Houtbouw op Japanse wijze

WOODinc. uit Retie brengt met het Suteki Wood System de Japanse houtbouwtraditie naar België. Zaakvoerder Eric Van de Heyning vertelde ons tijdens het Eco*Bouwforum meer over het beproefde systeem.

Met het Suteki Wood System brengt WOODinc. houtskeletbouw to the next level. Zaakvoerder Eric Van de Heyning raakte in Japan geïnspireerd door de paal-en-balkbouw: “Het Suteki Wood System is een beproefd, getest circulair houtbouwsysteem. Het is sterk en flexibel. Carbonstalen connectoren zorgen dat je het systeem met een hamer eenvoudig en snel opbouwt. We voorzien ook een gedetailleerd montageplan bij de levering. Snelheid, efficiëntie en demonteerbaarheid zijn onze keywords.”

The next level

Het Suteki Wood System houdt het midden tussen houtskelet- en massiefbouw. Van de Heyning: “We gebruiken gelamelleerd hout en de befaamde carbonstalen connectoren. Mooie voordelen die opwegen tegen CLT en massiefbouw zijn het lagere houtverbruik, de garantie op goeie akoestische prestaties en de flexibiliteit bij latere aanpassingen. De opbouwsnelheid van het systeem is ongeveer 15 m² per man per dag.” Op de werf is geen doorgedreven kennis vereist. Alle elementen worden in een kant- en klaar bouwpakket geleverd. Voor de fans: de combinatie met CLT-i-panelen levert een water- en winddichte oplossing op.

Circulaire voorloper

Op het vlak van circulair bouwen is WOODinc een habiele voorloper. Van de Heyning: “Met de faculteit Architectuur en Kunst van UHasselt ontwikkelden we een prefab isolatiepaneel voor buitengevelafwerking: de CircuWallPanel. Een biobased én goedkoop alternatief voor de traditionele wandopbouw. De cassettes zijn beschikbaar tot een breedte van 2,5 meter en vragen geen binnenafwerking. De thermische prestaties zijn aanpasbaar.” Het project getuigt van een verdienstelijke ambitie: circulair bouwen betaalbaar maken voor de doorsnee bouwer en verbouwer.

Wil je meer inspirerend nieuws?