Had jij ooit gedacht dat mossen de bouwwereld vooruit zullen helpen? Waarschijnlijk niet. Het jonge EnGreDi uit Putte vernieuwt met bouwoplossingen op basis van mos. Medeoprichter André Voet vertelt ons meer over deze verrassende nieuwkomer in de sector.
“Mijn zoon Wim startte in 2014 met een eigen bedrijf in huis- en tuinwerken,” vertelt André Voet tijdens een onlinegesprek. “Tijdens renovatiewerken aan daken en gevels kreeg hij geregeld vragen over groengevels en -daken. Op dat moment wisten we daar niet zo veel over dus volgden we opleidingen, onder meer bij Buildwise, om informatie bijeen te sprokkelen. Zo kwamen mossen op onze radar.” In 2020 richtten André en Wim EnGreDi op. “Met EnGreDi ontwikkelen we bouwoplossingen op basis van mossen, zoals mosmatten als oplossing voor lichtgewicht groendaken en botanische luchtfilters. Onze missie zit vervat in onze naam: Enabling the Green Direction. We zetten de helden van de natuur terug in de kijker.”
Om zich te verdiepen in de wereld van mossen volgde André intensieve sessies bij de Werkgroep Bryologie en Lichenologie (WBL). “Ik ontdekte dat mossen een ecologisch alternatief zijn voor sedum, de vetplantjes, die nu op groendaken liggen”, vertelt André enthousiast. “Mossen hebben bijvoorbeeld heel gunstige eigenschappen op het vlak van CO2- en fijnstofcaptatie. Zo capteren ze tot 7 keer beter CO2 dan een bos en nemen ze tot 2,3 keer beter fijnstof op dan klimop en zelfs bijna 100 keer beter dan sedum. Dat fijnstof gebruiken de mossen trouwens als voeding. Mossen hebben namelijk open cellen en halen hun voedsel via het bladoppervlak. Enig nadeel is dat het trage groeiers zijn. Als je mossen uit de natuur plukt, dan duurt het wel even voor er nieuwe exemplaren uitgegroeid zijn. Gelukkig vonden we daar met EnGreDi een oplossing voor: de in vitroteelt van mossen. Tijdens het VLAIO-ontwikkelingsproject dat we daarover goedgekeurd kregen, werden we wetenschappelijk ondersteund door het in vitrolabo van Universiteit Gent.”
Geen leegroof van de planeet
De toepassing van mossen voor interieur- en gebouwvergroening helpt om verschillende uitdagingen tegelijk aan te pakken. André: “We kunnen niet om de klimaatverandering heen en de extreme gevolgen die dit inhoudt. Met onze nature-based oplossingen creëren we met EnGreDi een positieve impact op de natuur en de mens. Zo heeft luchtverontreiniging, een donkere schaduwzijde van de klimaatverandering, een rechtstreekse impact op onze gezondheid. Onze mostoepassingen zorgen dat iedereen kan genieten van gezonde en propere lucht.”
De in vitro-technologie die EnGreDi gebruikt voor de teelt van de mossen zorgt voor de ideale groeiomstandigheden waarin de mossen gedijen. “Zo groeien onze mossen vier keer sneller dan in de natuur”, verduidelijkt André. “Een bijkomende meerwaarde van onze technologie is dat we de natuur niet leegroven om de mossen te produceren. In onze toepassingen kiezen we bewust voor levende mossen. Dit in tegenstelling tot de mospanelen op basis van dood mos die je op vele plaatsen tegen de muren vindt. De ‘mossoep’ die we via de in vitro-technologie kweken, gieten we vervolgens uit op een substraat waarna de mosplantjes kunnen uitgroeien. Voor het substraat kiezen we uit verschillende textielen, alsook bioreceptieve bouwmaterialen.”
Interesse uit binnen- en buitenland
The proof of the pudding is in the eating. Daarom engageerde EnGreDi zich voor pilootprojecten om de innovatieve mostoepassingen in de praktijk te testen. “Zoals luchtzuiveringsunits in medische kabinetten en een lichtgewicht groendaken met mosmatten”, verduidelijkt André. “Op die manier verzamelen we relevante data die we in het verdere R&D-proces inzetten. Zo willen we de esthetische kwaliteiten van onze mostoepassingen optimaliseren. We merken dat het voor onze klanten bijvoorbeeld belangrijk is dat het mos groen en fris oogt. Omdat we werken met levende mossen zijn onze mosmatten onderhevig aan het ritme van de seizoenen. Daardoor verkleuren ze, bijvoorbeeld als het te warm en te droog is. Maar we vinden het toch ook normaal dat het bladerdek van een boom rood of oranje kleurt in de herfst?”
Ook op wetenschappelijk niveau neemt EnGreDi deel aan projecten waarin de eigenschappen en de mogelijkheden van mossen onderzocht worden. De onderneming werkt daarvoor samen met de universiteiten van Gent, Leuven en Antwerpen en met de hogescholen Odisee en Karel De Grote. “Vóór mijn emeritaat werkte ik als professor aan de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven, dus ik ken de onderzoekswereld. Het blijft me wel verbazen hoeveel interesse er is voor mossen en mostoepassingen in binnen- en buitenland. Zo krijgen we vragen van buitenlandse spelers die hun mosproducten willen verduurzamen. Levend mos is niet alleen duurzamer en gezonder, het is ook heel makkelijk in het onderhoud. Dat is een factor die zeker in ons voordeel speelt.”
Meer informatie over deze bouwpartner vind je op onze Ecobouwgids.