De bouwsector slaat de goeie weg in en dan zeker onze bouwpartners en ambassadeurs. Op de beurs Futurebuild Belgium interviewden we Claire Dewispelaere van Sidati. Deze Lierse houtbouwonderneming verkent in ieder project nieuwe mogelijkheden om zo haar positieve impact te vergroten.
De bouwwereld heeft het lang niet begrepen op nieuwigheden en risico’s. Een rapport van het Amerikaanse adviesbureau McKinsey & Company uit 2017 stelt dat de bouw- en vastgoedsector, na de jacht toch, wereldwijd de minst innoverende economische sector is. De bouwwereld zit vastgeroest in haar eigen, vaak lokaal verankerde, regelgeving en economische wetten die de uitrol van duurzame nieuwigheden belemmeren. In datzelfde rapport schrijft McKinsey dat de sector zo lucratieve kansen laat liggen en gevoeliger wordt voor economische verschuivingen. Denk bijvoorbeeld aan de COVID-19-pandemie of de Russisch-Oekraïense Oorlog. Daarnaast zorgt risicoaversie dat de innovatiegraad laag blijft waardoor de economische groei stagneert.
Gelukkig zijn er sinds 2017 nationale en internationale initiatieven die bouwondernemingen aanmoedigen om hun positieve impact te vergroten. Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen, stelt dat ook de Vlaamse bouwsector continu inspanningen moet leveren om relevant te blijven. “Niemand wil achterop lopen op wat concurrenten in binnen- en buitenland doen of gepland hebben. Daar betaal je op een bepaald moment de prijs voor. Dus moeten we zorgen dat we mee zijn en voorop lopen”, vertelt ze in een artikel. Er zijn al heel wat bouwondernemingen en -professionals die ferme inspanningen leveren om hun positieve impact te vergroten. Is het puur toeval dat deze spelers aangesloten zijn bij ons leden- en bouwpartnernetwerk?
Doorzettingsvermogen
Op Futurebuild Belgium, de nieuwe vakbeurs voor duurzaamheid in de bouwsector, bracht Claire Dewispelaere een boeiende getuigenis. Claire is medezaakvoerder van onze bouwpartner Sidati, een houtbouwbedrijf uit Lier dat gespecialiseerd is in houtbouwprojecten met circulaire en biobased materialen. “We werken in onze projecten met natuurlijke materialen zoals hout, stro, cellulose, kurk en hennep”, aldus Claire. “Duurzaamheid zit diep verweven in het DNA van onze onderneming. We kiezen met Sidati bewust de projecten die we uitvoeren om zo onze positieve impact iedere keer te maximaliseren. Zo geeft ieder project ons de speelruimte om nieuwe zaken uit te proberen.”
Innovatie omwille van het innovatieve gehalte gaat volgens Claire een stap te ver. “Als we nieuwe dingen uitproberen, moet het een zinvolle bijdrage leveren aan ons bouwproject. Niet iedere nieuwigheid is daarom interessant. Tijdens de werkvoorbereiding en de werffase creëren we bewust de ruimte om te onderzoeken of het een haalbare piste is om de innovatie in ons project toe te passen.” Het staat buiten kijf dat het doorzettingsvermogen vergt om telkens nieuwe bouwmaterialen en -methodes te onderzoeken en toe te passen. Deze kennis wordt binnen het team van Sidati geïntegreerd en gedeeld voor volgende projecten. “Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen nieuwsgierig zijn en kritisch evalueren.”


Scrummen en bouwteam
Dat de bouwwereld leentjebuur kan spelen bij andere economische sectoren bewijzen ze bij Sidati. Met haar achtergrond in de IT-wereld bracht Claire de scrummethodiek naar de onderneming. Scrum is een raamwerk binnen de flexibele en adaptieve agile-methode waarbij de focus ligt op de continue verbetering van de aanpak om complexere problemen op te lossen (de term is afkomstig uit de rugbywereld waarbij beide teams de koppen bij elkaar steken tijdens een scrum, nvdr.). Een complex probleem wordt opgedeeld in kleinere, behapbare projecten. “Elke ochtend scrummen we met de teamleden: iedereen vertelt wat hij de vorige dag deed, wat hij vandaag zal doen en wat de hindernissen zijn. Deze feedbackrondes zorgen dat we met het volledige team snel tot de beste resultaten komen.”
Claire is ervan overtuigd dat ook nieuwe samenwerkingsvormen binnen de bouwsector een positieve impact met zich meebrengen. “Bij Sidati zijn we voorstander van het bouwteam”, verduidelijkt ze. “Dan werk je al van in het begin van het project samen met alle betrokken partijen. Dat zorgt ervoor dat je alle kennis bundelt om een bouwproject van concept tot oplevering te realiseren. Je vraagt natuurlijk een groter engagement van de bouwheer, de architect en de aannemer om open en eerlijk met elkaar te communiceren. En ja, ook over euro’s moet je open zijn en samen beslissingen nemen. Wij zetten daarom bewust in op constructieve partnerschappen met andere bouwprofessionals en -ondernemingen.”
Durf op avontuur gaan
Een tip die Claire aan collega-ondernemers geeft, is om bewust tijd vrij te maken om met nieuwe bouwmaterialen en -methodes aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dat met een gebetonneerde agenda vol verplichtingen? “Iedereen heeft het druk dus dat is eigenlijk een non-argument. De vraag is: hoe vul je je drukte in? Je moet tijd vrijmaken om te experimenteren met nieuwigheden. Dat moet je als ondernemer leren. Innoveren is avonturieren en daar moet je je als onderneming wel op richten. Dat is een traject van vallen en opstaan, maar in the end geeft het voldoening als iets werkt. Is dat niet de kern van het ondernemerschap? De durf hebben om te vernieuwen en te leren uit je ervaringen.” Innoveren: wie het goed doet, kan het leren. En daar moet je als onderneming je eigen pad voor inslaan. “Onze klanten zijn tevreden over de projecten die we opleveren. Door op een nieuwe en bijzondere manier samen te werken, garanderen we ook een fijn bouwproces waarbij ze betrokken blijven. Er is eigenlijk geen project waar ik slechte herinneringen aan overhoud. Met een warm gevoel kijken we met Sidati terug naar onze klanten en projecten. Achteraf is het altijd de durf waard om nieuwe ideeën en voorstellen uit te proberen. Dat geeft energie om continu te evolueren en te verbeteren.”