Bouwpartner BC materials valt in goede aarde bij Hermès

Voor de opening van haar nieuwe zomervitrines deed het bekende Franse merk Hermès een beroep op BC materials. Het team transformeerde negen ton uitgegraven aarde in circulaire leembouwmaterialen, zoals geprefabriceerde blokken stampleem en leempleister.

BC materials is een pionier in Europa op het vlak van produceren van ongebakken leembouwmaterialen. Voor de opdracht van Hermès produceerde het team niet minder dan 500 modules op basis van negen ton ongebakken aarde. Voor de installatie leidde het team een Parijse aannemer op om deze ‘nieuwe’ bouwtechniek te leren.

Bregt Hoppenbrouwers, hoofd productie bij BC materials, die het hele proces van a tot z opvolgde: ‘Het was een geweldige uitdaging om zoveel stampleem op maat gemaakte stukken aan een strak tempo te produceren en bovendien ’s nachts te installeren. We zijn net als Hermès superblij en trots met de resultaten.’

Naast zijn unieke textuur is stampleem een gezond en ecologisch materiaal. Deze traditionele bouwtechniek bestaat uit een unieke mengeling van gravel, zand en klei die aangestampt wordt in de bekisting. Zonder cement, chemische toevoegingen of verbrandingsproces. Dat zorgt voor een CO2-neutraal productieproces zonder emissies of vervuilende elementen. Net daarom willen steeds meer merken gebruik maken van dit unieke materiaal. Het is ook een perfect circulair materiaal.

Antoine Platteau, directeur decoratie bij Hermès, raakte geïnspireerd door de unieke uitstraling van stampleem: ‘De ongebakken aarde in stampleem creëert een woestijnuitstraling.’ Het design en concept werden met behulp van de architect Georgi Stanishev ontwikkeld door Antoine Platteau en zijn team. De installatie van de materialen en modules in de Hermèswinkel voerde Kevin Berger (Golem) uit. De studio J’adore ce que vous faites concipieerde en ontwikkelde de bodemplaten

Betrokken bouwpartner

Wil je meer inspirerend nieuws?