Carpentier verlegt grenzen van houtbouw

Stefan Vanderstichele, Heidi Carpentier en Kristof Carpentier

Bij Carpentier Hardwood Solutions staan innovatie en ecologie centraal in de mission statement. Deze onderneming zet nieuwe bakens uit op het vlak van circulaire houtbouwoplossingen.  “Voor ons is circulair bouwen een evidentie dus gaan we er 100 procent voor”, vertelt medezaakvoerder Kristof Carpentier.

Met Carpentier Hardwood Solutions uit Meulebeke verwelkomen we opnieuw een toonaangevende speler uit de sector in ons netwerk. Al in 2007 koos het West-Vlaamse familiebedrijf voor de productie van eigen houtproducten zoals gevelbekleding, terrassen, poorten en zonweringen. “We stapten af van onze activiteiten als houthandel en kozen voor houtbouwoplossingen met een toegevoegde waarde voor de klant”, vertelt medezaakvoerder Kristof Carpentier. “Later voegden we daar ook de productie en de verdeling van eiken bijgebouwen en houtskeletbouw aan toe. De toekomst van de bouwsector ligt in duurzaamheid dus dat was voor ons de volgende stap.

Carpentier gooide het over een andere boeg en stapte af van tropische houtsoorten. “We gebruiken uitsluitend ecologische houtsoorten, voornamelijk uit Europa, zoals eiken, grenen, accoya en populier. Deze zijn uiteraard afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en PEFC-gecertifieerd”, verduidelijkt Kristof. Daarnaast biedt Carpentier uit circulair oogpunt ook ‘reclaimed hout’ aan voor binnen- en buitentoepassingen. Dat hout is afkomstig uit slooppanden, oude woningen of schuren en heeft dus een authentieke, rustieke look. Voor de afwerking kiest de onderneming voor ecologische beitsen en oliën.

Houten shutters
Stadshal in Gent

Van grondplan naar houtbouw

Hout is het circulaire bouwmateriaal bij uitstek en daar ligt de kracht van Carpentier. Kristof: “Onze producten zijn variaties op onze houten gevelbekleding. In principe is ieder onderdeel vervangbaar wat een langere levensduur garandeert.” Innovatie zit verweven in het DNA van de onderneming. “We ontwikkelen ook slimme systemen zodat de plaatsing door de vakman vlotter én eenvoudiger verloopt. Onze R&D analyseert voortdurend hoe we onze producten kunnen perfectioneren op het vlak van circulariteit.” Zo gebruikt Carpentier voor de isolatie milieuvriendelijke, biobased materialen en is de gevelbekleding volledig demonteerbaar.

Naast ecologie en duurzaamheid is ook het menselijke aspect belangrijk binnen onze bedrijfsvoering.

Kristof Carpentier

Het innovatieve karakter van deze onderneming gaat verder dan haar productgamma. Ook op het vlak van digitalisatie steekt Carpentier het hoofd boven het maaiveld. Een handige teken- en rekenapplicatie zorgt dat houtprofessionals snel en vakkundig een ontwerp op maat kunnen maken. “Een 2D-grondplan wordt omgezet in een 3D-model”, illustreert Kristof. “Zo kunnen architecten en aannemers hun houtbouw voorleggen aan de klant, samen met een realistische inschatting van het prijskaartje. De app laat ook toe om de milieu-impact van een houtbouwproject te visualiseren.”

Houtskeletbouw in opbouw
Kristof Carpentier, Heidi Carpentier en Stefan Vander Stichele winnen VLAIO Award.

“Kant-en-klaar bouwpakket”

Houtbouw wordt een vaste waarde binnen de bouwsector.  Door in te zetten op prefabricatie en automatisatie garandeert Carpentier een sneller, efficiënter bouwproces. Kristof: “De voorbereidingsfase duurt iets langer, maar op de werf gaat het er veel vlotter aan toe. Op basis van de aangeleverde plannen prefabriceren we alle houtbouwelementen in ons atelier. Zo beperken we niet enkel het transport tot een minimum, er is ook weinig tot geen bouwafval. We leveren een kant-en-klaar bouwpakket met gedetailleerde technische tekeningen en montage-instructies. Zo valt de houtbouw als een puzzel ineen.”

Carpentier weet haar voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid en circulair bouwen te verzilveren. Zo sleepte de onderneming meermaals de titel van laureaat Voka Charter Duurzaam Ondernemen in de wacht. Eerder deze maand won het bedrijf de VLAIO Award bij de innovatieve bedrijven met economische impact. “Naast ecologie en duurzaamheid is ook het menselijke aspect belangrijk binnen onze bedrijfsvoering. Zo genieten onze medewerkers sinds vorig jaar van een hospitalisatieverzekering en een fietsplan.” De onderneming werkt ook aan een Cradle to Cradle-certificering voor haar producten. “Het is fijn om te zien dat onze inspanningen lonen. Natuurlijk blijven we ons dagelijks inzetten om de grenzen van houtbouw te verleggen”, besluit Kristof.

Meer informatie over deze bouwpartner vind je op onze Ecobouwgids.

Ook zichtbaarheid voor de inspanningen van jouw bouwonderneming?

Wil je meer inspirerend nieuws?