Dé duurzaamste muurtuin ter wereld komt uit België

De Total Value Wall is op-en-top innovatie van Belgische bodem: een verticale muurtuin die de natuur inzet als hoogwaardige bouwoplossing. De duurzaamste muurtuin ter wereld (en omstreken).

Onze bouwpartner Teun Depreeuw (Ecoverbo) did it again! Samen met het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa), Universiteit Gent en Proefcentrum Sierteelt (PCS) ontwikkelde hij de Total Value Wall. Deze verticale tuin is dé groenblauwe totaaloplossing voor de modale stadsbewoner. Deze extra gebouwschil verbetert niet alleen de thermische en akoestische isolatie van je woning. Ze creëert ook een biodiversiteitsboost, verbetert de luchtkwaliteit én zuivert grijs water. Op 23 juni presenteerden de partners de testresultaten van het Vlaanderen Circulair-project.

Circulaire muurtuin

De Total Value Wall is hét antwoord op de muurtuin die te veel kostbaar leidingwater slurpt. De oplossing daarvoor is eigenlijk makkelijk te vinden in onze eigen woning. ‘Gemiddeld spoelen we 98 liter grijs water per dag door’, stelt Depreeuw. ‘Dit licht verontreinigde water gebruiken we om de verticale muurtuin te voeden. Het doel van Total Value Wall is drievoudig: (1) de sluiting van de waterkringloop, (2) de reductie van het leidingwaterverbruik en (3) de maximale integratie van groen. Deze groene gebouwschil is ideaal voor stedelijke contexten waar het hergebruik van leidingwater beperkt is.’ Het regenwater wordt opgevangen voor de wasmachine en dient als back-up voor de Total Value Wall. De rest infiltreert in een schelpenpad in de tuin.

Ruime waaier

De ecologische én maatschappelijke voordelen van Total Value Wall zijn legio. Teun Depreeuw: ‘Total Value Wall biedt een ruime waaier aan functionaliteiten en ecosysteemdiensten. Zo bespaar je tot 30 procent leidingwater omdat je het effluent van de muurtuin hergebruikt voor laagwaardige toepassingen. In de winter is het op piekmomenten 2,1°C warmer binnenshuis, in de zomer 20°C koeler. Dat heeft natuurlijk een enorme impact op je woning én je omgeving.’ Het project omvat ook metingen over de opname van fijnstof en CO2. ‘De opname van fijnstof is sterk afhankelijk van de plantensoort. In de toekomst willen we deze tak van het onderzoek verfijnen. Hetzelfde geldt voor CO2.’

Eerste full scale demonstratie

De hamvraag: heb je groene vingers nodig als je kiest voor de Total Value Wall? Depreeuw: ‘Total Value Wall vraagt drie keer onderhoud per jaar om de muurtuin proper te houden. Ook de pompen, de filters en de vetvanger moet je op regelmatige basis nakijken. We sleutelen verder aan dit verhaal om de bottlenecks weg te werken.’ De Total Value Wall is de allereerste full scale demonstratie in het Avondland. ‘We merken interesse uit allerlei sectoren. De komende tijd bundelen we de ontwikkelingen en smeden we samenwerkingen. Zo gebruiken we in Olen de Total Value Wall als voeding voor de muurtuin op ’t Centrum van Kamp C.’

Meer informatie over Total Value Wall vind je op deze website: totalvaluewall.be.

Ons meest recente nieuws