Een stormloop in Gent voor de plaatsing (of inschuiving?) van het allereerste circulaire inschuifhuis. De Mobble is een modulaire, aanpasbare woning die volledig bestaat uit milieuvriendelijke en gezonde bouwmaterialen. Een zege voor circulair bouwen.
Studenten van de Universiteit Gent ontwierpen en ontwikkelden de Mobble voor de Solar Decathlon Europe 2019. De jury bekroonde het project met vijf prijzen, waaronder de eerste prijs voor Engineering & Construction. Onze bouwpartner Inhout produceerde zeven Mobbles in zijn uitvalsbasis in Eeklo. In de Arteveldstad werd de eerste Mobble tussen twee rijwoningen ingeschoven.
Circulair bouwen
Het grote voordeel van de Mobble is de snelle productie- en plaatsingstijd. Bestuurder Kristof de Jaeger van Inhout: “Een nieuwbouw of een renovatie duurt gauw zes maanden tot een jaar. Op zes weken tijd bouwden wij een volledig nieuwe woning in ons atelier. Ook budgetmatig zijn er grote voordelen. Je weet exact over hoeveel centen het gaat. Met de Mobble zetten we in op gezond én betaalbaar bouwen.” Wil je de woning later afbreken en verplaatsen? Dan kan je de modules eenvoudig uit elkaar halen en elders terug opbouwen.
Ecologische bouwmaterialen
De Mobble ademt ecologische bouwmaterialen. Het hout (what’s in a bouwpartnername?) is FSC- en PEFC-gelabeld. Het team kiest cellulose om te isoleren. Gaat je voorkeur naar schelpen, stro of kalkhennep? Dan kan dat ook! De vloeren zijn afgewerkt met laminaat, kurk of linoleum. OSB, multiplex, gyproc of de clicwall van Unilin sieren op hun beurt de wanden en de plafonds. Neem zelf een kijkje om alle details te ontdekken. 😉
Recuperatie
Circulair bouwen gaat verder dan aanpasbaar en flexibel bouwen. Het focust ook op het hergebruik van bouwmaterialen. Zo ging de oude keuken uit de bestaande woning naar Domus Mundi. Zij maakten er samen met Inhout een zo-goed-als-nieuwe betaalbare keuken van. Het hout uit de sloop haalde Labeur op om gevelbankjes te maken.
Mobble is een innovatieve bouwspeler die we in de gaten houden. 🔎 Aanpasbaarheid, standaardisatie, flexibiliteit, hergebruik en natuurlijke materialen primeren. Op de koop toe is dit project een mooie samenwerking tussen onze bouwpartners Inhout, Nikolaj De Meulder, BAST architects and engineers en Eurabo. Medepartner in dit project is Labland.