Be Factory uit Ronse blaast nieuw leven in de weverij. Initiatiefnemers Isabelle Dossche en Carlo Rathé zetten met hun project grote stappen richting een positieve impact op de natuur en de mens. En ja, daar hoort een vernieuwende en natuurlijke vorm van samenwerking bij.
Langs de Ninovestraat in Ronse vind je de indrukwekkende site van Be Factory. Met de typerende sheddaken behoren de negentiende-eeuwse fabrieksgebouwen tot het historische industriële erfgoed. In 2015 kocht Be Factory de leegstaande weverij op om er nieuw leven in te blazen. “We willen hier de natuur en de mens terug bijeen brengen”, vertellen Isabelle Dossche en Carlo Rathé. “Die connectie scherpen we door de site opnieuw aan. Een bewuste keuze want de industriële revolutie was het moment waarop de mens vervreemdde van de natuur.”
De ‘Be’ in Be Factory slaat op bio-ecologisch en het Engelse werkwoord ‘to be’. Twee betekenissen die dezelfde missie omvatten: ruimte creëren om een te zijn met de natuur. Isabelle volgde het postgraduaat Bio-ecologisch Bouwen en Wonen (nu het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen) en raakte geïnspireerd om het over een andere boeg te gooien. “Ik had mijn twijfels bij de conventionele methodes waarop we bouwen. Na deze opleiding wilde ik echt het verschil maken”, blikt Isabelle terug. “Alleen wist ik toen niet hoe. Carlo raadde me aan om te luisteren bij het Ronsische stadsbestuur. Zij verwezen me door naar deze site.”
Renovatie, meubels en siertuinen
Op het vlak van materialen kiest Be Factory bewust voor circulaire en natuurlijke bouwmaterialen. Isabelle: “Samen met het team werkten we een set richtlijnen uit rond het materiaalgebruik. In de eerste plaats willen we kijken welke materialen we op de site kunnen oogsten en hergebruiken. Als we nieuwe bouwmaterialen nodig hebben, gaat onze voorkeur uit naar hernieuwbare bouwmaterialen, zoals leem, kalkhennep en onbehandeld hout, of minerale alternatieven. Petrochemische producten zoals PIR en PUR komen er sowieso niet in.”
Een deel van de herbruikbare materialen wordt ook verwerkt tot creatieve meubels en objecten. “De diensten van Be Factory zijn drievoudig”, verduidelijkt Carlo. “De eerste activiteit is de renovatie van gebouwen en interieurs. Daarbij gaan we toekomstgericht aan de slag en omarmen we de natuur in onze ontwerpen. Ten tweede maken we in onze ateliers unieke meubels en objecten met lokale en herbruikbare materialen. Tot slot spitsen we ons ook toe op de aanleg van eetbare siertuinen volgens de principes van permacultuur en voedselbossen. Die diensten maken deel uit van een groter ecosysteem waarin mensen, materialen en gronden centraal staan.”
“Samenwerken zoals de natuur”
De natuur zit diep verweven in de activiteiten van Be Factory. Ook de samenwerking binnen het team baseerden Isabelle en Carlo op natuurlijke principes. “Natuurlijk bouwen is volgens ons niet mogelijk als je niet samenwerkt volgens een natuurlijke organisatie. Wij baseren onze werking op de principes van de holacratie”, vertellen Isabelle en Carlo. Holacratie is een samenwerkingsvorm waarbij de verantwoordelijkheid wordt gedeeld met alle medewerkers binnen een organisatie. Iedere medewerker krijgt een of meerdere rollen toegekend waardoor er voldoende ruimte ontstaat voor eigen initiatief. “Die rollen worden georganiseerd in een systeem van zelforganiserende cirkels. We spreken trouwens bewust over rollen en niet over functies. De grondwet legt de spelregels vast voor de werking van de organisatie.” Net zoals samenwerkingen in de natuur probeert het team zich op die manier continu te optimaliseren.
Een stevige teambasis is belangrijk want de ambities van Be Factory reiken ver. De site moet namelijk het nieuwe weefsel vormen tussen de mens en de natuur. Die visie wordt doorgetrokken in de vermenging van de functies op de site van Be Factory. In de gebouwen aan de straatkant bevinden zich al kantoren en ateliers voor verschillende ambachten zoals hout- en metaalbewerking. Carlo: “We zijn volop bezig met de circulaire renovatie van het Wagenhuis. Dit pand zal in eerste instantie ingezet worden voor woonappartementen en kantoorruimtes. Door een eenvoudig plan zijn deze functies veranderbaar en kunnen we het gebouw in de toekomst voor andere functies inzetten. In samenwerking met het Brusselse BC architects zullen we de weverij renoveren tot kantoren en ateliers.”
Met Be Factory verwelkomen we een veelbelovende ontwikkelaar in ons netwerk die voluit voor een positieve impact op de natuur en de mens gaat. We zijn benieuwd naar de impactvolle ontwikkelingen van deze vernieuwende speler.
Meer informatie over deze bouwpartner vind je op onze Ecobouwgids.