

Out-of-the-box ontwerpen

Het materiaalgebruik is een belangrijke sluitsteen binnen de projecten die Karibu Architecture uitvoert. Kjell zet actief in op het gebruik van lokale, natuurlijke materialen en werkt met demonteerbare en flexibele bouwoplossingen. Experimenteren en innoveren schrikken hem niet af. Karibu Architecture denkt out-of-the-box én circulair. Samen met de opdrachtgever en de aannemer zoekt Kjell naar oplossingen die passen binnen de uniekheid van het project. In het verleden experimenteerde hij met off-gridsystemen, het hergebruik van aarde en participatieve processen. Door feedbackloops in te bouwen vormt ieder project ook een actief leerproces om de projecten continu te verbeteren.

Karibu Architecture is opnieuw een innovatieve speler die we mogen verwelkomen in ons bouwpartnernetwerk. Daar klinken we op!

Wil je meer inspirerend nieuws?