DBO Popelier bouwt voor de toekomst

Wij zijn wel te vinden voor enthousiaste aannemers die met hun bouw- en verbouwprojecten het positieve verschil maken. DBO Popelier is zo een onderneming. “Ik moet mijn verantwoordelijkheid als aannemer opnemen”, vertelt zaakvoerder Chris Popelier.

Met ongeveer 15 jaar professionele ervaring op de teller is aannemer Chris Popelier uit Roeselare vertrouwd met het reilen en zeilen binnen de bouwsector. Na jobs bij verschillende bouwbedrijven besloot hij om zijn eigen aannemingsbedrijf op te richten: DBO Popelier (Duurzame Bouw- en Omgevingswerken Popelier, nvdr.).

Ecologisch bouwen en verbouwen groeide uit tot een echte passie. Toen ik mijn eigen woning verbouwde, verwerkte ik allerlei ecologische accenten zoals een bioklimatisch ontwerp, een dampopen constructie en een compactdak gevuld met cellulose. Het bioklimatische ontwerp bepaalde de oriëntatie van de leefruimtes en de raampartijen. De grootste voordelen zijn minder energieverbruik, meer comfort en een leuke connectie met de tuin”, vertelt Chris.

“Vandaag is het duidelijk: onze conventionele bouwpraktijken botsen op hun grenzen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat het anders kan binnen de bouwsector. Als aannemer moet ik mijn verantwoordelijkheid durven opnemen.” Met DBO Popelier voert Chris duurzame en energetische nieuwbouw- en renovatieprojecten uit. “Ik beperk me niet enkel tot de woning. Op vraag van de klant neem ik ook de omgeving rond de woning onder handen. Bijvoorbeeld door tuinelementen te ontwerpen en aan te leggen.”

Win-win voor natuur en bewoner

Zo weet Chris zijn twee grootste interessegebieden te combineren: bouwen en tuinieren. “In avondonderwijs volgde ik een bijkomende cursus tuinontwerp en -verzorging. In de ontwerpfase van tuinelementen houd ik de regeneratieve principes van permacultuur in het achterhoofd. Zo creëer ik win-winsituaties voor de natuur en de bewoner. De omgeving beperkt zich natuurlijk niet enkel tot de aanleg van tuinen. Voor de opbouw van terrassen, carports en bijgebouwen kies ik altijd voor ecologische materialen zoals hout. De opbouw, het concept, zorgt dat de impregnatie en de nabehandeling van het hout uitgesloten zijn. De levensduur van de constructie komt niet in het gedrang.”

De grootste troef van duurzame bouwmaterialen is de kwaliteit. “Door milieuvriendelijke of biobased materialen verstandig in te zetten, bouwen we comfortabele woningen die langer dan 30 jaar meegaan. Bouwen met een positieve impact is voor mij ook bouwen voor de toekomst. Kalkhennep, cellulose en houtvezel creëren een comfort dat je onmogelijk evenaart met conventionele bouwmaterialen”, getuigt Chris. Een absolute no-go zijn PUR en synthetische isolatiematerialen aangezien ze de positieve eigenschappen van natuurlijke materialen besmetten. Toch is duurzaam bouwen voor Chris geen puur zwart-witverhaal. “Waar het niet anders kan, omdat er bijvoorbeeld geen kwalitatieve alternatieven zijn, zal ik conventionele materialen in mijn bouwprojecten gebruiken.”

“Taak om opdrachtgever te informeren”

Naar klanten en collega’s probeert Chris zich altijd dienstbaar op te stellen. Voorkomen is beter dan genezen dus een open en eerlijke communicatie vindt hij ontzettend belangrijk. “In onze sector is het belangrijk om transparant met elkaar te communiceren. Als ik van bij het begin mee aan de projecttafel zit, zal ik de klant gidsen richting ecologische ontwerp- en bouwkeuzes. De kennis ontbreekt meestal dus ik zie het als mijn taak om de opdrachtgever goed te informeren over de impact van de beslissingen die hij maakt. Het is belangrijk om een project op te starten vanuit een langetermijnvisie met een positieve impact op de natuur en de mens.”

Om zijn engagement duidelijk te profileren, lanceert Chris binnenkort een nieuwe merknaam: Basics DBO. “Basics DBO zal zich volledig op natuurlijk bouwen en wonen richten. Zo willen we ons volledig profileren als een ecologisch bouwbedrijf. We keren terug naar de basis en gebruiken zo veel mogelijk natuurlijke en onbewerkte materialen. Het is de bedoeling om gezonde en aantrekkelijke woningen te creëren waarbij we ook de tuin onder handen nemen. We zorgen dus voor een aangename binnen- en buitenbeleving met aandacht voor plant, dier en mens. Zo willen we een positieve bijdrage leveren voor de planeet en de maatschappij.”

Wil je meer inspirerend nieuws?